Έπεσε, έξω στις προβλέψεις του, μόνον όμως ως προς τον χρόνο λήξης της πανδημίας, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας και το είπε αυτό στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, την ώρα που του παρέδιδε το στικάκι με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την οικονομία. Έπεσε, όπως άλλωστε έπεσαν έξω διακεκριμένοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, πιστεύοντας ότι μέσα στο 2021, με τα εμβόλια, θα είχαμε τελειώσει με αυτήν την βάσανο, που ήδη στοίχισε τη ζωή, εδώ στην Ελλάδα, σε πάνω από 20.000 συνανθρώπων μας: «Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε εκτιμήσει πως θα είχαμε τελειώσει με την πανδημία, αλλά, όπως διαπιστώνεται παγκοσμίως δεν έχουμε τελειώσει και αυτή η αβεβαιότητα αντικατοπτρίζεται στην παγκόσμια οικονομία», είπε ο κ. Στουρνάρας, που ωστόσο βρήκε και κάτι καλό, ένα θετικό πρόσημο, για τα δύο χρόνια της πανδημίας: «Μαζί με όλα τα κακά που προκάλεσε έως τώρα η πανδημία, έφερε και ένα καλό», είπε για να προσθέσει «ότι πλέον η Ευρώπη δρα συλλογικά στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων με βασικό εργαλείο το Ταμείο Ανάπτυξης και με άλλα κοινά μέτρα».

Αλλά ο κ. Στουρνάρας παραδίνοντας το στικάκι με την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος έκανε και άλλες προβλέψεις. Για παράδειγμα ό,τι η ανάπτυξη θα κυμανθεί εκεί γύρω στο 8% για 2021, στο 5% του χρόνου, στο 4% τον επόμενο χρόνο και σε μέσο όρο για την επόμενη δεκαετία στο 3%.

***
Μαζάουερ και για τα Χριστούγεννα

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έφυγε από τη Βουλή κρατώντας ανά χείρας δύο βιβλία, ιστορικού περιεχομένου, το ένα του Βρετανού ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ (οποίος να σημειώσω ότι μόλις έλαβε την ελληνική υπηκοότητα) εμπνευσμένο την ελληνική επανάσταση και για τις ελληνικές περιοχές που ξεσηκώθηκαν το 1821 εναντίον του Σουλτάνου και το άλλο του Ρόντρικ Μπήτον που αναφέρεται στην Ελλάδα και στην βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους. Με αυτά τα δύο βιβλία συντροφιά ο κεντρικός τραπεζίτης σκοπεύει να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων.

***
Ο… Peanut και το χριστουγεννιάτικο δένδρου του Μαξίμου

Η αλήθεια είναι ότι εφέτος άργησαν εκεί στο Μαξίμου να στολίσουν το Χριστουγεννιάτικο δένδρο. Κάτι τα ταξίδια του πρωθυπουργού (Λονδίνο, Ισραήλ, Μόσχα, Βρυξέλλες), κάτι οι συσκέψεις για την πανδημία είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει λιγάκι το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήρθε από τη Διεύθυνση Δασών. Τελικά το δένδρο στολίστηκε, με τα ίδιο εξαιρετικό στυλ και με τα ίδια στολίδια που στολίστηκε και πέρυσι. Με μια μόνο διαφορά. Μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δένδρο του Μαξίμου ποζάρει, αυτή τη χρονιά, καμαρωτός ο Peanut (το συμπαθέστατο σκυλάκι του Πρωθυπουργού). Τον φωτογράφισε ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και βεβαίως το ανέβασε αμέσως στο Instragram.

***
Αντί να πάνε τα κάλαντα στον Μητσοτάκη…

Όσον αφορά τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα αλλάζουν εφέτος λόγω πάλι πανδημίας μερικά πράγματα. Υπάρχουν δηλαδή στο Μαξίμου δεύτερες σκέψεις για το πώς θα τηρηθεί το έθιμο, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού. Αυτά που έως τώρα γνωρίζατε με τα παιδάκια, τους συλλόγους, τους κρητικούς (με τις μαντινάδες τους) κτλ. να λένε τα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δένδρο και το τζάκι, (και εν συνεχεία να μοιράζονται δώρα, γούρια και κουραμπιέδες) θα πρέπει να αποτελούν (τουλάχιστον για εφέτος) παρελθόν. Ο Πρωθυπουργός μαθαίνω αποφάσισε αντί να έρθουν τα κάλαντα σε αυτόν να πάει αυτός στα κάλαντα. Έτσι τα παιδάκια δεν θα ταλαιπωρούνται στις μετακινήσεις. Μαθαίνω μάλιστα ότι το γενικό πρόσταγμα για τα κάλαντα του Πρωθυπουργού το έχει η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

***
Οι ευχές στην Πρόεδρο και οι ανεμβολίαστοι

Αντιθέτως στο Προεδρικό Μέγαρο τα κάλαντα θα γίνουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Για παράδειγμα η Προεδρική Φρουρά, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, θα ψάλλει τα κάλαντα στην Πρόεδρο τη Δημοκρατίας. Όπως επίσης και η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων, οι βρακοφόροι από την Κρήτη και παιδάκια από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε χθες στο Νταού Πεντέλης μαζί με την Δόμνα και μοίρασαν δώρα σε παιδάκια. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο κάλαντα, όσο με τις ευχές τις πρωτοχρονιάς. Τι θα γίνει άραγε την πρωτοχρονιά με τις καθιερωμένες ευχές για το νέο έτος προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Πέρυσι δεν είχαν, όπως ενθυμείστε γίνει, λόγω της πανδημίας. Εφέτος που η πανδημία δεν έχει εξαλειφθεί (με την μετάλλαξη Όμικρον να βρίσκεται προ των πυλών), θα υπάρξει άραγε αυτή η συνάθροισή αρχηγών των κομμάτων, υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, πρεσβευτών, δημάρχων, περιφερειαρχών, ιερωμένων, δικαστικών, γενικών γραμματέων, στο Προεδρικό Μέγαρο για να ευχηθούν στην Πρόεδρο; Και εάν ναι θα κάνουν προηγουμένως self-test; Κι αν υπάρχει κανένας από αυτούς ανεμβολίαστος, ή αρνητής του εμβολίου; Τι γίνεται; Δύσκολα αρχίζει το νέο έτος.

