Τσίπρας: Η τραγωδία της κρίσης πρέπει να τελειώσει με απόδοση δικαιοσύνης

Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο αναμένεται να εστιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο 3ο Οικονομικού Φόρουμ τον Δελφών.

Στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο 3ο Οικονομικού Φόρουμ τον Δελφών, τονίζοντας ότι η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται διεθνώς.

Η Ελλάδα πλέον εντάσσεται στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών, οργανισμών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων «και δεν είναι υπερβολή να επαναλάβω, όπως έχω υποστηρίξει καιρό τώρα, ότι είμαστε “the next big thing” στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στις μεγαλύτερες πληγές που δημιούργησε η κρίση, τη διαρροή εγκεφάλων και την υψηλή ανεργία στους νέους, περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της κυβέρνησης για την επούλωσή τους.

Σημειώνοντας δε ότι το νήμα τερματισμού των μνημονίων είναι ορατό, τόνισε ότι η τραγωδία της κρίσης πρέπει να τελειώσει και με απόδοση δικαιοσύνης.

«Μόνο έτσι θα μετουσιώσουμε την πικρή εμπειρία των μνημονίων σε δίδαγμα και εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν. Και αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης, με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά την επόμενη των μνημονίων ημέρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις μας με τους δανειστές μας, είναι ένα ανοικτό και δυναμικό πεδίο υπό διαμόρφωση».

«Από την πλευρά μας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα σεβαστούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την αδιαμφισβήτητη ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής» τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο «τελικό στάδιο επεξεργασίας του δικού μας μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδίου».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της επιλογής για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή. Αφήνοντας δε σαφείς αιχμές για τον διοικητή της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρα, είπε ότι η επιμονή σε απόψεις που «δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των ευρωπαϊκών οργανισμών» μόνο «ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα των μέτρων για ελέφρυνση του χρέους, ενώ απηύθυνε πρόσκληση σε έναν ανοιχτό, ουσιαστικό και καλόπιστο διάλογο για την επόμενη μέρα. «Γιατί χρειαζόμαστε πιο σύνθετες απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα. Δε αρκεί η ευκολία με την όποια όλοι μας σπεύδαμε να δίνουμε απαντήσεις χθες» τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk