Εμπιστοσύνη στις διαχρονικές συνεργασίες αλλά και διατήρηση έξυπνων ισορροπιών είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στο μίγμα της επένδυσης των 5 δισ. δολαρίων που αναμένεται να «απογειώσει» την AEGEAN σε νέα φάση ανάπτυξης. Η συμφωνία με την Pratt & Whitney για τους νέας γενιάς κινητήρες των 30+12 νέων Airbus, που επισημοποιήθηκε εχθές, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη κ. Τζέφρυ Πάιατ, αποτελεί ακόμη μια απόδειξη, συνολικής αξίας που υπερβαίνει κατά πολύ το 1,5 δισ. δολάρια.

Μετά την ανανέωση της 12ετούς εμπιστοσύνης της στην γαλλογερμανική Airbus, με την παραγγελία των έως 42 νέων αεροσκαφών που θα προστεθούν σταδιακά στον στόλο από το 2022, η AEGEAN ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο και στη συνεργασία της με την αμερικανική Pratt & Whitney. Ο υφιστάμενος στόλος φοράει προηγούμενης γενιάς κινητήρες της εταιρείας.

«Ο ρόλος της AEGEAN στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του τουρισμού, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάκαμψη της Ελλάδος. Είναι κάτι που το σταθμίζουν όλοι όσοι σκέπτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι κάτι το οποίο απηχεί και την αριστεία στην οποία έχει γαλουχηθεί η αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα» τόνισε ο κ. Πάιατ.

Νέα αεροσκάφη στο τέλος του 2019

Όμως, η αμεσότερη ενίσχυση της δυναμικότητας του ελληνικού αερομεταφορέα θα ξεκινήσει ήδη στα τέλη του 2019, οπότε και θα φτάσουν τα 16 πρώτα αεροσκάφη με leasing από τα συνολικά 20 που θα αποκτήσει μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Για τα επόμενα δύο χρόνια, βάσει του σχεδιασμού της AEGEAN πρόκειται να αντικατασταθούν υπάρχοντα αεροπλάνα, μέσω μισθώσεων από lessors. Σε γενικές γραμμές, κατά την περίοδο 2020-2025, η εταιρεία εκτιμά πως θα παραλαμβάνει 10-12 νέα αεροπλάνα ετησίως.

Το παζλ και τα κλειδιά της 1+1 συμφωνίας με την Pratt & Whitney

Συνολικά, 124 νέας γενιάς κινητήρες GTF για τα 30+12 νέα Airbus της οικογένειας Α321neο και τα 20 αεροσκάφη που θα αποκτηθούν με leasing, αλλά και μια ξεχωριστή συμφωνία τουλάχιστον 12ετούς συντήρησης (μπορεί να φτάσει και τα 15 έτη) περιλαμβάνονται στο MoU που υπέγραψαν AEGEANκαι Pratt & Whitney.

 

Η αξία της συμφωνίας για τους κινητήρες των νέων αεροσκαφών ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 1,5 δισ. δολάρια από τα συνολικά 5 δισ. της επένδυσης, που συνιστά και την μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η συμφωνία για τη συντήρηση αναμένεται επίσης να ξεπεράσει σε αξία βάσει των δεδομένων της αγοράς το 1 δισ. δολάρια.

Η πιο ομαλή μετάβαση από τους υφιστάμενους κινητήρες παλαιότερης γενιάς στους νεότερους της ίδιας εταιρείας, καθώς και η ευκολότερη εκπαίδευση πιλότων και τεχνιτών στα νέα χαρακτηριστικά που διασφαλίζει η συνέχιση της συνεργασίας αποτέλεσαν τα «κλειδιά» στην επιλογή τηςAEGEAN.

Παράλληλα, η επιλογή των κινητήρων της με στρατηγικό στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας, η επιλογή των κινητήρων της Pratt & Whitney, όπως επισήμανε κατά την τελετή της υπογραφής του προσυμφώνου ο διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN κ. Δημήτρης Γερογιάννης, συμβάλλει καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως φαίνεται από την έναρξη της επιχειρησιακής του λειτουργίας (2016), ο κινητήρας GTF μειώνει την κατανάλωση καυσίμου σε επίπεδο 16%, το επίπεδο εκπομπών ρύπων κατά περίπου 50% και το αποτύπωμα θορύβου κατά 75%.