Κάποιοι επιφανείς Γιαννιώτες (που δεν είναι πολιτικοί) με πληροφόρησαν ότι περιμένουν τα Χριστούγεννα στα μέρη τους τον Πρωθυπουργό. Μου είπαν μάλιστα ότι τον περιμένουν να έρθει οικογενειακώς στα Ζαγοροχώρια και συγκεκριμένα στην Αρίστη, στο δυτικό Ζαγόρι που είναι ένα πανέμορφο κεφαλοχώρι στο δρόμο προς το Πάπιγκο αλλά και το χωριό Βίκος (με την εκπληκτική θέα στο ομώνυμο φαράγγι και την Αστράκα).

Δεν ξέρω εάν όντως ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στα Ζαγοροχώρια τα Χριστούγεννα (είναι, βλέπετε και οι εξελίξεις τις μετάλλαξης «Όμικρον»), γνωρίζω όμως πως έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην Ήπειρο (ακόμα και το προσυνέδριο της ΝΔ στα Γιάννενα το έκανε) και ότι είχε υποσχεθεί στους κατοίκους της Ηπείρου ότι σύντομα θα ξανάρθει.  Άλλωστε πριν από λίγες ημέρες βρισκόταν στα Ζαγοροχώρια και η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη.

Ξέρετε όμως τι θυμήθηκα; Ήταν Δεκέμβριος του 2019, παραμονές της απόφασης εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και όλοι τότε ρωτούσαν τον Πρωθυπουργό ποιον ή ποια σκέφτεται να προτείνει για το ανώτατο αξίωμα της χώρας. Τότε έπεσαν πολλά ονόματα αλλά ο Μητσοτάκης δεν έλεγε το παραμικρό. Ή μάλλον έλεγε ότι στο βουνό παίρνει τις πιο σοβαρές αποφάσεις του. Ήταν άλλωστε μια υπόσχεση που έδωσε στην αείμνηστο Φώφη Γεννηματά, σε μια συνάντησή που είχαν ότι δηλαδή θα κλέψει ένα διήμερο θα πάει στο βουνό για να πάρει τις αποφάσεις του. Πήγε όντως στο βουνό και πάλι στα Γιάννενα και συγκεκριμένα στο Μέτσοβο και όταν επέστρεψε ανακοίνωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το θέμα δεν είναι εάν θα πάει και αυτά τα Χριστούγεννα στο βουνό, αλλά τι θα αποφασίσει επιστρέφοντας από τα βουνό. Αφού, όπως λέει τις πιο σοβαρές αποφάσεις τις παίρνει εκεί.

***
Μπάιντεν όπως Μητσοτάκης

Νέα μέτρα, εάν απαιτηθεί, με τον νέο χρόνο, ανάλογα με την εξέλιξη της μετάλλαξης «Όμικρον». Προς το παρόν θα δίνονται δύο δωρεάν self test σε όλο τον πληθυσμό για τις γιορτές όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός απέρριψε τις εισηγήσεις για υποχρεωτικό rapid test στους εμβολιασμένους για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους».

Φαίνεται όμως πως οι Αμερικανοί αντιγράφουν Ελλάδα ή κάπως έτσι Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι και η κυβέρνηση Μπάιντεν αγοράζει 500 εκατομμύρια self test για covid-19 τα οποία θα δοθούν δωρεάν σε όλους τους Αμερικανούς, ώστε να μην κλείσουν τα σχολεία και η αμερικανική οικονομία.

***

Η μαγεία των Χριστουγέννων για έναν άστεγο

Η χριστουγεννιάτικη ιστορία που θα σας διηγηθώ μοιάζει με μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς, αλλά συνέβη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, όπου για άλλη μια φορά απέδειξε την μαγεία των αγίων ημερών των Χριστουγέννων: Μια παρέα νεαρών παιδιών από τα Χανιά είδαν έναν άστεγο να μένει στον δρόμο, μέσα στο κρύο, και αποφάσισαν να του προσφέρουν μια στέγη. Έτσι, σύμφωνα με το cretapost, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, με τα χρήματα που είχαν, πλησίασαν τον άστεγο και τον πήγαν σ’ ένα ξενοδοχείο, πληρώνοντας εκείνοι τα έξοδα της διαμονής. Μάλιστα, το παράδειγμά τους συγκίνησε αρκετούς πολίτες των Χανίων, με έναν από αυτούς να παραχωρεί ένα σπίτι για να μείνει ο άστεγος για τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ άλλοι του πρόσφεραν ρούχα, κλινοσκεπάσματα και άλλα είδη.

***
Το στικάκι του κεντρικού τραπεζίτη

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα πάει στις 11 το πρωί στην Βουλή των Ελλήνων, όχι βεβαίως για να πει τα κάλαντα στον Πρόεδρο Κώστα Τασούλα, αλλά για να του παραδώσει ένα στικάκι. Πρόκειται να του παραδώσει την ετήσια έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την πορεία των κόκκινων δανείων, τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία στην χρονιά που μας έρχεται, αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία. Θα σας κρατάω ενήμερους.

***
Ίσως τα πιο σπάνια βιβλία της Ελλάδας

Και μια και ο λόγος για την Τράπεζα της Ελλάδος, σας πληροφορώ ότι χιλιάδες άνθρωποι περνούν καθημερινά έξω από το εμβληματικό της κτίριο στην οδό Πανεπιστημίου, αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι εκεί μέσα βρίσκεται η αρτιότερη οικονομική βιβλιοθήκη της χώρας; Η Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1928, δηλαδή το ίδιο έτος με την Τράπεζα, και από το 1938 στεγάζεται στο Κεντρικό Κατάστημα, σε έναν χώρο 850 τ.μ. ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Στα 8,3 χλμ. των ραφιών της φιλοξενεί περίπου 180.000 έντυπα τεκμήρια, δηλαδή τόμους βιβλίων, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, βιβλιοδετημένους τόμους εφημερίδων από τον 19ο αιώνα και επιστημονικές οικονομικές περιοδικές εκδόσεις (και βεβαίως όλα τα τεύχη του Οικονομικού Ταχυδρόμου). Διαθέτει επίσης πρόσβαση σε 350.000 e-books και σε 58 βάσεις δεδομένων. Ένα μεγάλο μέρος της έντυπης συλλογής της αποτελείται από εκδόσεις διεθνών οργανισμών και κεντρικών τραπεζών από ολόκληρο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια η Βιβλιοθήκη καθίσταται σταδιακά και κέντρο διαχείρισης των ηλεκτρονικών πηγών, οι περισσότερες από τις οποίες υποστηρίζουν τις υπηρεσιακές μονάδες της Τράπεζας στο έργο τους. Συνεργάζεται με άλλες βιβλιοθήκες και υπηρεσιακές μονάδες κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος για ανταλλαγή άρθρων και κοινές προμήθειες ηλεκτρονικών πηγών.

***
Ενας Πλάτωνας του 1534 μ.χ.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει και μία σημαντική συλλογή 1.000 τόμων σπανίων βιβλίων, που περιλαμβάνει βιβλία κλασικών συγγραφέων, ξένων περιηγητών του 19ου αιώνα, τους πρώτους τόμους της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (1825) και πολλά άλλα. Το παλαιότερο βιβλίο είναι τα Άπαντα του Πλάτωνος, έκδοση που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας το 1534. Από τα σπάνια βιβλία ξεχωρίζουν η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη στην πρώτη της έκδοση και ένα προσωπικό αντίτυπο του Ξενοφώντα Ζολώτα με τον προϋπολογισμό του 1908, με κόκκινο δερμάτινο εξώφυλλο, με ιδιαίτερη μπορντούρα και χρυσά γράμματα. Στη Βιβλιοθήκη υπάρχουν επίσης όλοι οι προϋπολογισμοί από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως σήμερα.

***
Ο ναύαρχος και η εξέδρα της ΝΔ

Υπάρχει ένας βουλευτής που ξεσηκώνει τα… έδρανα. Όχι μόνον της συμπολίτευσης, αλλά καμιά φορά και της αντιπολίτευσης. Είναι αυτός που δίνει το σύνθημα για να χειροκροτήσουν οι συνάδελφοί του κάποια ατάκα του Πρωθυπουργού. Όταν αντιληφθεί ότι ο Πρωθυπουργός είπε κατά τη γνώμη του κάτι σημαντικό, σηκώνεται πρώτος από το έδρανό του και δίνει το έναυσμα να χειροκροτήσουν όλοι όρθιοι. Εάν δεν καθίσει στη θέση του, ουδείς σταματά το χειροκρότημα. Πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο και ναύαρχο ε.α. Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος συνήθως κάθεται στα μπροστινά έδρανα, πίσω από την Ντόρα και δεν διστάζει, μόλις βρει την ευκαιρία, να πετάει φαρμακερές ατάκες προς τους πολιτικούς αντιπάλους του. Για παράδειγμα όταν μιλούσε ο Βελόπουλος για τον προϋπολογισμό, διαμαρτυρόμενος πόσο έχει αυξηθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ, πετάχτηκε ο Χατζηδάκης από το έδρανό του και τον ρώτησε: «Τι στο καλό έχεις στο σπίτι σου και πληρώνεις τόσο ρεύμα; Πολυελαίους;». Κάποια στιγμή ακούγοντας τον κ. Κατρούγκαλο να ομιλεί επί μακρόν έκρινε ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ομιλία του πολύ…. θεωρητικός και του φώναξε: «Εδώ δεν είναι αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής ή της Νομικής. Εδώ είναι Βουλή. Αυτό που θα πρέπει να λες, είναι ένα «ναι» ή ένα «όχι» ή να μην μιλάς καθόλου». Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι νεοδημοκράτες βουλευτές τον επαινούν και του λένε πως με τη μέθοδό του αυτή αποσυντονίζει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

***
Ο Άδωνις, η μπουλντόζα και ο Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης σε μια ομιλία του στη Βουλή είχε χαρίσει μια πλαστική μπουλντόζα- παιχνίδι στον Άδωνη Γεωργιάδη, λέγοντάς του: «Η μόνη πραγματική μπουλντόζα που θα μπει στον χώρο του Ελληνικού τον υπόλοιπο χρόνο που έχετε ως κυβέρνηση δεν θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν εδώ. Του την κάνω δώρο να παίζει σπίτι του με κανένα lego» είχε πει χαρακτηριστικά. Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε με ανάρτησή του στα social media λέγοντας πως αυτή την μπουλντόζα την έχει κρατήσει στο γραφείο του «ως μνημείο αλαζονείας και αποτυχημένης αντιπολίτευσης» και προσφέρθηκε να ξεναγήσει τον κ. Πολάκη προσωπικά στο Πάρκο του Ελληνικού. Κάτι που, όπως είπε, θα το κάνει ευχαρίστως.