Τώρα που τελειώνει η εορταστική ανάπαυλα ας αρχίσω με κάτι αισιόδοξο, αφού η εκτίμηση των ειδικών και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι ότι θα πάρουμε επιτέλους τη ζωή μας πολύ γρήγορα πίσω. Υπομονή δύο με τρεις εβδομάδες ακόμα. Σας μεταφέρω συγκεκριμένα το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε μέσω του Mega η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα: «Νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα», είπε η Μίνα Γκάγκα. Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα».

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και το άνοιγμα των σχολείων τόνισε πως «η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, γιατί έχουμε πάρα πολλά κρούσματα». Σχετικά με το πενθήμερο της καραντίνας, η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Omicron περνάει πολύ γρήγορα. Βέβαια, όπως μου λένε οι ειδικοί, θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω πολύ γρήγορα με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μεταλλάξεις, ότι θα τηρούμε τα μέτρα και ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των εμβολιασμών.

***
Στο τραπέζι και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού πάνω από 50 ετών

Στο μέτωπο των εμβολιασμών πάμε τώρα όπου υπάρχουν εξελίξεις. Η πιο σημαντική εξέλιξη αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες από 50 ετών και άνω εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου κάτι άλλωστε που επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Και ξέρετε γιατί γίνεται αυτή η επέκταση; Επειδή η υποχρεωτικότητα του εμβολίου φαίνεται πως απέδωσε και ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν και άλλο το ηλικακό όριο, να το φθάσουν στα 50. Και κάτι ακόμα, όσοι ήλπιζαν ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως θα ανακληθεί, επειδή πολλοί εξηντάρηδές έτρεξαν να εμβολιασθούν, τους πληροφορώ ότι τέτοια σκέψη δεν υπάρχει καν στην κυβέρνηση. Το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 θα εφαρμοστεί κανονικά μετά την 16η Ιανουαρίου

***
Η Omicron ακυρώνει και το Νταβός

Ο κορωνοϊός και η επικρατούσε μετάλλαξή του κτύπησε όμως και το… Νταβός. Ακυρώνονται συνεχώς οι συμμετοχές. Κρίμα γιατί επενδύαμε, μου λένε, πολλά σε αυτό το οικονομικό φόρουμ, αφού, να σκεφτείτε η μεγάλη επένδυση της Microsoft έκλεισε στο Νταβός..

***
Η Βουλή ανοίγει με λιγότερους βουλευτές

Η Βουλή ανοίγει τη Δευτέρα μετά την εορταστική ανάπαυλα, περίπου με τα ίδια πρωτόκολλα που ανοίγουν και τα σχολεία. Δηλαδή όλα τα τμήματα του Κοινοβουλίου θα λειτουργούν κανονικά, το ίδιο και οι επιτροπές (ακόμα και οι επιτροπές που δεν νομοθετούν), αλλά με περιορισμένο αριθμό βουλευτών. Προ Χριστουγέννων η Βουλή λειτουργούσε με 200 βουλευτές, τώρα, λόγω Omicron θα λειτουργεί με λιγότερους. Από την Τρίτη θα αρχίσουν στο Κοινοβούλιο και τα rapid test (για βουλευτές, υπαλλήλους, αστυνομικούς και δημοσιογράφους) και με αυτόν τον τρόπο υπολογίζουν ότι θα λειτουργήσουν τους πρώτους μήνες του 2022.

***
Ο Μητσοτάκης και τα F-16

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτσάκης επισκέπτεται αεροπορικές βάσεις που φιλοξενούν F-16 και συνομιλεί με τους πιλότους που βρίσκονται σε ετοιμότητα. Τους ευχαριστεί για όλα όσα έκαναν και κάνουν για την πατρίδα. Το έκανε κατά τη διάρκεια της κρίσης με το Oruc Reis, όταν πήγε στην Σούδα, το έκανε επίσης και ανήμερα των Θεοφανίων, όταν επισκέφθηκε την Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο. Και εκεί, όπως που μετέφεραν στρατιωτικές πηγές, αναφέρθηκε για μια δέσμευσή του: Να πετάξει με ένα F-16. Να πετάξει όμως με ένα F-16 της 111 Πτέρυγας Μάχης, όπου είχε υπηρετήσει πριν από 30 χρόνια ως σμηνίτης . Τότε μάλιστα ως σμηνίτης είχε φωτογραφηθεί πάνω σε ένα F-16.

***
Όταν οι πρωθυπουργοί ανεβαίνουν στα μαχητικά

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα πετάξει με μαχητικό αεροσκάφος, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του πρωθυπουργοί Δεν έχουν όμως πετάξει όλοι πρωθυπουργοί με αεροσκάφος. Ωστόσο, ο πρώτος που το είχε τολμήσει ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 8 Φεβρουαρίου του 1912 που είχε πετάξει με ένα Nieuport που είχε απογειωθεί από το Ρουφ. Ο δεύτερος Πρωθυπουργός που πέταξε με μαχητικό ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε ηλικία 74 ετών, ο οποίος είχε φορέσει και ο ίδιος φόρμα πιλότου και είχε πετάξει με ένα διθέσιο μαχητικό F-16D Block30 .Η πτήση είχε γίνει στις 22 Μαρτίου 1992 στις 11.45 το πρωί από την 111 Πτέρυγα Μάχης της 346 Μοίρας (εκεί δηλαδή όπου είχε υπηρετήσει τη θητεία του ο γιος του Κυριάκος).

