Τα παράπονά του για την αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη και τη δημιουργία μόνιμης βάσης στο στρατόπεδο Γιαννούλη, εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ωσάν μικρό μαθητούδι που ζήλεψε για την αμερικανική παρουσία 20 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τα ελληνοτουρκικά σύνορα ο κ. Ερντογάν παραπονέθηκε στον πλανητάρχη ότι ανησυχεί για τις νέες αμερικανικές βάσεις, γιατί νομίζει, όπως γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής. Καμία σχέση όμως. Τα ίδια παράπονα έκανε και στον Μακρόν για τα Rafale και τις φρεγάτες Belh@rra που εξοπλίζονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Στην πραγματικότητα ο κ. Ερντογάν εκνευρίζεται γιατί βλέπει ότι επαναλειτουργεί ο περιβόητος «διάδρομος 9» που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τον Ελσίνκι, μήκους 2.800 χιλιομέτρων και που θα περνά μόνον από νατοϊκό έδαφος, εκτός βεβαίως της Τουρκίας. Αυτό που γνωρίζει ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ότι η Αλεξανδρούπολη η οποία μετατρέπεται (με την νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία) σε «Σούδα Νο2» θα αποτελεί στο άμεσο μέλλον ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας μας σε ότι θα έχει στο μέλλον συμφωνηθεί στην περιοχή.

Η «μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη», όπως την ονόμασε ο Τζέφρι Πάιατ αρχίζει ουσιαστικά από τις 15 Νοεμβρίου, όταν το θηριώδες μεταγωγικό Endurance (μήκους 265 μέτρων), θα εισέλθει στο λιμάνι της πόλης για να ξεφορτώσει δεκάδες ελικόπτερα, άρματα μάχης ,και άλλο στρατιωτικό υλικό. Είχε προηγηθεί το επίσης θηριώδες καταμαράν USNS Yuma, το οποίο ξεφόρτωσε στρατιωτικούς λιμενεργάτες (προπομπός των αμερικανικών δυνάμεων) και άλλο υλικό, πλην όμως δεν έφυγε από τις θάλασσές μας. Εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και επιστρέφει και πάλι στην Αλεξανδρούπολη. Στο μεταξύ οι Αμερικανοί έπιασαν δουλειά στο λιμάνι, ξεκόλλησαν από τον βυθό με δικά τους έξοδα την φορτηγίδα «’Όλγα» προφέροντας έτσι άμεση πρόσβαση σε περισσότερα καράβια; στους κεντρικούς προβλήτες. Ήδη η διακίνηση σιτηρών στην περιοχή υπερδιπλασιάστηκε. Από την Αλεξανδρούπολη τα αμερικανικά στρατεύματα θα μεταφέρονται στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κόσσοβο κτλ.) εν συνεχεία Ουγγαρία και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

***

Η ελληνική παρουσία στη Σύνοδο της Γλασκώβης

Πιθανόν να γνωρίζετε ότι προκάλεσε και προκαλεί αναστάτωση και εντός και εκτός της Τουρκίας η ακύρωση της παρουσίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση (COP26) στη Γλασκώβη, που φαίνεται να έχει ως αφορμή κάποια διαδικαστικά θέματα και ως αιτία την κόπωση του Τούρκου ηγέτη μετά και τη συνάντηση στη Ρώμη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι στη Γλασκώβη, πέραν του Πρωθυπουργού που μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας για το πρόγραμμα της πράσινης μετάβασης και ειδικά σε αυτό που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση (ενάλια αιολικά πάρκα και πράσινα νησιά) λέγοντας πως η Ελλάδα προηγείται στην απολιγνητοποίηση, έχουν προκληθεί και ετοιμάζονται να πάνε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας. Καλά θα πείτε ο δήμαρχος Αστυπάλαιας θα μετάσχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα και θα μιλήσει για το πράσινο νησί που έχει μετατραπεί η Αστυπάλαια, ο υπουργός Οικονομικών τι γυρεύει; Ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει υπερήφανος που θα πάρει μέρος σε μια τέτοια συνάντηση, όπου βρέθηκαν οι ηγέτες όλου του κόσμου (περιλαμβανομένου και του πλανητάρχη) και θα μιλήσει για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

***

Και ο δήμαρχος Αθηναίων

Στη Διάσκεψη COP26, τη Διεθνή Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, συμμετέχει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Την Τετάρτη θα συμμετάσχει σε συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στο Glasgow City Chambers (Δημαρχείο της Γλασκώβης), μαζί με τον Τζον Κέρι, τον Αμερικανό ειδικό επιτετραμμένο για το κλίμα στην κυβέρνηση του Τζον Μπάιντεν, και τον περίφημο Βρετανό αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ.

