Τα αποτελέσματα του προγράμματος για την προώθηση του μαζικού αθλητισμού στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, παρουσίασαν την Πέμπτη, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για ζητήματα αθλητισμού, Σπύρος Πάντζας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 29 έργα σε αθλητικούς χώρους όλων των Δήμων της Π.Ε. Πειραιά συνολικού προϋπολογισμού 36.638.010 ευρώ. Από τα έργα αυτά ολοκληρωμένα είναι 8, εκτελούμενα 5, δημοπρατημένα 7, προς υπογραφή προγραμματικής σύμβασης 1, ολοκληρώνεται η μελέτη σε 3 και σε αρχικό στάδιο εκπόνησης μελετών είναι 5.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή και περιλαμβάνει και τη διάδοση του αθλητισμού σε μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η κυρία Δούρου επισήμανε μεταξύ άλλων: «Όλα αυτά τα χρόνια ο πολιτισμός και ο αθλητισμός θεωρήθηκαν ότι μπορεί να είναι πολυτέλεια ή παράπλευρη απώλεια της κρίσης χρέους. Για εμάς, τόσο ο αθλητισμός όσο και ο πολιτισμός είναι προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών και της χώρας ολόκληρης και προϋπόθεση για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, ιδίως όταν η δική μας διοίκηση δεν θεωρεί ότι ο αθλητισμός ξεκινά και τελειώνει στο τι θα γίνει με τις μεγάλες ΠΑΕ και γύρω από τις πολύ μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις…Για αυτό τον λόγο εκσυγχρονίζουμε αθλητικές υποδομές, χτίζουμε καινούργιες, έχουμε ένα άλλο είδος προτεραιότητας, αυτό των υποβαθμισμένων περιοχών».

Ο κ. Γαβρίλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Η περιοχή του Πειραιά εδώ και χρόνια είχε υποχρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Οι πόλεις και οι βασικές υποδομές τους, σε αρκετές περιπτώσεις, είχαν χάσει τη λειτουργικότητά τους και γι’ αυτό σχεδιάσαμε μια διαφορετική διαδρομή κατεύθυνσης των χρηματοδοτήσεων ακόμα και σε υπηρεσίες, που δεν ανήκουν, τυπικά, στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, όπως τα νοσοκομεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα σχολεία κ.α. Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της περιοχής του Πειραιά δρομολογήσαμε συνολικά 29 έργα προϋπολογισμού περίπου 36 εκατομ. ευρώ, για τη συντήρηση και αναβάθμιση υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων και δημιουργίας νέων».