Αν έχετε απορίες για το πώς θα υποδεχτούμε τον καινούργιο χρόνο, μεσούσης της μετάλλαξης Όμικρον και της πανδημίας, την ώρα που ανακοινώνονται νέα μέτρα ή εάν προτιμάτε την ώρα που όλο και περισσότερες πρωτεύουσες επιβάλλουν μερικώς lockdown, σας πληροφορώ ότι και εφέτος θα δούμε στην αλλαγή του χρόνου πυροτεχνήματα γύρω από την Ακρόπολη: «Θα είναι εικόνα που κάνει τον γύρω του κόσμου». Αυτό μου είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και αυτό σας μεταφέρω. Μου είπε επίσης ότι η πολυσυζητημένη πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση με τον Σάκη Ρουβά, με αυτήν που προκλήθηκε τόσο ντόρος για το πόσο θα στοιχίσει θα γίνει κανονικά στο πάρκινγκ του Λυκαβηττού, αλλά χωρίς θεατές. Μόνον για την τηλεόραση. Άλλωστε όπως συνέβη και πέρυσι (με περισσότερα μέτρα προστασίας) η αλλαγή χρόνου είναι πλέον υπόθεση που αφορά την τηλεόραση. Καλή χρονιά λοιπόν και χρόνια πολλά.

***
Πάντως θα πρέπει να ξέρετε ότι με… αυστηρούς περιορισμούς, όμοιους με αυτούς των περσινών εορτών θα πραγματοποιηθεί και εφέτος το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Μάλιστα, εκτός από την εστίαση, η οποία θα κατεβάσει ρολά στις 02:00, αλλά και τα μπαρ και τα νυχτερινά μαγαζιά, τα οποία ουσιαστικά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αφού απαγορεύεται η μουσική, στο «στόχαστρο» θα μπουν και τα πάρτι.

***
Η πρώτη πρωτοχρονιάτικη πίτα

Να ξέρετε επίσης ότι την πρώτη πρωτοχρονιάιτκη πίτα θα την κόψει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μπορεί να μην δεχθεί ούτε και εφέτος τις ευχές την πρώτη χρόνου (εδώ που τα λέμε από τότε που έχει εκλεγεί δεν δέχθηκε ευχές λόγω πανδημίας), αλλά ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μετά τη δοξολογία θα μεταβεί στην Προεδρική Φρουρά και θα κόψει την ΄πίτα στους Ευζώνους.

***
Ένας πιστός και ανυπέρβλητος υπηρέτης

«Σήμερα αποχαιρετάμε έναν πιστό και ανυστερόβουλο υπηρέτη του τόπου μας. Τον ευπατρίδη Ηπειρώτη, που δεν δελεάστηκε ποτέ από τους πειρασμούς της εξουσίας. Διέψευσε έτσι, με το παράδειγμά του, όλους όσους εύκολα απαξιώνουν την πολιτική, την εποχή του λαϊκισμού, κρατώντας αταλάντευτα στη ζωή του και διδάσκοντάς μας τον δρόμο της αρετής». Με αυτά τα λόγια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποχαιρέτισε το μεσημέρι της Τετάρτης τον Κάρολο Παπούλια, κατά τον επικήδειό της στην εξόδιο ακολουθία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

***
Οι άσπρες μπλούζες των ΜΕΘ με τους μαρκαδόρους

Στο τέλος αυτού του χρόνου συμπληρώνονται 20 μήνες πανδημίας. Σε αυτούς τους 20 σκληρούς μήνες μέσα στους οποίους έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20.000 συνάνθρωποί μας η εικόνα που επικρατεί στις ΜΕΘ δεν έχει αλλάξει: «Παραμένουμε ψύχραιμες, πιστές στο καθήκον μας και κάνουμε την ίδια δουλειά που κάναμε από την αρχή της πανδημίας», μου είπαν οι νοσηλεύτριες του νοσοκομείου Σωτηρία, λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου. Δεν το λένε (από σεμνότητα και από προσήλωση προς το λειτούργημα που κάνουν) αλλά σε αυτούς τους 20 μήνες, ήτα χωρίς άδεια, χωρίς ρεπό, χωρίς ξεκούραση, με μια μάσκα στο πρόσωπό τους. Ήταν οι ηρωϊδες που κάποτε χειροκροτούσαμε από τα μπαλκόνια, με τις άσπρες μπλούζες που γράφουν πίσω από αυτές με μαύρο ή κόκκινο μαρκαδόρο το όνομά τους: «Είναι απάνθρωπο να μην βλέπει το πρόσωπό μας ο ασθενής, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά». Είναι οι ίδιες νοσηλεύτριες που βρίσκονται στις ΜΕΘ μαζί με τα κινητά και τα τάμπλετς τους για να επικοινωνήσουν οι ασθενείς με τους συγγενείς τους πριν από την διασωλήνωση. Είναι τέλος αυτές που χειροκροτούν και πανηγυρίζουν κάθε φορά που αποσωληνώνεται ένας ασθενής. Από τις 13 Μαρτίου του 2020 που άρχισε το μαρτύριο με τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις λόγω κορωνοϊού και τι δεν είδαν. Το μεγαλύτερο σοκ το παθαίνουν όταν βλέπουν νέους ανθρώπους ή ολόκληρες οικογένειες (πατέρα, μητέρα και παιδιά) να διασωληνώνονται και ορισμένα από τα μέλη της οικογένειας να μην τα καταφέρνουν. Και όμως παραμένουν ψύχραιμες στο καθήκον τους αν και τα κρούσματα βρέθηκαν χθες μια ανάσα από τα 30.000 και η μετάλλαξη Όμικρον να καλπάζει.