***

Χάλκη το δεύτερο πράσινο νησί

Μιλήσαμε για «πράσινο νησί», αλλά δεν είπαμε ότι η Αστυπάλαια θα είναι το μοναδικό πράσινο νησί. Υπάρχει και άλλο και αυτό είναι η ακριτική Χάλκη, όπου την Παρασκευή (εκτός απροόπτου) μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να πάει στη Χάλκη στις 27 Οκτωβρίου αλλά λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά το ανέβαλε. Στις 5 Νοεμβρίου όμως θα βρίσκεται εκεί. Τι ακριβώς θα γίνει; Η Χάλκη μετασχηματίζεται σε «έξυπνο» – πράσινο νησί, πρότυπο αειφορικής οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας. Αυτό αναφέρει η ελληνογαλλική συνεργασία, η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Χάλκης και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα που αναλαμβάνει ρόλο θεματοφύλακα για την υλοποίηση του πρωτοπόρου εγχειρήματος. Με την υλοποίηση του προγράμματος εκτιμάται ότι σε ένα χρόνο θα έχει μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα κατά 2.576 τόνους ποσότητα που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 617 συμβατικών αυτοκινήτων! Παράλληλα θα έχουν εξοικονομηθεί από την παραγωγή πράσινης ενέργειας 260.000 ευρώ, ποσό ικανό να καλύψει το κόστος ενέργειας για πάνω από 200 οικογένειες.

***

Ο Μητσοτάκης στο Mega

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι στο Mega. Θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Mega στον Γιάννη Πρετεντέρη και στην Ράνια Τζίμα

***

Η ανάρτηση του Αντώνη Σαμαρά για την 28η Οκτωβρίου

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σχολαστικός στις επετειακές εκδηλώσεις ανάρτησε ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου ένα βίντεο από ένα νησί (βραχονησίδα) του Αιγαίου με ένα μεγάλο σταυρό στην άκρη του και το έντυσε με το εμβατήριο «των εχθρών τα φουσάτα περάσαν σαν το λίβα που καίει τα σπαρτά». Ήταν εντυπωσιακό το βίντεο και άκρως επετειακό. Να σημειώσω εδώ , όπως μαθαίνω, ότι καθόλου δεν άρεσε στον πρώην Πρωθυπουργό ότι η Μέρκελ ήρθε στην Ελλάδα ανήμερα της εθνικής επετείου. Αλλά είπαμε ο κ. Σαμαράς είναι σχολαστικός στις επετείους.

***

Τα θυρανοίξια στο Ground Zero

Xρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους για να ξανασταθεί όρθιος ο μοναδικός θρησκευτικός χώρος που καταστράφηκε μαζί με το Παγκόσμιο Κέντρο εμπορίου. Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, ωστόσο, τα θυρανοίξια του οποίου θα γίνουν με την αρμόζουσα λαμπρότητα την Τρίτη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν ελληνορθόδοξο ναό στην καρδιά της Νέας Υόρκης ή μια εκκλησία που ξαναχτίζεται στην ανάμνηση εκείνης που καταστράφηκε στην επίθεση που άλλαξε τον κόσμο στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

***

Ελληνική βοήθεια στο Ριάντ για τα Σαουδαραβικά νησάκια

Θα σας πάω στη Σαουδική Αραβία γιατί στο διήμερο που βρισκόταν εκεί ο Πρωθυπουργός συνέβησαν σημαντικά πράγματα για την χώρα μας.. Πρώτα απ΄όλα, όπως μου τα εξιστόρησε ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης έγιναν συσκέψεις για τα σαουδαραβικά νησιά. Η Σαουδική Αραβία διαθέτει πολλά νησιά (όπως η Ταρούτ, η Σαναφίρ, το Σάσο, το Φαραζάν και πολλά άλλα), τα οποία τα έχει αναξιοποίητα και δεν ξέρει πώς να τα αξιοποιήσει. Και ωσάν να μην έφθανε αυτό, τις χαρίζουν συνεχώς και άλλα νησιά, όπως τα δύο νησιά που της χάρισε το Κάιρο (σε μια στρατηγική γωνιά της Ερυθράς Θάλασσας). Η Σαουδάραβες επιζητούν το ελληνικό knowhow για να μετατρέψουν τα νησιά τους σε τουριστικά, να το κάνουν περίπου σαν την Ρόδο, την Σαντορίνη, ή την Μύκονο. Μόνον οι Έλληνες, λένε μπορούν να την βοηθήσουν και μνα κάνουν κάτι τέτοιο.

