Αυστραλός πολίτης αφγανικής καταγωγής και «γνωστός» στην αστυνομία ήταν ο δράστης της επίθεσης το πρωί της Πέμπτης (16:04 τοπική ώρα) στη Μελβούρνη. Ο 32χρονος οδηγός του λευκού SUV είχε απασχολήσει τις αρχές το 2010 για μικροαδίκημα, ενώ είναι χρήστης ναρκωτικών και αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο επίτροπος της Αυστραλιανής αστυνομίας δήλωσε πως ο δράστης: «είναι σε σχέδιο ψυχικής υγείας και λαμβάνει θεραπεία για ψυχικές ασθένειες».

Άγνωστα τα κίνητρα του

Όπως δηλώνει η αστυνομία τα κίνητρα του 32χρονου είναι άγνωστα, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν καμία υπόδειξη που να συσχετίζει την επίθεση αυτή με τρομοκρατία.

Μόνος ή με συνεργό;

Ένας δεύτερος ύποπτος συνελήφθη στο σημείο της επίθεσης λίγα λεπτά μετά τον δράστη. Ο 24χρονος άντρας βρέθηκε να βιντεοσκοπεί το γεγονός, ενώ κατά τη διάρκεια προληπτικού ελέγχου από την αστυνομία βρέθηκαν στην τσάντα του 3 μαχαίρια.

Η αστυνομία μέχρι στιγμής αδυνατεί να βρει κάποια «σύνδεση» του με το γεγονός.

Η συμβολή των πολιτών

Αξίζει να σημειωθεί, όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε την τρελή πορεία του πάνω στη στάση του τραμ, 8 πολίτες τράβηξαν και έβγαλαν έξω από το όχημα τον 32χρονο δράστη προτού επέμβει η αστυνομία.

Ενώ λίγο μετά την επίθεση, σύμφωνα με όσα είπε αυτόπτης μάρτυρες «για κάθε έναν τραυματία που ήταν πεσμένος στο έδαφος ήταν από πάνω του άλλοι 3 που προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν».