Τι θα λέγατε σήμερα να μεταφερθούμε για λίγο στη Ρωσία αλλά όχι στη Μόσχα; Ας πάμε στο Σότσι,  στο ρωσικό αυτό τουριστικό θέρετρο, στα παράλια με τη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα βουνά του Καυκάσου, όπου εκτός απροόπτου θα υπάρξει στις 8 Δεκεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη- Πούτιν.

Θα είναι μια ιστορική συνάντηση μετά από πρόσκληση του Ρώσου Πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν. Ήταν ο Μιτσούστιν τον Μάρτιο στην Αθήνα για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και έφυγε από την χώρα μας κατενθουσιασμένος. Πήγε μάλιστα και στο Άγιο Όρος. Αυτό που έχω μάθει είναι ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρωσία ετοιμάζεται πυρετωδώς και προπομπός σε αυτήν θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την υπογραφή τεσσάρων (ίσως και πέντε) συμφωνιών με τους Ρώσους. Πέραν των συμφωνιών για τουριστική συνεργασία που θα υπογράψει η κυρία Λοΐζου, της τεχνικής συνεργασίας για θέματα φορολογίας που θα υπογράψει ο κ. Πιτσιλής, της διαπεριφερειακής συνεργασίας (που προβλέπεται στο ελληνο-ρωσικό πρωτόκολλο), υπάρχει και μια ειδική συμφωνία «ανοικτής θαλάσσης».

Συμφωνία για τις θάλασσες θα πείτε με τη Ρωσία γίνεται; Δεν έχει καμία σχέση με στρατιωτική συνεργασία, αλλά συμφωνία για την πρόληψη ατυχημάτων σε ανοικτή θάλασσα, δηλαδή μια τυπική συμφωνία για συνεργασία (όταν βρεθούν ελληνικά και ρωσικά πλοία) σε ανοικτή θάλασσα, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα. Η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Βαρβιτσιώτη θα παραμείνει στη Ρωσία για τρεις ημέρες, ενώ στη συνάντηση Πούτιν- Μητσοτάκη θεωρείται σίγουρο πως θα υπάρξει συζήτηση για ενεργειακά θέματα (φυσικό αέριο) που λόγω της ενεργειακής κρίσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας.

***

Η μετάλλαξη Μποτσουάνα και τα εμβόλια

Αυτή η νέα μετάλλαξη του ιού με την ονομασία «Μποτσουάνα» (αν και στην Μποτσουάνα βρέθηκαν μόνον τρία κρούσματα) προκάλεσε ανησυχία και κινητικότητα της επιστημονικής κοινότητας. Είναι όντως τόση φοβερή αυτή η μετάλλαξη; Έχει αντοχή στα εμβόλια; Ρώτησα λοιπόν τον καθηγητή του πανεπιστημίου του LSE Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος μου είπε ότι το στέλεχος αυτό μπορεί να ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις και είναι πιθανόν να διαφύγει της ανοσίας. Και γιατί μπορεί να συμβεί αυτό; Επειδή όταν συσσωρευτούν τόσες πολλές μεταλλάξεις στο ανθρώπινο σώμα, ίσως τα εμβόλια να μην παράγουν την απαιτούμενη άμυνα στον οργανισμό. Στην Αφρική έχουν εντοπισθεί πέραν των 3 κρουσμάτων στην Μποτσουάνα συνολικά 100 κρούσματα και ένα κρούσμα στην Ασία (από ταξιδιώτη από τη Μποτσουάνα). Θα πρέπει λοιπόν να ανησυχούμε; Ακόμα είναι νωρίς και δεν δοκιμάστηκαν σε αυτή τη μετάλλαξη τα εμβόλια, αλλά έως τώρα αλήθεια πόσες μεταλλάξεις είχαμε; Της Νότιας Αφρικής, της Δέλτα, της Δέλτα (πλας), τη Νιγηρίας, του Περού και ορισμένες άλλες. Η μετάλλαξη Δέλτα κυριάρχησε και ξέρετε γιατί; Επειδή μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα  και σκέπασε τις άλλες μεταλλάξεις. Ας περιμένουμε και θα δούμε.

***

Τετ α τετ Μητσοτάκη- Τσιόδρα

Ήταν μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ανεπίσημη, πλην όμως οι συνομιλίες με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας είναι πάντοτε ενδιαφέρουσες τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται και την ώρα που κάνει απειλητικά την εμφάνισή της μια νέα μετάλλαξη, η αφρικανική μετάλλαξη, ή «Μετάλλαξη Μποτσουάνα». Το τετ α τετ Μητσοτάκη Τσιόδρα έγινε στο Μέγαρο Μουσικής στην εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών στον πατριαρχικό θρόνο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Να συμπληρώσω ότι την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε ένθερμο χαιρετισμό.

Ο καθηγητής  Σωτήρης Τσιόδρας είχε προσκληθεί στην εκδήλωση για τον Πατριάρχη. Να υπενθυμίσω ότι τον περασμένο Αύγουστο χειροθετήθηκε «Άρχων Οφφικιάλιος», από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, έναν τιμητικό εκκλησιαστικό τίτλο που απονέμεται από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε προσωπικότητες που με το έργο τους βοηθούν την Εκκλησία και την κοινωνία.

***

Ο Τσίπρας, ο Τύρναβος και το χάπι για την πίεση

Θα σας πάω τώρα στον Τύρναβο και συγκεκριμένα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας και Προώθησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ), τον οποίο επισκέφθηκε μετά κλιμακίου ο Αλέξης Τσίπρας. Εκεί λοιπόν συνέβησαν ορισμένα αξιοπερίεργα πράγματα, αφού ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε στους παραγωγούς να πάρουν… χάπι για την πίεση μόλις τους έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Όταν λοιπόν συνάντησε τους συνεταιριστές ο κ. Τσίπρας το πρώτο πράγμα που τους είπε (μετά τον κλασικό χαιρετισμό) ήταν «αντέχετε;» Εννοούσε βεβαίως εάν αντέχουν από την ακρίβεια. Στους χώρους του συνεταιρισμού πραγματοποιείται συσκευασία αχλαδιού τύπου κρυστάλλι και οι παραγωγοί του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής- αγροτικό ρεύμα, πετρέλαιο, γεωργικά εφόδια, υψηλά τραπεζικά επιτόκια, άρδευση και κυρίως έλλειψη ρευστότητας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους είπε ότι στην Ισπανία έχει επιδοτηθεί γενναιόδωρα το αγροτικό πετρέλαιο. Σε κάποια στιγμή απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των συνεταιριστών Σωτήρη Τσιμπώση, του συνέστησε (βγάζοντας και τη μάσκα του)  «να πάρει χάπι για την πίεση όταν του έρθει ο λογαριασμός του αγροτικού ρεύματος». Με τέτοια που του είπε ο κ. Τσίπρας ο Πρόεδρος έκανε το σαρδάμ του αποκαλώντας εν τη ρύμη του λόγου τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρώην πρωθυπουργό για να πάρει την απάντηση από τον κ. Τσίπρα: «κοντά έπεσες…»

***

Πατριάρχης προς Τσίπρα: Ούτε θεολόγος να ήσασταν

Και μια και ο λόγος για τον κ. Τσίπρα σίγουρα θα ενθυμείστε όλα αυτά που έχουν γραφεί για τη σχέση του με την Εκκλησία. Μπορεί να δηλώνει «άθρησκος» (και όχι άθεος), αλλά όταν ήταν Πρωθυπουργός είχε τις περισσότερες συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, τρεις συναντήσεις με τον Πάπα της Ρώμης, επισκέφθηκε δύο φορές τον Πανάγιο Τάφο, επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, έμεινε μόνος του επί δέκα λεπτά με την Πλατυτέρα των Ουρανών και βεβαίως επισκέφθηκε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το καλύτερο κομπλιμέντο όμως το εισέπραξε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη: «Ούτε Θεολόγος να ήσασταν», του είπε. Τι είχε συμβεί. Στη συνάντηση που είχαν ο Πατριάρχης του είπε: «Ενθυμούμεθα τις επισκέψεις σας εκεί και όλως ιδιαιτέρως την επίσκεψή σας στην Χάλκη που την αναφέρατε και την πολύ σπουδαία ομιλία που κάνατε από στήθους. Ξέραμε ότι είχατε έτοιμη γραπτή ομιλία, όμως αισθανθήκατε ευφορία θα έλεγα και μιλήσατε πάρα πολύ ωραία θα έλεγα. Μας έκανε εντύπωση, ούτε θεολόγος να ήσασταν. Ευχαριστούμε και μακάρι να σας ξαναδούμε. Να περάσει ο άμεσος κίνδυνος της πανδημίας, να σας δούμε και πάλι».