***

Ο διασυνδετήριος κόμβος Ελλάδας Μέσης Ανατολής

Το δεύτερο θέμα που έχει ενδιαφέρον με τους Σαουδάραβες είναι η πρόταση που τους έκανε ο Πρωθυπουργός για την δημιουργία ενός καλωδίου που θα ενώνει την Ελλάδα με την Μέση Ανατολή (και όχι μόνον). Το σχέδιο με την ονομασία EMC προβλέπει σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία με δυνατότητα επέκτασης των καλωδιακών υποδομών έως τη Σιγκαπούρη και Μαλαισία.. Εάν προχωρήσει αυτή η πρόταση (την οποία από ελληνικής πλευράς δείχνει ενδιαφέρον η ΔΕΗ και η (κυπριακή) CYTA, τότε θα φέρει σημαντική αναβάθμιση της Ελλάδας στην ιδιαίτερη αγορά των data και θα την μετατρέψει σε διασυνδετήριο κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

***

Υποδοχή των Patriot με χειροκροτήματα

Το τρίτο θέμα είναι τα αντιπυραυλικό σύστημα Patriot που δανείζει η χώρα μας, με ελληνική υποστήριξη, στην Σαουδική Αραβία. Μπορεί ακόμα η συστοιχία να μην έχει φθάσει στην Σαουδική Αραβία, και αναζητείται καράβι που θα την μεταφέρει με ασφάλεια, έφτασαν όμως Έλληνες στρατιωτικοί για την στήριξή της. Οι Σαουδάραβες υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την ελληνική αποστολή ήταν για πολλές ημέρες πρώτη είδηση στα δελτία τους, λέγοντας πως οι Patriot είναι καθαρά αμυντικό όπλο.

***

Οι ελαφροί διαγκωνισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Έχει ξεκινήσει μαθαίνω ατύπως αλλά με ζωηρό τρόπο η μάχη ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να επανεκλεγούν βουλευτές. Και ανεξάρτητα από το πότε θα θελήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει εκλογές, παρατηρώ και καταγράφω έντονη παρουσία νυν και πρώην βουλευτών στις εκλογικές τους περιφέρειες. Η μάχη εντείνεται ας πούμε στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, στην Α Αθήνας αλλά και στον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη. εδώ έχουμε φαινόμενα ακόμη «και ελαφρών διαγκωνισμών με πρόφαση εκδηλώσεις που γίνονται και που το κεντρικό συριζαικό σύστημα φροντίζει να μοιράζει μεταξύ των μνηστήρων, των τάσεων και των ρευμάτων. Προβλέπω πως υπάρχει μία ακόμη εκλογική περιφέρεια που θα έχουμε τέτοια ενδοσυριζαική αντιπαράθεση. Μιλώ για τον δυτικό τομέα της Αθήνας όπου βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα κατέβει εκ νέου ο Γιάννης Δραγασάκης. Λέτε δω να δούμε την Έφη Αχτσιόγλου, όπως ακούω;

***

Το πάρκινγκ της Βουλής και η Πόρσε

Το τελευταίο διάστημα έχει γεμίσει ασφυκτικά το υπόγειο πάρκινγκ της Βουλής. Δύσκολα μπορεί κανείς να παρκάρει. Οι 800 θέσεις του είναι συνεχώς κατειλημμένες. Τι συμβαίνει; Και τι πρόκειται να γίνει; Ο Γραμματέας της Βουλής κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός δημιούργησε το πρόβλημα, επειδή χορήγησε 1.400 άδειες για 800 θέσεις παρκαρίσματος. Είναι τόσο οξύ το πρόβλημα που ακόμα και οι βουλευτές διαμαρτύρονται. Και ξέρετε γιατί; Επειδή λένε ορισμένοι χρησιμοποιούν το πάρκινγκ της Βουλής ως μόνιμο… πάρκινγκ. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα ί το πάρκινγκ είναι γεμάτο. Υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες, υπήρχε παρκαρισμένη παλαιότερα και μία Πόρσε, που ανήκε σε βουλευτή της Ενώσεως Κέντρου. Επιπλέον υπάρχουν πολυτελή αυτοκίνητα παρκαρισμένα αλλά ξεχασμένα εδώ και μήνες. Έτσι ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης πρόκειται να λειτουργήσει εφεξής το πάρκινγκ της Βουλής με ιδιωτικά κριτήρια. Δηλαδή, ο πρώτος και δεύτερος υπόγειος όροφος θα είναι αποκλειστικά για τους βουλευτές. Οι υπουργοί και οι αρχηγοί κομμάτων έτσι και αλλιώς παρκάρουν στο πίσω προαύλιο του Κοινοβουλίου. Οι υπόλοιποι όροφοι θα διαθέτουν ηλεκτρονικό σήμα και θα αναφέρουν πόσες κενές θέσεις υπάρχουν. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κενή θέση δεν θα μπαίνει κανείς εκτός από βουλευτή (και υπουργό).