Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι τις τελευταίες ημέρες εκεί γύρω στους 700 με τους νεκρούς να σπάει ακόμα ένα άλλο θλιβερό ρεκόρ και να φθάνουν στους 130. Τώρα από τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι οι 568 είναι ανεμβολίαστοι. Οι υπόλοιποι θα πείτε; Έψαξα, ρώτησα και έμαθα: Οι περισσότεροι είναι μεν εμβολιασμένοι αλλά όμως έχουν εμβολιαστεί πριν από επτά και πλέον μήνες και επιπλέον πολλοί εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα.

Οι ΜΕΘ, λοιπόν «φλέγονται», τα νοσοκομεία παραλύουν, οι γιατροί δίνουν αγώνα ζωής και θανάτου, αγώνα για να σώσουν χιλιάδες συμπολίτες μας από τον κορωνοϊό. Και ξέρετε με τι άλλο ασχολούνται οι επιστήμονες; Με το να συλλέγουν, όπως λένε, στοιχεία και να απαντούν σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για την πανδημία. Διότι ορθώς ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Αλίμονο. Οι θεσμοί της Δημοκρατίας πρέπει να είναι σεβαστοί. Όμως, η δουλειά των γιατρών αυτή τη στιγμή είναι να σώζουν ζωές κι όχι να γίνουν γραφειοκράτες. Ειδικά των γιατρών της πρώτης γραμμής κι όχι εκείνων που άλλη δουλειά δεν έχουν παρά μόνο να βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα. Το υπουργείο όμως τι κάνει; Δεν έχει μηχανισμό;

***
Οι αντιεμβολιαστές λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη

Όσον αφορά τους αντιεμβολιαστές, σας πληροφορώ ότι σφίγγει για αυτούς ο κλοιός. Αναφέρομαι στους αντιεμβολιαστές που προτρέπουν πολίτες να μην εμβολιάζονται και να αρνούνται ιατρικές υπηρεσίες για τον κορωνοϊό. Οι εισαγγελικές αρχές της Αθήνας καλούν σε εξηγήσεις γνωστό αντιεμβολιαστή δικηγόρο με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Η κλήση του αφορά στην περίπτωση 54χρονης γυναίκας που έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όταν ο δικηγόρος αλλά και ο σύζυγος της την προέτρεψαν να αρνηθεί ιατρικές υπηρεσίες και διασωλήνωση. Οι όποιες προσπάθειες των γιατρών που έδωσαν μάχη να την κρατήσουν στη ζωή δεν απέδωσαν και η υπόθεση έφθασε στη δικαιοσύνη.

***
Ο… Θεόσταλτος υπουργός

Ανεβαίνει στο βήμα να μιλήσει στην εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας μια κυρία, Πρόεδρος των Ενοικιαζόμενων Δωμάτιων και αρχίζει ευθύς αμέσως τις προσφωνήσεις: «Αγαπητέ, λατρεμένε μου κύριε Μπένο», είπε πρώτα απευθυνόμενη στον Σταύρο Μπένο. Εν συνεχεία στράφηκε προς τον κ. Τριαντόπουλο τον οποίο αποκάλεσε… «Θεόσταλτο». Τα ακούει όλα αυτά ο Πρωθυπουργός και χαμογελά: «Για μένα τίποτα;» λέει με αρκετή δόση χιούμορ. Και η κυρία απαντά χαμογελώντας… «θα το σκεφτώ». Όταν πήρε τον λόγο ο Πρωθυπουργός και άρχισε να δίνει τα εύσημα στο κυβερνητικό κλιμάκιο που ασχολήθηκε με την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, αναφέρθηκε και στον κ. Τριαντόπουλο λέγοντας: «Δεν θέλω να τον χαρακτηρίσω Θεόσταλτο, επειδή εγώ τον έστειλα, μετά θα πάμε σε παραπομπές πολύ επικίνδυνες και θα οδηγηθούμε σε άλλες ατραπούς για τις οποίες δεν νομίζω να έχουμε καμιά διάθεση να οδηγηθούμε, αλλά έχει κάνει σπουδαία δουλειά». Ο Πρωθυπουργός όμως δεν έμεινε μόνον στον κ. Τριαντόπουλο έδωσε τα εύσημα και στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά για τις τόσες πολλές παρεμβάσεις που έκανε στο δάσος. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ο κ. Αμυράς είναι ένας άνθρωπος που αγαπά και το βουνό και το δάσος.