***

Η πρώτη δια ζώσης διαμαρτυρία στους Ισπανούς για το αεροπλανοφόρο

Η πρώτη δια ζώσης έντονη διαμαρτυρία προς Ισπανούς για την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία η οποία προβλέπει την προμήθεια αεροπλανοφόρου (περιλαμβανομένων και αποβατικών σκαφών) καθώς και υποβρυχίων, αναμένεται να γίνει σήμερα στη Σεβίλη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα συναντηθεί στη Σεβίλη με τον Ισπανό ομόλογό του (αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις) Χουάν Γκονζάλες Μπάρμπα και, οι πληροφορίες που έχω, είναι ότι παρά το γεγονός ότι θα είναι φιλοξενούμενος δεν πρόκειται να του χαριστεί. Αφού θα του ζητήσει διευκρινίσεις για την ισπανοτουρκική στρατιωτική συμφωνία θα του πει πως η Τουρκία συμπεριφέρεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Θα ζητήσει από τον Ισπανό να γίνουν πλέον σεβαστοί οι κανόνες αυτοί καθώς και οι κανόνες για το Δίκαιο της Θάλασσας.

***

Το κάλεσμα του Κουτσούμπα

Από τα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης στην Κέρκυρα και προχθές στην Πάτρα. Αναφέρομαι στον Γραμματέα του ΚΚΕ, ο οποίος κάνει περιοδείες, συναντήσεις και μιλάει σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις του Κόμματος. Στην Πάτρα, προχθές, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, Κ. Πελετίδη, με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, αλλά και με πυρόπληκτους από το χωριό Σούλι. Αυτό, όμως, που ξεχωρίζει στις παρεμβάσεις του είναι το κάλεσμά του σε όσους επαναπροσεγγίζουν το ΚΙΝΑΛ, μπροστά στις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του. Όχι τυχαία, στην Πάτρα, όπου το ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες είχε από τα μεγαλύτερα ποσοστά του, ο Κουτσούμπας είπε: “Αν όλα ξεκινούν από την προσδοκία σας το ΚΙΝΑΛ να ξαναγίνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ η “μεγάλη δημοκρατική παράταξη”, δείτε πώς αλληθωρίζουν οι υποψήφιοι πρόεδροί του, άλλος προς τη ΝΔ κι άλλος προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στήριξή σας σε αυτό το κόμμα, την επόμενη μέρα, θα γίνει εκ νέου στήριξη μιας νέας αντιλαϊκής κυβέρνησης, είτε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ.”. Από αλλού – τον ΣΥΡΙΖΑ – περίμεναν το “πέσιμο”, οι παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, από το ΚΚΕ τους ήρθε.

***

Προσφορές στο αρχείο του ΚΚΕ

Στην Πάτρα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δέχθηκε και μια ιδιαίτερη προσφορά για το αρχείο του κόμματος. Σας θυμίζω ότι το ΚΚΕ όχι μόνο έσωσε το αρχείο του που είχε υποστεί τεράστιες ζημιές από τις πλημμύρες του 1994, αλλά πλέον εμπλουτίζεται και με νέο αρχειακό υλικό από δωρεές παλιών κομμουνιστών, αγωνιστών και των οικογενειών τους. Ο Δημοσθένης Σαμούρης – αδερφός του Γιώργου Σαμούρη, φοιτητή από την Πάτρα, ο οποίος δολοφονήθηκε από πυρά της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο το ‘73 – πρόσφερε στο ΚΚΕ αρχειακό υλικό (εφημερίδες της δεκαετίας του ‘40, κ.α) που είχε διατηρήσει ο πατέρας του Ανδρέας Σαμούρης.

Με τη Βίβιαν Σαμούρη και τον Δημοσθένη Σαμούρη (Πηγή:902.gr)

***

Διαζύγιο με ένα κλικ

Το ονόμασαν άυλο διαζύγιο ή διαζύγιο με ένα κλικ. Πρόκειται για την εφαρμογή που θα δίνει την δυνατότητα σε ζευγάρια που επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους να προχωρήσουν γρήγορα και από το σπίτι τους στην έκδοση του συναινετικού διαζυγίου. Ολόκληρη η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μιας εφαρμογής στο διαδίκτυο. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι δύο πλευρές, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, θα μπορούν ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr να λύνουν τον γάμο τους μέσα σε διάστημα 10 ημερών, χωρίς να φτάσουν στο δικαστήριο.

***

Πινάκιο της δίκης

Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της δικαιοσύνης. Την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή για τα δικαστήρια η οποία θα δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο το πινάκιο της δίκης