Στο ιδεολογικό γήπεδο, όσο αυτό είναι εφικτό στη σημερινή εποχή, θα επιχειρήσει να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. Η διήμερη παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ που λόγω Covid-19 μετονομάστηκε σε Thessaloniki Helexpo Forum ανέδειξε πλήρως το στρατηγικό σχέδιο του Αλ. Τσίπρα που έχει άκρως ιδεολογικό φορτίο.

Ειδικά, στην τετράωρη συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εμφανές, και το είχε προαναγγείλει το Βήμα της Κυριακής, ότι ξεκινά ιδεολογική επίθεση. Δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός «νεοφιλελεύθερος» που χρησιμοποίησε πολλές φορές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και τον όρο «νεοφιλελεύθερες επιλογές», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση του Βήματος για το εάν προτείνει εθνικοποίηση συστημικής τράπεζας.

Αν και το αρνήθηκε αυτό, εντούτοις όμως, εκτός από την επίθεση που εξαπέλυσε στις διοικήσεις των τραπεζών για τον τρόπο που κινούνται και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, ξεκαθάρισε ότι το δημόσιο πρέπει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του μάνατζμεντ και ως βασικός μέτοχος να έχει αποφασιστικό-καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστημικών τραπεζών.

«Η αποδυνάμωση του δημοσίου ως μετόχου των τραπεζών πρέπει να σταματήσει» είπε με έμφαση, δίνοντας ένα ξεκάθαρο στίγμα για την επόμενη μέρα. Στο σημείο αυτό, πέρα από την αναμενόμενη κριτική που άσκησε σε όλα τα πεδία της κυβερνητικής πολιτικής και ήταν ιδιαίτερα οξύς και στους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη επί των ελληνοτουρκικών, έδειξε και τον οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

Αναμέτρηση στο πεδίο της πολιτικής και κοινωνικής πάλης

Το ασφαλιστικό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και πάνω σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα επιχειρήσει να συγκροτηθεί μέτωπο έναντι της κυβέρνησης. Άρα, το συμπέρασμα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να πιέσει την κυβέρνηση μέσω ενός ευρύτερου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου. Μάλιστα, επ’ αυτού μίλησε, όχι μόνο για το ασφαλιστικό, αλλά ευρύτερα για το σχέδιο Πισσαρίδη, για τις κρίσιμες πολιτικές και κοινωνικές μάχες του επόμενου διαστήματος που θα γίνουν όχι με πολιτικούς όρους, αλλά με κοινωνικούς.

Η προειδοποίηση για επιστροφή σε μια αντιπολίτευση κινηματική ήταν ενδεικτική των προθέσεών του, καθώς αφού ανέφερε το κοινωνικό μέτωπο που πρέπει να συγκροτηθεί με πολιτικά κόμματα και συνδικάτα, είπε: «Θα αναμετρηθούμε στο πεδίο της πολιτικής και κοινωνικής πάλης».

Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι κάποια στιγμή ανέφερε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι σε τρία χρόνια στο συνέδριο της ΓΣΕΕ να έχει ισχυρή παρουσία το κόμμα, αναδεικνύεται η επιλογή να επενδύσει σε συνδικαλιστικούς φορείς και να αξιοποιήσει ή να ενεργοποιήσει συνδικαλιστικούς θύλακες που κινούνταν και κοντά στο ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

Και αυτό και για να έχει ουσιαστική έκφραση η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ταυτόχρονα και για να στήσει αυτό το κοινωνικό μέτωπο που θέλει για να έχει δυο μοχλούς πίεσης: στο κοινοβούλιο με έντονη και σκληρή αντιπολίτευση και στους δρόμους με πορείες, συγκεντρώσεις, απεργίες. Γι΄αυτό και μίλησε δυο φορές για τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση στο νόμο για τις διαδηλώσεις, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι καταργούνται στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Το σήμα είχε δοθεί από την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, όταν είπε ότι ξεκινά ένας μεγάλος συλλογικός αγώνας για να σταματήσει η κατηφόρα και απηύθυνε προσκλητήριο σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη λέγοντας: «Στις δύσκολες μέρες που ζούμε ας μη ξεχνάμε: Πάντα, το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή».

Στο «στόχαστρο» ο Μητσοτάκης

Στο πλαίσιο της γενικευμένης επίθεσης με ιδεολογικό πρόσημο, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι θα στοχεύει ευθέως με μεγαλύτερη ένταση από εδώ και πέρα και στον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο και κατηγόρησε για πολιτική απάτη σε σειρά θεμάτων με κεντρικό τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επ’ αυτής είπε ότι η ΝΔ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη που όμως κατά τον ίδιο θα γίνει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα με την ονομαστική ψηφοφορία που θα αιτηθεί το κόμμα του για τα μνημόνια συνεργασίας της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία. «Θα είναι 158 συγγνώμες».

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε το διήμερο αρκετά, εκτός από τα ελληνοτουρκικά, για τα οποία είπε ότι πρέπει να ενημερώσει η κυβέρνηση τι ακριβώς συμβαίνει και τάχθηκε υπέρ των διερευνητικών επαφών, αλλά χωρίς καμία παραχώρηση στο πεδίο των κυριαρχικών εθνικών δικαιωμάτων, στην οικονομία.

Με εμμονή στον όρο περί «πολιτικής απάτης» για την παρούσα κυβέρνηση και με αναφορές στον φαύλο κύκλο μιας σειράς από επάλληλες κρίσεις ζήτησε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, με ενέσεις ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με δημόσιες κυρίως επενδύσεις και με δαπάνες που θα απαντούν στις κοινωνικές ανάγκες και δεν θα επιβάλλονται από έξωθεν καταναγκασμούς.

«Η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας, της σκληρής λιτότητας και των πλεονασμάτων τελείωσε» είπε και τις δυο μέρες και μάλιστα επικαλέστηκε δηλώσεις της Λαγκάρντ και του Ντάγκι, των δυο βασικών παραγόντων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι στη λογική «δαπανήστε» στην παρούσα φάση.

Με το κεντρικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανοσία της αγέλης στην οικονομία, ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία, δηλ. τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους τους αγρότες τη νέα γενιά.

Αυτή η Συμφωνία κατά τον πρώην Πρωθυπουργό περιλαμβάνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, την επαναρρύθμιση της εργασίας, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, μια συνεκτική πολιτική για τη νέα γενιά, μια αποφασιστική στρατηγική για το περιβάλλον και βαθιές θεσμικές τομές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας.

Τα 11 άμεσα μέτρα

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σχέδιο ριζοσπαστικού ρεαλισμού, όπως το χαρακτήρισε, του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο περιλαμβάνει 11 άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης με την επισήμανση ότι είναι «ένα σχέδιο που είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί αύριο το πρωί».

Τα μέτρα είναι τα εξής:

1. Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.

2. Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

3. Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση.Κ άλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

4. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση. Πρόταση για 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί. Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας είπε ότι το εισόδημα αυτό θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

5. Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανα επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

6. Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.

7. Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση.

8. Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα.

9. Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000€ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000€ έως 65.000€. Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν προχωρά σε αδιανόητους αποκλεισμούς που κινητοποιεί κοινωνικούς αυτοματισμούς παλιών εποχών.

10. Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

11. Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.