Παρά τις προφανείς ομοιότητες σε αρκετά σημεία της τακτικής που ακολουθούν, η Τουρκία δεν αποτελεί την ίδια περίπτωση με τη Ρωσία και η αναγκαιότητα διατήρησής της εντός του δυτικού στρατηγικού πλαισίου συνιστά κάτι που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, εκτιμούν βρετανικές διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνουν, η ανάγκη διατήρησης του δυτικού προσανατολισμού της Άγκυρας είναι κομβική ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία. Η Τουρκία είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό συνιστά αξιοσημείωτη διαφοροποίηση σε σχέση με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία έχει παρανόμως προσαρτήσει την Κριμαία και απειλεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Πρόσθεταν δε ότι το ΝΑΤΟ είναι ίσως το μόνο φόρουμ που μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί ώστε να παραμείνει η Τουρκία σε δυτική τροχιά, καθώς η προοπτική της ένταξής της στην ΕΕ μοιάζει να έχει οριστικά κλείσει.

Στην επισήμανση ότι και η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου την οποία μάλιστα συνδέει με την αποστρατιωτικοποίησή τους, οι ίδιες πηγές τόνιζαν – χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουν όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2020 με την έξοδο του «Ορούτς Ρέις» και τις έρευνές του εντός περιοχών που η Αθήνα θεωρεί ότι βρίσκονται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας – ότι η συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να στείλει πολιτικά μηνύματα (χρησιμοποίησαν τον όρο «political messaging») και δεν συνδεόταν με «φυσική απειλή» («physical threat»).

Σε ό,τι δε αφορά στο Κυπριακό, οι πηγές εξέφρασαν απαισιοδοξία για την τωρινή κατάσταση στο νησί, αλλά την ίδια στιγμή σημείωναν ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει λόγο να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για διαμόρφωση συνθηκών προς επίλυση. Αναμφίβολα πάντως, οι εξελίξεις θα επηρεαστούν από τον εκλογικό κύκλο, καθώς εντός του 2023 διεξάγονται εκλογές σε Τουρκία, Κυπριακή Δημοκρατία και, ίσως, Ελλάδα.

Αναφορικά τέλος με τις εξελίξεις στο Ουκρανικό Ζήτημα, οι βρετανικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι το Λονδίνο θα θεωρήσει σοβαρό στρατηγικό λάθος οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεταν, δεν έχουν καμία πρόθεση να ταπεινώσουν τη Ρωσία, αλλά αυτό που ζητούν είναι ο σεβασμός των διεθνών κανόνων. Η αντίσταση στην πρόθεση του Κρεμλίνου να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας γύρω από τη Ρωσία μέσω κλιμάκωσης δεν σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι υπόλοιποι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ επιδιώκουν μία σύγκρουση.