***
Οι πολεμιστές της πισίνας

Όσοι βρέθηκαν την Τρίτη το μεσημέρι στην οδό Μεσογείων στο ύψος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σίγουρα παρατήρησαν μια ασυνήθιστη κίνηση γύρω από το ελληνικό Πεντάγωνο. Κάποιοι μεγαλόσωμοι αθλητικοί συμπαθητικοί τύποι, κρατώντας μπάλα ανά χείρας εισέρχονταν στην πύλη του υπουργείου. Ήταν οι Ολυμπιονίκες της Εθνικής Πόλο, τους οποίους τίμησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (παλιός πολίστας στην εθνική νέων), αλλά και η στρατιωτική ηγεσία. Εις εξ αυτών, ο προπονητής τους, Θοδωρής Βλάχος προσήλθε με στολή Λιμενικού, αφού υπηρετεί στο Λιμενικό. Τι έγινε στο υπουργείο; Πρώτον ο υπουργός τους προσφώνησε ως «πολεμιστές της πισίνας», εν συνεχεία τους ανακοίνωσε τη νέα διάταξη σύμφωνα με την οποία μόνον οι κάτοχοι ολυμπιακών μεταλλίων (χρυσού, αργυρού και χάλκινου) θα προσλαμβάνονται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όχι όπως συνέβαινε έως τώρα που προσλαμβάνονταν οι οκτώ πρώτοι κάθε ολυμπιακού αγωνίσματος. Αυτό σημαίνει ότι και οι 13 της Εθνικής Ομάδας Πόλο προσλαμβάνονται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεύτερον τους ανακοίνωσε ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την πισίνα της Σχολής Ευελπίδων ως προπονητικό κέντρο, τρίτον τους έδωσε αναμνηστικές πλακέτες και τέταρτον τους έκανε ως παλαιός πολίστας… κριτική για τους αγώνες που έδωσαν με τον Φουντούλη να λέει ότι δεν περίμενε να ακούσει τέτοια στοχευμένα σχόλια. Οι πολίστες δώρισαν στον υπουργό μία μπάλα με τις υπογραφές τους, με τον υπουργό να τους υπόσχεται ότι η επόμενη συνάντησή τους θα είναι στις… πισίνες.

***
Η σέλφι στα Ζαγοροχώρια

Μία σέλφι του πρωθυπουργικού ζεύγους μπροστά στο χωριό Άγιος Μηνάς ήταν ο σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύντομη γιορτινή ανάπαυλα που έκανε στα Ζαγοροχώρια. Τόσο σύντομη που κράτησε μόλις 36 ώρες.

Έφθασε εκεί οικογενειακώς οδικώς και έφυγε 36 ώρες αργότερα αεροπορικώς. Στο αεροδρόμιο τον αποχαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης, βουλευτές και οι δήμαρχοι της περιοχής.

***

Στοιχίζουν οι μάσκες υψηλής προστασίας

Στον τηλεοπτικό αέρα πληροφορήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ότι η μάσκας υψηλής προστασίας FFP2 και ΚΝ95 είναι ημερήσιας χρήσης και ως εκ τούτου, αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης επιβαρύνεται με υπέρογκο κόστος για να μπορέσει να τηρήσει τα μέτρα από τη στιγμή που αυτού του τύπου οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα ψώνια στα σουπερμάρκετ. «Ξέρετε αν αυτό στοιχίζει ένα ευρώ και έχεις παιδιά και παίρνεις 600 -700 ευρώ το μήνα σημαίνει ότι θέλεις, 5 ευρώ την ημέρα 150 ευρώ το μήνα για να έχεις μία τέτοια μάσκα να μετακινηθούν τα παιδιά σου κι εσύ» ανέφερε ο δημοσιογράφος του ANT1 με τον κ. Βορίδη να απαντά ότι «αυτό δεν είναι μίας χρήσης» και τον δημοσιογράφο να ανταπαντά ότι είναι ημερήσιας χρήσης οι μάσκες υψηλής προστασίας. Ο κ. Βορίδης με έκπληξη αποδέχεται την παρατήρηση του δημοσιογράφου, συνειδητοποιώντας το υψηλό οικονομικό κόστος που καλείται να καταβάλλει ένας πολίτης για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

***
Ο Μπακογιάννης, ο Κουτσούμπας και οι ειδικές δυνάμεις

Έφευγαν μαζί από την εκκλησία όπου είχε γίνει η εξόδιος ακολουθία του Κάρολου Παπούλια, ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, όταν ο κ. Κουτσούμπας παραπονέθηκε πως έχει μουδιάσει το πόδι του και ότι δεν μπορεί να περπατήσει εύκολα. Ο κ. Μπακογιάννης του είπε αμέσως: «Κούνα τα δάκτυλά σου, θα ξεμουδιάσει το πόδι αμέσως». Η «οδηγία» έπιασε και ο κ. Κουτσούμπας ερωτά τον Δήμαρχο: «Και εσύ πού το έμαθες αυτό;». Ο Δήμαρχος Αθηναίων όλο υπερηφάνεια του είπε: «Το μάθαμε στις ειδικές δυνάμεις, μας το δίδαξαν εκεί».