• Αναζήτηση
 • Δεν αποκλείει κυβέρνηση μειοψηφίας ο Σόιμπλε

  Να σχηματίσουν γρήγορα μια νέα κυβέρνηση κάλεσε τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Χριστιανοκοινωνιστές και τους Σοσιαλδημοκράτες ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο τόνισε πως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Να σχηματίσουν γρήγορα μια νέα κυβέρνηση κάλεσε τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Χριστιανοκοινωνιστές και τους Σοσιαλδημοκράτες ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο τόνισε πως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

  Το Σύνταγμα της Γερμανίας δεν ευνοεί κυβερνήσεις μειοψηφίας, όμως αυτές παραμένουν μια επιλογή, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ.

  «Μια σταθερή συμμαχία ανάμεσα στην Ένωση (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, CDU και CSU) και το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) θα ήταν προτιμότερη», δήλωσε ο Σόιμπλε προσθέτοντας πως η καγκελάριος εξακολουθεί πάντως να μπορεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. «Μπορεί να λειτουργήσει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο», τόνισε.

  Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό συνασπισμού θα πρέπει να ολοκληρωθούν «το συντομότερο» ανέφερε, επισημαίνοντας πως η Μπούντεσταγκ δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί πλήρως μέχρι να σχηματισθεί κυβέρνηση.

  Ο Σόιμπλε επισήμανε πως ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάιερ κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν και δήλωσε πως η Μέρκελ και άλλοι πολιτικοί υποστήριξαν την έκκληση αυτή.

  CSU: Νέες εκλογές παρά κυβέρνηση μειοψηφίας

  Ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, τόνισε πως ένας νέος «μεγάλος συνασπισμός» θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα, που πέφτει φέτος την 1η Απριλίου 2018.

  Ο Ζεεχόφερ δήλωσε πως, από μια κυβέρνηση μειοψηφίας, προτιμά τη διενέργεια νέων εκλογών.

  Σήμερα, οι Σοσιαλδημοκράτες απέρριψαν ένα αίτημα της CSU για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, περιπλέκοντας τις διερευνητικές συνομιλίες που πρόκειται να αρχίσουν μεταξύ των κομμάτων στις 7 Ιανουαρίου.

  Σε σχέδιο απόφασης της CSU υπάρχει το αίτημα οι στρατιωτικές δαπάνες να φθάσουν τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ και απορρίπτεται η ιδέα μιας «όλο και πιο στενής» Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζεται από τον ηγέτη του SPD, Μάρτιν Σουλτς.

  Ο υπαρχηγός του SPD, Ραλφ Στέγκνερ, δήλωσε στο Twitter πως το κόμμα του έχει επικεντρώσει στις δαπάνες για τις οικογένειες, την παιδεία και την υγειονομική περίθαλψη. Πρόσθεσε πως η CSU θα μπορούσε να εφαρμόσει τα σχέδιά της για τις στρατιωτικές δαπάνες «όταν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία».

  Δημοσκόπηση: Τα 46% ζητά παραίτηση της Μέρκελ

  Νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα Die Welt, έδειξε πως εξασθενεί η υποστήριξη προς την Μέρκελ, η οποία δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

  Η δημοσκόπηση έδειξε πως το 46% των ερωτηθέντων θέλουν να παραιτηθεί αμέσως η Μέρκελ από τη καγκελαρία, ενώ άλλο 17% των ερωτηθέντων είπε ότι θα πρέπει να παραιτηθεί αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για έναν συνασπισμό με το SPD.

  Κόσμος