Ένα μοναχικό πλοίο πλέει στη Μεσόγειο με ήλιο και με καταιγίδα. Αυτό είναι το μοτίβο ενός διακοσμητικού χαλιού στον τοίχο του Μεγάρου των Ηλυσίων στο Παρίσι. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το έργο του σύγχρονου καλλιτέχνη Πιερ Αλεσίνσκι υπονοεί τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ομιλία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και τις πύρινες δηλώσεις του περί «επανιδρύσεως μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης».

Έκανε λόγο για έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών και έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, ο οποίος θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μακροπρόθεσμα από φορολογικά έσοδα. Προτάσεις είχε και για την άμυνα, προκρίνοντας ένα κοινό στρατιωτικό σώμα επεμβάσεων.

Η εικόνα της Ευρώπης ωστόσο έχει αλλάξει δραματικά μέσα σε ένα χρόνο. Η Ιταλία έχει μια κυβέρνηση λαϊκιστών, στην Αυστρία κυβερνά το επίσης αντιευρωπαϊκό κόμμα FPÖ. Στην Ευρώπη υπάρχουν διαμάχες σχετικά με τη μετανάστευση και το Brexit. Όσον αφορά μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη αυτές αναμένεται να καθυστερήσουν πολύ ακόμα.

Εν τω μεταξύ ο Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση όσον αφορά τον πρώην σωματοφύλακά του Αλεξάντρ Μπεναλά. Η δημοτικότητά του μειώνεται. Ο ίδιος πάντως ισχυρίζεται ότι ακριβώς επειδή η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο «θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας».

Η Ευρώπη να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το ΝΑΤΟ

Ο Εμμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να βρεις συμμάχους για να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 16 μήνες ήταν ιδιαίτερα προσηλωμένος στη Γερμανία και την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Και η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι να σταθεροποιηθεί η κυβέρνησή της και να γίνει αποδεκτό από τη Γερμανία το σχέδιό του περί προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη. Σημασία έχει πάντως ότι η ιδέα του βρήκε ευρεία στήριξη ακόμα και εάν αυτή εντάσσεται στις ήδη υπάρχουσες δομές.

Επίσης η ιδέα του για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. Πριν από τρεις μήνες τα κράτη μέλη της ΕΕ ανάμεσά τους και η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησαν στη σύσταση ενός σώματος ταχείας επέμβασης σε περιόδους κρίσης. Ο στόχος του Εμμανουέλ Μακρόν είναι να γίνει πιο ανεξάρτητη η Ευρώπη από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να εμπιστευθεί την ασφάλειά της μόνο στις ΗΠΑ», είχε πει ο ίδιος.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές σε οκτώ μήνες και ο αγαπημένος του αντίπαλος είναι ο ακροδεξιός Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Στόχος του είναι πριν από τις ευρωεκλογές να διχάσει τους Ευρωπαίους ακροδεξιούς γεγονός που βολεύει και τη Γερμανίδα καγκελάριο, μιας και το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν ανήκει στο συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην Ευρωβουλή, στο οποίο ανήκει και η CDU.

Dpa/ Μαρία Ρηγούτσου