Τζανακόπουλος: Επιστρέφουν σύντομα στην Ελλάδα οι δύο αξιωματικοί

Τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες ενημερώνει το μεσημέρι της Παρασκευής στις 13:30 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Επίθεση στη ΝΔ και το ΠαΣοΚ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλο κατά την τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Παρασκευής, τονίζοντας ότι είχαν κάνει κανόνα την «πρακτική της βαλίτσας» και δεν δικαιούνται να κάνουν μαθήματα ηθικής. Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στην υπόθεση με τις μίζες σε πολιτικά κόμματα για έργα του μετρό της Αθήνας την περίοδο 2003 – 2007.

Σημεία της ομιλίας του:

Μετά την δικογραφία που αφορά στις παράνομες πρακτικές της Νοβάρτις, ήρθε η προ ημερών κατάθεση του πρώην υπεύθυνου οικονομικών του ΠαΣοΚ κου Αυγερινού. Σύμφωνα με αυτήν, το ένα εκατομ. μάρκα που η Siemens είχε παραδώσει στον κο Τσουκάτο κατέληξαν στα ταμεία του ΠαΣοΚ.

Χθες οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές, προφανώς συμμετέχοντας σε μια νέα σκευωρία που οργάνωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός, διαβίβασαν στοιχεία στις αντίστοιχες ελληνικές.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, κρατικοί αξιωματούχοι δωροδοκούνταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bank για να αναθέτουν έργα του ΜΕΤΡΟ σε συγκεκριμένη κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε και η εταιρεία Thales.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι για κάθε δημόσιο έργο την περίοδο από το 2003 ως το 2007 υπήρχε και συγκεκριμένη κοστολόγηση της μίζας στο 7% της αξίας του έργου που κατευθύνονταν στα κόμματα του ΠαΣοΚ και της ΝΔ.

Τα στοιχεία επιβεβαίωνουν και παλαιότερη κατάθεση του Προέδρου της εταιρείας Thales, Μ. Ζοσεράν στις γαλλικές αρχές, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η εταιρεία του δωροδοκούσε κατεξακολούθηση έλληνες αξιωματούχους με το % της μίζας να κυμαίνεται μεταξύ 7%-10% επι της αξίας του έργου.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία του έχασε το έργο της ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων επειδή η ανταγωνίστρια εταιρεία χρημάτισε υψηλότερα ιστάμενους έλληνες πολιτικούς.

Το πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι ανεξέλεγκτες πρακτικές διαφθοράς που αναπτύχθηκαν στην χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και προετοίμασαν το έδαφος για την μεγάλη κρίση του 2009-2010.

Αντί ΝΔ και ΠαΣοΚ να επιχειρούν με κωμικά επιχειρήματα να δημιουργήσουν επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς καλό θα ήταν να αναγνωρίσουν τις απαράγραπτες τεράστιες ευθύνες τους: Ήταν οι δικές τους αθλιότητες που οδήγησαν την χώρα στο χείλος της καταστροφής και στη μνημονιακή περιπέτεια.

Πάει πολύ η ΝΔ και το ΠαΣοΚ της Siemens, της Νοβάρτις, των εξοπλιστικών, των υπερκοστολογημένων δημοσίων έργων, των θαλασσοδανείων 400 εκατομ. ευρώ, η ΝΔ και το ΠαΣοΚ που είχαν κάνει κανόνα «την πρακτική της βαλίτσας», να κάνουν μαθήματα ηθικής στη σημερινή κυβέρνηση.

Τόσο ο κος Μητσοτάκης όσο και η κα Γεννηματα οφείλουν σήμερα κιόλας αντί να κουνάνε το δάχτυλο παριστάνοντας τους ηθικά άμεμπτους να αναλάβουν την ευθύνη τους και με ταπεινότητα να ζητήσουν τουλάχιστον μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.

Από τη δική μας μεριά επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους ότι αναγνωρίζοντας τη δίκαιη απαίτηση του ελληνικού λαού θα κάνουμε τις θεσμικά επιβεβλημένες κινήσεις, με σεβασμό στο νόμο και το ελληνικό Σύνταγμα, ώστε να αναδειχθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο και τυπικά η διαδικασία της 3ης αξιολόγησης με την έγκριση της έκθεσης συμμόρφωσης από το Euroworking group. Οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου μετά τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια.

Χθες ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος των συζητήσεων των ελληνικώ αρχών με τους θεσμούς που αφορούσε κυρίως οργανωτικά ζητήματα ενόψει της 4ης αξιολόγησης. Κατα τη διάρκεια των συζητήσεων συμφωνήθηκε να ακολουθήσουμε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup της 21/6.

Για τους έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό με τους δύο έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές: Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος.

Ο αχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας.