***
Θεός και Πρωθυπουργός

Απλώς στο σημείο αυτό θέλω να υπενθυμίσω χωρίς να έχει καμία σχέση με το παραπάνω ότι τον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι υπουργοί μεταξύ τους δεν τον αποκαλούσαν ούτε Πρόεδρο, ούτε Πρωθυπουργό. Τον έλεγαν… «Θεό». Τόσο πολύ τον σέβονταν. Είπαμε όμως μόνον όταν μιλούσαν μεταξύ τους. Δημοσίως τον αποκαλούσαν «κύριε Πρόεδρε» και πάντοτε μιλούσαν με σεβασμό για αυτόν και στον πληθυντικό. Ακόμα κα ο αδελφός του Αχιλλέας Καραμανλής τον αποκαλούσε «Κύριε Πρόεδρε».

***
Να… παχύνεις λίγο Πρόεδρε

Επανέρχομαι στην εκδήλωση για την Βόρεια Εύβοια για να σημειώσω την αποκάλυψη που έκανε ο δήμαρχος της Λίμνης για τα προβλήματα που υπήρχαν για τα γεωπάρκα. Κάποιοι δεν ήθελαν τα γεωπάρκα στην περιοχή, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς αναφορά στην προηγούμενη κυβέρνηση. Συνεπώς υπήρχαν και… αρνητές γεωπάρκων, παρατήρησαν οι παρευρισκόμενοι. Ένας άλλος, δήμαρχος ήταν θαρρώ, του είπε; «Ακούς Πρόεδρε, πρέπει να παχύνεις, να τρως περισσότερο για να έχεις δύναμη…»

***
Η Πρόεδρος μετείχε σε σύσκεψη στα «ΝΕΑ»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετείχε στη μεσημβρινή σύσκεψη της εφημερίδας «Τα Νέα». Μετέβη στην εφημερίδα με αφορμή τα 90 χρόνια της. Την υποδέχθηκε ο διευθυντής της εφημερίδας Γιώργος Μαντέλας, την οδήγησε στην αίθουσα συσκέψεων και μετείχε στη σύσκεψη. Αναφέρθηκε σε θέματα Δικαιοσύνης, αλλά και στα ψηφιακά εγκλήματα με αφορμή τα πρόσφατα ψηφιακά εγκλήματα που όλο πληθαίνουν για αυτά οι καταγγελίες . Εν συνεχεία ο κ. Μαντέλας της έκανε μια περιήγηση στο κτίριο όπου στεγάζεται το Mega και «Το Βήμα».

***
Νύχτα κινηματογράφου

Το βράδυ τη Δευτέρας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πήγε σινεμά. Πήγε στο «Αθήναιον» μαζί με την καθηγήτρια Ιατρικής Αναστασία Κοτανίδου και παρακολούθησε την ταινία « Η Ζωή συνεχίζεται». Τι λέει αυτή η ταινία που επέλεξε η Πρόεδρος; Με αφορμή ένα οδοιπορικό και μία οικογενειακή κρίση, ο Τζόνι (Χοακίν Φίνιξ), ένας εργένης ραδιοφωνικός παραγωγός, έρχεται κοντά στον χαρισματικό 9χρονο ανιψιό του (Γούντι Νόρμαν). Αυτή η σχέση θα τους μεταμορφώσει τον πλανήτη. O Μάικ Μιλς έχει επιμεληθεί το σενάριο και τη σκηνοθεσία, ενώ στην ταινία πρωταγωνιστούν οι εξής: Χοακίν Φίνιξ, Γούντι Νόρμαν, και Γκάμπι Χόφμαν.

***
Ο Καραμανλής, ο Κολοκοτρώνης και η πεζοπορία

Στην ορεινή Αρκαδία και στα βήματα του Κολοκοτρώνη βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προσκεκλημένος των πρώην υπουργών Νίκου Καλτεζιώτη και Ανδρέα Λυκουρέντζου. Περπάτησαν περίπου 8 χιλιόμετρα, την περισσότερα ώρα κάτω από καταρρακτώδη βροχή, περνώντας από ιστορικούς τόπους της Αρκαδίας συνδεδεμένους με την Επανάσταση του ’21 Φάλανθο, Χρυσοβίτσι, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Βαλτεσινίκο και έφτασε έως το σπίτι των Κολοκοτρωναίων στο Λιμποβίσι συνοδευόμενος από τους δύο πρώην υπουργούς και τους προσωπικούς του φίλους τον πρώην Βουλευτή Λευτέρη Ζαγορίτη και τον Δημήτρη Ευσταθίου. Έκαναν μια στάση σε ταβέρνα στο Βαλτεσινίκο, όπου έφαγαν, μαθαίνω παϊδάκια συνοδευόμενα με βραστά χόρτα. Άλλωστε, όπως έμαθα ο αδελφός του ιδιοκτήτη της ταβέρνας διαθέτει πρόβατα. Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να εκδράμει εκτός Αττικής κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων (όπως χρόνια τώρα το συνήθιζε). Ο λόγος; Η πανδημία.

***
Ο θάνατος του Γιώργου Τράγκα

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ποτέ να γράψω τέτοια είδηση. Αλλά ο Γιώργος Τράγκας έδωσε για δέκα ημέρες μια δύσκολη ίσως και εξαρχής άνιση μάχη με τον κορωνοϊο και τις επιπλοκές του, στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Η σθεναρή του «αντίσταση» στον εμβολιασμό για τη λοίμωξη Covid-19 είχε, όπως αποδείχθηκε, μοιραία εξέλιξη. Ήταν 72 χρόνων και έπασχε με σοβαρό χρόνιο νόσημα (σακχαρώδης διαβήτης) γεγονός που καθιστούσε επιβεβλημένο τον εμβολιασμό του έναντι του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο Γιώργος Τράγκας δεν ακολούθησε την ιατρική σύσταση για τη θωράκισή του. Τις πρώτες ημέρες της νόσησης παρέμενε σπίτι με την σύζυγό του, επίσης ασθενή και ανεμβολίαστη. Εν συνεχεία νοσηλεύτηκε στο «Σωτηρία», όπου διασωληνώθηκε. Ο 72χρονος ανεμβολίαστος ασθενής είχε μπει πλέον σε μια δύσκολη πορεία, με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή του, και μη αναστρέψιμη -μετά τη στεφανιαία νόσο εκδήλωσε και πνευμονικό οίδημα. Η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε συνεχώς. Οι γιατροί είχαν ενημερώσει τους οικείους του για την κρισιμότητα της κατάστασης και συνέχιζαν να παρέχουν στον ασθενή τις δέουσες θεραπείες.

***
Τον παρακαλούσε να εμβολιαστεί

Για τη μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό ο Γιώργος Τράγκα, μίλησε ο γιατρός του Χρήστος Ζούπας, ο οποίος προσπαθούσε να τον πείσει να εμβολιαστεί. «Τον εκλιπαρούσα να εμβολιαστεί, καθημερινά έβρισκε δικαιολογίες», αποκάλυψε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο προσωπικός γιατρός του. Αλλά και στο περιβάλλον του δεν πίστευαν στα εμβόλια, όλη η παρέα του, είπε ο γιατρός του, ήταν ανεμβολίαστη. Ο δημοσιογράφος πίστευε ότι θα περνούσε τον κορωνοϊο ως μια απλή γρίπη, είπε ο γιατρός του

***
Γιατί δεν άκουγε τον αδελφό του Νίκο ο Γιώργος Παπανδρέου;

Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο Νίκος Παπανδρέου, αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου όχι μόνον στήριξε στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά ήταν αντίθετος να «κατέβει» ως υποψήφιος Πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου: «Δεν είχε κανένα λόγο να «κατέβει» και εν συνεχεία να χάσει, όπως ήταν αναμενόμενο» φέρεται να είπε ο Νίκος Παπανδρέου. Ο οποίος, να σημειώσω ότι επιχείρησε να πείσει τον αδελφό του να μην «κατέβει» καν στον δεύτερο γύρο, πλην όμως ο πρώην Πρωθυπουργός δεν τον άκουσε με τα γνωστά αποτελέσματα. Εκείνο όμως που λέει ο Νίκος Παπανδρέου είναι ότι ήταν εντελώς αντίθετος στις φραστικές επιθέσεις που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου (την εβδομάδα του δεύτερου γύρου) στον Νίκο Ανδρουλάκη: «Αυτά που έλεγε δεν ήταν του Γιώργου, ενός ανθρώπου μειλίχιου, πράου και ευγενικού. Δεν ήταν τόσο επιθετικός» έλεγε ο Νίκος Παπανδρέου. Ο Νίκος σήμερα τελειώνει ακόμα ένα βιβλίο το οποίο μόλις κυκλοφορήσει θα έχει αρκετό ενδιαφέρον. Είναι μια μυθοπλασία για τις Γυναίκες του ΠαΣοΚ, για τις περίφημες ΕΓΕΣ (Ένωση Γυναικών Ελλάδος), στις οποίες πρωταγωνιστούσε η Μαργαρίτα Παπανδρέου (σήμερα 98 ετών) η σύζυγος του Βαγγέλη Γιαννόπουλου, Ντιντή Γιαννοπούλου και πολλές άλλες γυναίκες παντοδύναμες στην εποχή που επικρατούσε πλήρως το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

***
Στην Τανάγρα προσγειώνονται τα πρώτα Rafale

Στις 19 Ιανουαρίου, όπως πρώτοι διαβάσατε από αυτήν την στήλη, προσγειώνεται στην Ελλάδα η πρώτη εξάδα των Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, πρώτο βήμα στην ένταξή τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Ήδη στην αεροπορική βάση της Τανάγρας γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες για να τα υποδεχθούν, με καινούργια υπόστεγα, καινούργιες αποθήκες συντήρησης και ανταλλακτικών. Ακόμα είναι έτοιμη και η επόμενη ομάδα πιλότων που θα εκπαιδευτεί στα Rafale,, όχι όμως στη Γαλλία αλλά εδώ στην Ελλάδα από Έλληνες εκπαιδευτές. Τα πρώτα έξι (από τα συνολικά 24 τα οποία έχε αποκτήσει η χώρα μας γαλλικά μαχητικά της 332 Μοίρας θα καλύψουν άμεσα επιχειρησιακές ανάγκες, καθώς ήδη οι χειριστές τους έχουν πρακτικά ολοκληρώσει και τελειοποιούν την εκπαίδευσή τους στη Γαλλία. Αναμένεται να υπάρξει στο αεροδρόμιο τη Τανάγρας όταν προσγειώνονται το ένα μετά το άλλο τα Rafale η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (περιλαμβανομένου και του Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχου (Ι) Γιώργου Μπλιούμη που αναμένεται έως τις 19 Ιανουαρίου να έχει συμπληρώσει τα έτη υπηρεσίας του, αλλά επί των ημερών του αποφασίστηκε η αγορά των Rafale.