***
Κεράκια στην γαλανόλευκη εσαεί αναμμένα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες επισκέψεις και έλαβε και δώρο. Την επισκέφθηκε ο συλλέκτης Σ. Φίλιος και της δώρισε τον πίνακα, την «Έξοδο», του Χρήστου Μποκόρου. Πρόκειται για την Έξοδο του Μεσολογγίου και ο πίνακας δόθηκε με τη μορφή δώρου στην Προεδρία και κατά επέκταση στον ελληνικό λαό, τώρα που λήγει το έτος της επετείου από τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Οπως είπε και η Πρόεδρος, το έργο γεννά βαθιά συγκίνηση, με την λιτότητα, την ταπεινότητα με την οποία αποτίνει φόρο τιμής σε μια κορυφαία στιγμή υπέρβασης της νεότερης ιστορία μας. Απεικονίζει την ελληνική σημαία με τα κεράκια που φέγγουν πάνω σε αυτή. Πάντα ακοίμητα, εσαεί αναμμένα για την τιμή της ελευθερίας, όπως είπε η Πρόεδρος.

***
Ο Πέτσας προαναγγέλλει Φώτα χωρίς μέτρα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στέλιος Πέτσας σπεύδει να ανακοινώσει για το τι θα γίνει με τα μέτρα κατά της πανδημίας, πολύ πιο γρήγορα απ΄ότι οι λοιμωξιολόγοι και οι ειδικοί επιστήμονες. Αυτή τη φορά μιλώντας από τηλεοράσεως ξεκαθάρισε από τώρα πως δεν θα έχουμε lockdown μετά τα Φώτα. Είπε ακόμα ότι η «πίεση στο σύστημα Υγείας θα έχει σχέση με την υψηλή μεταδοτικότητα και όχι με την νοσηρότητα και αυτό πρέπει να το προσέξουμε όλοι για την συμπεριφορά μας το προσεχές διάστημα». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «δεν θα έχουμε lockdown τα Φώτα, ούτε άλλα περιοριστικά μέτρα, εκτός από την λήψη μέτρων σε δύο κατευθύνσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός, την τηλεργασία και την διασκέδαση», είπε.

***
Η διψήφια διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι τάσεις ανακατάταξης του πολιτικού σκηνικού, με τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ καταγράφονται στο δεύτερο μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου της GPO, για λογαριασμού του powergame.gr. Με φόντο τις ανησυχίες της κοινής γνώμης για την πανδημία, αλλά και το κύμα ακρίβειας που δεν υποχωρεί, η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρείται στην πρώτη θέση με 32,2%, διατηρώντας διψήφια διαφορά 10,7 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (21,5%). Το νέο στοιχείο είναι η περαιτέρω άνοδος του ΚΙΝΑΛ, που διατηρεί δυναμική με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος. Συγκεντρώνει ποσοστό 13,1%, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση της GPO είχε 9,4%, δηλαδή μια διαφορά σχεδόν τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

***
Μόνον δύο Γενικοί παραιτούνται

Τελικά πόσοι γενικοί γραμματείς υπουργείων, πρόκειται να πολιτευθούν; Αν και αρχικά ο αριθμός ήταν μεγάλος, όσο πλησιάζει ο καιρός της παραίτησης συνεχώς μειώνεται. Από τους έξι που είχε ακουστεί ότι πρόκειται να παραιτηθούν τελικά μόνον δύο εμφανίζονται οι πιο σίγουροι: Η γενική γραμματέας Εγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η οποία στις προηγούμενες εκλογές έμεινε εκτός . Αυτή τη φορά, η κυρία Νικολάου φαίνεται ότι βάζει πλώρη για την Εύβοια και η γενική γραμματέας Τουρισμού Βίκυ Λοϊζου που οδεύει προς Κυκλάδες. Οι άλλοι θα πείτε; Δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα. Ίσως αποφασίσουν την τελευταία στιγμή. Αλλά ο καιρός κυλάει οι προθεσμίες λήγουν. Γιατί το λέω αυτό; Αν λάβουμε υπόψη ότι οι εκλογές έγιναν στις 7 Ιουλίου, τότε στις 7 Ιανουαρίου λήγει το 18μηνο, η προθεσμία δηλαδή που πρέπει οι γραμματείς εκ του νόμου να παραιτηθούν για να μην έχουν ασυμβίβαστο στην υποψηφιότητά τους. Αν όμως υπολογίσει κανείς ότι η 6η Ιανουαρίου είναι αργία; (Θεοφάνια), τότε θα πρέπει να έχουν παραιτηθεί έως τις 5 Ιανουαρίου. Που σημαίνει ότι έως εκείνη την ημερομηνία θα πρέπει να έχει εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ με την παραίτησή τους. Θα προλάβουν άραγε όλα αυτά;