«Συνομωσιολογικά, κατασκοπευτικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τα περί διαπραγματεύσεων για την επιστροφή στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας το θέμα απολύτως τυπικό.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η κυβέρνηση, το περιστατικό το θέμα «προέκυψε από λάθος. Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, οι δύο Έλληνες βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές» είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Προσέθεσε δε, ότι οι νομικές διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται είναι τυπικές, αφορούν μία δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα η οποία θα ολοκληρωθεί και «αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας».
«Από τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε σύλληψη, πρέπει να ακολουθηθεί ο νόμος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με τα περιστατικά βίας που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «το φαινόμενο της μητροπολιτικής βίας δεν είναι καινούργιο». Ωστόσο, η «κυβέρνηση προσπαθεί με σύνεση και υπευθυνότητα να εγγυηθεί την ασφάλεια».

Διαβεβαίωσε δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Είπε ότι είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης, εξήρε μάλιστα την αποτελεσματικότητά του στο οργανωμένο έγκλημα και χαρακτήρισε «αστεία» την αντιπολίτευση «να ζητά κάθε λίγο και λιγάκι, παραιτήσεις υπουργών», προτρέποντάς την να καταθέσει πρόταση μομφής. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το δόγμα «νόμος και τάξη» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ΝΔ λειτουργεί με ακροδεξιά ρητορική στα εθνικά θέματα, με σκληρή πολιτική στην ασφάλεια και ακραίο νεοφιλελευθερισμό που στοχεύει στην συντριβή της εργασίας. «Διαφωνούμε και στα τρία» είπε, τονίζοντας ότι υπάρχει «χαώδης διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το άσυλο, με αφορμή έκνομα περιστατικά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «το άσυλο υπάρχει για να προστατεύει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες» και «είναι απολύτως επαρκές».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα, επανέλαβε ότι για να υπάρξει μία αποδεκτή και βιώσιμη λύση πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν καλή θέληση και να επιδιώκουν τη συνεννόηση και τη συνεργασία, τονίζοντας ότι «στη βάση αυτού του πλαισίου μπορεί να βρεθεί λύση».

Σχετικά με τις αναφορές του πρώην επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, αλλά και του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, περί επιβάρυνσης του κόστους για την ελληνική οικονομία και αναγκαιότητας για προληπτική πιστοληπτική γραμμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ιδιοτέλεια» και τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανακάμψει χωρίς προληπτική πιστοληπτική γραμμή.

Όπως είπε, (ο κ. Βίζερ) «τοποθετήθηκε περισσότερο ως πολιτικός και λιγότερο ως τεχνοκράτης» και απέδωσε «ιδιοτέλεια» στην τοποθέτησή του, σημειώνοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τις τοποθετήσεις για προληπτική γραμμή, κάνοντας λόγο για «αυθαίρετη κατασκευή» που χρησιμοποιήθηκε «με όρους πολιτικής σκοπιμότητας».

Στο σημείο αυτό, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών , περί χρέους, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «υπάρχει σύγχυση στη ΝΔ και στον κ. Μητσοτάκη». Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κάνει «συζήτηση περί διαγραμμάτων» ενώ «η πολιτική και οικονομική της αντίληψη έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί στην καταστροφή». Επισήμανε δε, ότι στόχος είναι να οικοδομηθεί ένα οικονομικό μοντέλο που δεν θα βασίζεται στη μείωση των μισθών και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Για την επίμαχη διάταξη που οδήγησε σε παραίτηση την πρώην υπουργό, Ράνια Αντωνοπούλου, είπε ότι θα καταργηθεί άμεσα, και προσέθεσε ότι ο αρμόδιος, τότε, υπουργός, ο κ. Μαρδας, παραδέχεται ότι υπήρξε (σσ η διάταξη) μία λανθασμένη επιλογή.

Για τη νέα υπόθεση διαφθοράς που αφορά στα έργα του μετρό και γνωστοποιήθηκε από τις γερμανικές προς τις ελληνικές αρχές, ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε, ερωτηθείς σχετικά, ότι εφόσον διαβιβαστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα γίνουν οι θεσμικές κινήσεις για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Για τη θέση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, με αφορμή το «πράσινο φως» που δόθηκε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την διαβίβαση προσωπικών δεδομένων προς τις αμερικανικές αρχές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η δουλειά της επιτροπής προανακριτής εξέτασης δεν μπορεί να καθορίζεται από παρεμβάσεις και πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα εξετάσει τη δικογραφία και βάσει των ερωτημάτων που θα προκύψουν θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί.

Σε σχόλιο, τέλος, που του ζητήθηκε σχετικά με τον διορισμό στενού συνεργάτη τού αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας και τα προσόντα του εν λόγω συνεργάτη του υπουργού, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο κ. Πολάκης επέλεξε στέλεχος που απολαύει της εμπιστοσύνης του, ο οποίος προηγουμένως είχε μία επιχείρηση» και προσέθεσε ότι «είχαμε μέχρι και πρωθυπουργό που διαφήμιζε πιτσαρία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk