Σφοδρή επίθεση προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυρίακο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας και από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum (σ.σ. το υποκατάστατο της ΔΕΘ λόγω covid-19) επέκρινε την κυβέρνηση σε πολλά σημεία, ενώ κατέθεσε και 11 μέτρα άμεσης υλοποίησης. 

 

Ο πρώην Πρωθυπουργός που είπε ότι ξεκινά σήμερα ένας μεγάλος συλλογικός αγώνας για να σταματήσει η κατηφόρα και απηύθυνε προσκλητήριο σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη λέγοντας: «Στις δύσκολες μέρες που ζούμε ας μη ξεχνάμε: Πάντα, το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή».

 

Στο πλαίσιο της γενικευμένης επίθεσης με ιδεολογικό πρόσημο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον φαύλο κύκλο μιας σειράς από επάλληλες κρίσεις και με έντονο ύφος τόνισε ότι η παρούσα κυβέρνηση εξελίσσεται σε μια μεγάλη πολιτική απάτη.
 
Ο κ. Τσίπρας μίλησε, ασκώντας κριτική για την κυβερνητική πολιτική, στις κρίσεις που κατά τον ίδιο καταγράφονται, δηλ. την υγειονομική, την οικονομική, την κρίση δημοκρατίας, την κρίση ηθικής, κρίση κοινωνική και εθνική κρίση. Ειδικά για την εθνική κρίση, ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς στρατηγική, πυξίδα, κόκκινες γραμμές σε σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και χωρίς ρόλο στον ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο και χωρίς τους συμμάχους μας συσπειρωμένους γύρω από την απειλή κυρώσεων. 
 
«Ο κ. Μητσοτάκης αντί να ψάξει το αντίδοτο στο πρόβλημα, μοιράζει χαπάκια λήθης και δήθεν εθνικής αυτοπεποίθησης. Η κυβέρνηση αυτή 14 μήνες μετά την εκλογή της εξελίσσεται σε μια μεγάλη απάτη. Μια απάτη που δυστυχώς αποκαλύπτεται κάθε μέρα, σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο ολόκληρο» τόνισε χαρακτηριστικά. 
Να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μητσοτάκης 
για τη Συμφωνία των Πρεσπών

 O κ. Τσίπρας κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό και τη Ν.Δ. για εξαπάτηση με αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση που τήρησαν όταν ήταν στην αντιπολίτευση και τη γραμμή που κινούνται σήμερα. «Όταν λύσαμε – όπως επέβαλαν τα συμφέροντα της χώρας μας – τη χρόνια εκκρεμότητα μας με τους Βόρειους γείτονες μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι. Σήμερα, τους παινεύει ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο τον συναντάει εκεί που έλεγε ότι δεν θα τον συναντούσε ποτέ, αλλά δίνει μάχες για την εφαρμογή της Συμφωνίας» τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός.

 
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δέχεται τη μετατόπιση του κ. Μητσοτάκη γιατί εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αλλά υπογράμμισε πως ο Πρωθυπουργός οφείλει μια συγγνώμη. «Μια συγγνώμη όχι σε εμάς αλλά σε κάθε Μακεδόνα, σε κάθε Έλληνα που εξαπάτησε. Μία συγγνώμη που κραύγαζε ότι δήθεν πούλησα την Μακεδονία για τις συντάξεις. Μία συγγνώμη που έβαλε το κόμμα του πάνω από τη χώρα και γέμισε τους Έλληνες με ψέμα, μίσος και διχασμό, παραποιώντας την ιστορία, την ίδια τη συμφωνία, αλλά και την εθνική γραμμή που χαράχθηκε και από την παράταξή του» είπε χαρακτηστικά. 

 

Επεκτατική οικονομική πολιτική 
 
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στο επίκεντρο είναι το πως θα κρατηθούν όρθιες οι κοινωνίες και οι οικονομίες και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει επεκτατική πολιτική, με ενέσεις ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με δημόσιες κυρίως επενδύσεις και με δαπάνες που θα απαντούν στις κοινωνικές ανάγκες και δεν θα επιβάλλονται από έξωθεν καταναγκασμούς. 

 

«Η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας, της σκληρής λιτότητας και των πλεονασμάτων τελείωσε» είπε και συμπλήρωσε: «Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως υψηλές δημόσιες δαπάνες και χωρίς δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία».
 
Κατά τον πρώην Πρωθυπουργό, η χώρα σήμερα χρειάζεται ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό συνάμα σχέδιο ανασυγκρήτησης. Στο σημείο αυτό υπερασπίστηκε την περίοδο της διακυβέρνησής του, λέγοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει, όπως είπε, «τα ταμεία γεμάτα από τα 37 δις που εμείς της αφήσαμε, χρέος ρυθμισμένο από τη συμφωνία που εμείς πετύχαμε το καλοκαίρι του 2018, ανοιχτή πρόσβαση στις αγορές και φθηνό δανεισμό, κανέναν δημοσιονομικό περιορισμό, αφού είναι σε αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας και περίπου 70 δις σε ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».
 
Παράλληλα, σημείωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αξιοποιήσει αυτές τις πρωτοφανείς δυνατότητες για να στηρίξει την οικονομία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τη κοινωνική συνοχή, τότε πρόκειται για σαφή πολιτική επιλογή συνδυασμένη προφανώς και με πλήρη ανικανότητα.

 

Νέα Κοινωνική Συμφωνία με 11 μέτρα 
 
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία, δηλ. τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους τους αγρότες  τη νέα γενιά.
 
Αυτή η Συμφωνία κατά τον πρώην Πρωθυπουργό περιλαμβάνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, την επαναρρύθμιση της  εργασίας, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, μια συνεκτική πολιτική για τη νέα γενιά, μια αποφασιστική στρατηγική για το περιβάλλον και βαθιές θεσμικές τομές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας.
 
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σχέδιο ριζοσπαστικού ρεαλισμού, όπως το χαρακτήρισε, του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο περιλαμβάνει 11 άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης με την επισήμανση ότι είναι «ένα σχέδιο που είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί αύριο το πρωί».
 
Τα μέτρα είναι τα εξής:
 
1.   Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.  
2.   Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών. 
3.   Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση.Κ άλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση. 
4.   Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση. Πρόταση για 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί. Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας είπε ότι το εισόδημα αυτό θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
5.   Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανα επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.
6.   Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.
7.   Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση.
8.   Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα. 
9.   Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000€ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000€ έως 65.000€. Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν προχωρά σε αδιανόητους αποκλεισμούς που κινητοποιεί κοινωνικούς αυτοματισμούς παλιών εποχών.
10.                  Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
11.                  Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.