***
Ο Τσίπρας, το F-6 και οι κάμερες

Ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας που πέταξε στις 12 Οκτωβρίου 2017 με ένα F-16 block 52+ από την 337 Μοίρα Αναχαιτίσεως στη Λάρισα. Τότε είχαν φροντίσει να βάλουν δύο κάμερες μέσα στο μαχητικό για να καταγράψουν τις αντιδράσεις του τότε Πρωθυπουργού, ο οποίος να σημειώσω πέταξε στο Αιγαίο και πάνω από την Σκύρο και Αγιο Στράτη (μαζί με τον τότε αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας).

***
Υπουργοί και βουλευτές πέταξαν με μαχητικά

Οι υπόλοιπο πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης δεν πέταξαν. Και αυτοί που πέταξαν έλεγαν ότι ήθελαν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες των μαχητικών, ωσάν οι χειριστές τους να τους έκαναν μια κανονική πτήση με πολλά G’s. Αντιθέτως οι περισσότεροι διατελέσαντες υπουργοί Άμυνας έχουν πετάξει. Εάν εξαιρέσει κανείς τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο που ήταν πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, τον Δημήτρη Αποστολάκη που ήταν χειριστής ενός βομβαρδιστικού A-7 Corcair και τον Νίκο Κουρή (που χρημάτισε και αρχηγός ΓΕΕΘΑ), οι υπόλοιποι υπουργοί Άμυνας (όσοι δηλαδή πέταξαν) το έκαναν κυρίως για δημόσιες σχέσεις. Ένας μάλιστα «σταύρωνε» τα μαχητικά πριν από την απογείωσή τους. Ο σημερινός υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν έχει πετάξει ακόμα, αν και έχει συγκεντρώσει πολλά αεροπορικά μπουφάν από τις επισκέψεις του στις αεροπορικές μονάδες. Ίσως να περιμένει τα Rafale. Να σημειώσω τέλος ότι με μαχητικά αεροσκάφη έχουν πετάξει κατά καιρούς και πολλοί δημοσιογράφοι, καθώς και βουλευτές, στα πλαίσια του εορτασμού του προστάτη Αγίου της Πολεμικής Αεροπορίας (Αρχαγγέλου Μιχαήλ).

***
Από ποιον εξαρτώνται οι μάσκες

Από ποιον άραγε εξαρτάται προκειμένου να βγάλουμε επιτέλους τις μάσκες; Η ερώτηση αυτή δεν είναι καθόλου θεωρητική. Έγινε στον Πρωθυπουργό και η απάντηση έχει τη σημασία της. Εκεί που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετούσε τους κατοίκους της Λήμνου και τους ευχόταν πρώτα «χρόνια πολλά« και εν συνεχεία «του χρόνου να βγάλουμε τις μάσκες», πετάγεται ένας κάτοικος και του είπε δυνατά, ώστε να το ακούσουν όλοι: «Από σένα εξαρτάται». Ο Πρωθυπουργός ετοιμάστηκε να χαιρετήσει τους υπόλοιπους ακούει τον κάτοικο που του είπε αυτό, κοντοστέκεται και του λέει «ε, όχι και από μένα». Ο άλλος όμως επέμενε: «Από σένα, από σένα εξαρτάται…» , με τον Πρωθυπουργό να του απαντά: «Λες να έχω τέτοια δύναμη;». Ο κάτοικος της Λήμνου όμως απάντησε και αυτός: «Ο αρχηγός τα κάνει όλα…». Δεν δόθηκε όμως συνέχεια στον διάλογο που είχε τόσο ενδιαφέρον.

***
Η σημαία της Γαύδου και η πήλινη γάστρα

Θα σας πάω τώρα στην Γαύδο και θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω τα δώρα που πήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τους κατοίκους του ακριτικού νησιού. Από τη φρουρά του νησιού πήρε τη σημαία που έως εκείνη την ώρα κυμάτιζε υπερηφάνως στο νησί. Είδατε; Εκεί που κατηγορούσαν την Πρόεδρο ότι δεν έχει σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο, έχει γεμίσει από σημαίες. Πού βρίσκονται όμως αυτές οι σημαίες; Στο Μουσείο Δώρων του προεδρικού που εξελίσσεται σιγά- σιγά σε ένα κανονικό μουσείο. Εν συνεχεία η Δήμαρχος του νησιού Λίλιαν Στεφανάκη της δώρισε μια πετσέτα εργόχειρο, την οποία όπως είπε, την έβγαλε από την… προίκα της για να την δώσει στην Πρόεδρο. Της έδωσε ακόμα και μια πήλινη γάστρα.

***
Κυρία μου μπορώ να σας πάρω μια αγκαλιά;

Εν συνεχεία η κυρία Σακελλαροπούλου παρέθεσε γεύμα και στους 48 κατοίκους του νησιού στην μοναδική ταβέρνα «Γαύδος Πρίνσες». Έφαγαν γαμοπίλαφο τσιγαριστό, σαλάτες, σκαλτσούνια, κρητικά τυριά, ξεροτήγανα και βεβαίως ρακί. Εκεί που έτρωγαν στην «Γαύδος Πρίνσες», ξαφνικά πλησιάζει την Πρόεδρο η πεντάχρονη Νικολέτα. Όλα και όλα τέσσερα παιδάκια έχει η Γαύδος και ένα από αυτά είναι η Νικολέττα: «Κυρία μου μπορώ να σας πάρω μια αγκαλιά;» είπε στην Πρόεδρο, η οποία κατασυγκινημένη αγκάλιασε το παιδάκι.

***
Θετικός στον ιό και ο Αντώνης Σαμαράς

Θετικός στον κορωνοϊό είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος είναι πλήρως εμβολιασμένος και εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κ. Σαμαρά, ο πρώην πρωθυπουργός διαπιστώθηκε ότι νόσησε από sars-COVID-19. Εμφανίζει ήπια συμπτώματα κι ακολουθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο. Ο κ. Σαμαράς είναι πλήρως εμβολιασμένος.