Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εξελίσσεται το μείζον θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων που εκ των πραγμάτων ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σκιά των επεισοδίων που έγιναν προ ημερών στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, όπου σε κλειστό χώρο έπεσαν χημικά από τους αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν αμυνόμενοι κατά τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, γενικεύεται η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί, ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής, να πείσει ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία και στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται αξιολόγηση κατά το πόσο οι…ακτιβιστικές ενέργειες στα Ειρηνοδικεία θα της δημιουργήσουν πρωτίστως επικοινωνιακό και δευτευρευόντως πολιτικό ζήτημα.

Δεν ήταν τυχαία η κίνηση να απευθύνουν έκκληση ουσιαστικά το μεσημέρι της Παρασκευής με κυβερνητική ανακοίνωση για να σταματήσει η πίεση από τα αριστερά, διότι εκεί διαπιστώνεται το μεγάλο πρόβλημα και αυτό ενοχλεί την κυβέρνηση.

«Καλούμε όσους φέρουν την ταυτότητα της Αριστεράς και ομνύουν στην ταξική πάλη, υπερασπιζόμενοι τους αδύναμους, να σταματήσουν να προστατεύουν τους δυνατούς και τα λαμόγια της οικονομικής ελίτ» ήταν το σήμα από το Μέγαρο Μαξίμου, που αντέδρασε επιθετικά και σε δημοσίευμα των Νέων για τους πλειστηριασμούς, με την διεύθυνση της εφημερίδας να απαντά ότι η αλήθεια, όπως μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει κανείς, είναι ότι τα έγγραφα των πλειστηριασμών που δημοσίευσε η εφημερίδα αφορούν πράγματι χρέη ιδιωτών προς τράπεζες και όχι χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες όπως ισχυρίζεται το Μαξίμου.

Το βασικό μέλημα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην παγιωθεί η εικόνα στην κοινωνία ότι η παρούσα κυβέρνηση πλήττει τα λεγόμενα λαϊκά στρώματα και κατ’ επέκταση κινδυνεύει και η πρώτη κατοικία ή σύμφωνα με την ορολογία της κυβέρνησης, η λαϊκή κατοικία, ενώ την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση υπενθυμίζει το προεκλογικό σύνθημα «κανένα σπίτι, στα χέρια τραπεζίτη».

Στο πρωθυπουργικό γραφείο αξιολογούν τα εξ αριστερών κτυπήματα (συνεχείς κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, της Λαϊκής Ενότητας υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, της Πλεύσης Ελευθερίας που ηγείται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και συλλογικοτήτων που κινούνται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς) και βλέπουν ότι η κυβέρνηση είναι πλέον αντιμέτωπη με κοινωνικές δυνάμεις και συλλογικότητες που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς, ενώ πριν από την ανάληψη της εξουσίας ήταν στους ίδιους δρόμους με το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επικοινωνιακή της αντεπίθεση η κυβέρνηση έβγαλε μπροστά εκτός τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που ήταν αυτονόητη η παρουσία του, τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που ξένισε πολλούς με την εξής φράση του: ««Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Δηλαδή, αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε πρόβλημα. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια, έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα».

Το ενδιαφέρον στην σύγκρουση για το θέμα με τους πλειστηριασμούς, είναι ότι εμφανίστηκε και η Νέα Δημοκρατία μετά από αρκετές ημέρες, καθώς είχε κυρίως την προσοχή της στην υπόθεση της συμφωνίας κυβέρνησης και Σαουδικής Αραβίας για την πώληση πολεμικού υλικού, στο μεσάζοντα και στον Πάνο Καμμένο.

«Εμείς μπορούμε να βρούμε και να βγάλουμε στο σφυρί τα ακίνητα των κακοπληρωτών που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Εμείς, η Νέα Δημοκρατία αφήσαμε πίσω μας το ισχυρότερο σύστημα προστασίας. Η ίδια Κυβέρνηση παραδέχτηκε στη Βουλή ότι το ισχύον μέχρι το τέλος του 2017 παρέχει μόλις το 60% της προστασίας που παρείχε το προηγούμενο σύστημα» είπε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και συμπλήρωσε: «Άκουσα τον κ. Τσακαλώτο να μιλάει για τα προβλήματα των τραπεζών και, αν δεν αναγνώριζα την φωνή του, θα νόμιζα ότι πρόκειται για έναν από τους εκπροσώπους του διεθνούς καπιταλισμού. Είναι φαίνεται αυτός ο λόγος που επιλέγει να επενδύσει τα λεφτά του σε τράπεζες του εξωτερικού και αποφεύγει τις εγχώριες τράπεζες».

Στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το θέμα και πολλοί βουλευτές λένε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα θα έπρεπε εδώ και μέρες να είχε τοποθετηθεί δημόσια και μάλιστα να καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις. «Δείχνουμε υπερευαισθησία σε μερικά θέματα, και καλώς κάνουμε όπως π.χ. στην υπόθεση των βλημάτων, αλλά υπάρχουν και άλλα πεδία που πρέπει το κόμμα να είναι στην πρώτη γραμμή, εάν θέλει πραγματικά να πιάσει ξανά το σφυγμό ενός τμήματος των λαϊκών τάξεων» τόνιζε βουλευτής με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή.

Σε αυτή την βαριά ατμόσφαιρα, το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών που απαίτησαν εξ αρχής τους πλειστηριασμούς και μάλιστα τους ηλεκτρονικούς και των προεκλογικών της διακηρύξεων.

Η εικόνα μέχρι στιγμής είναι αρνητική για την κυβέρνηση και αυτό το βλέπουν και οι βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων, όπως π.χ. ο Νίκος Φίλης ζητούν να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία, ενώ μαζί του συμφωνούν και άλλοι, όπως ο Θοδωρής Δρίτσας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει συζήτηση για να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να επιτευχθεί η προστασία της λαϊκής κατοικίας. Μέχρι στιγμής όμως επιχειρείται να περάσει στην κοινή γνώμη το επιχείρημα ότι «είναι άλλο ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας των λαϊκών τάξεων και άλλο ο πλειστηριασμός ακινήτων των μεγαλοοφειλετών και των στρατηγικών κακοπληρωτών.

«Πρέπει να επαναλάβουμε το αυστηρό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που ήδη ισχύει και το οποίο καλύπτει τις λαϊκές τάξεις» είναι το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και η γραμμή που δίνει η κυβέρνηση και σε βουλευτές που εμφανίζονται στα ΜΜΕ είναι: «Ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη προστατεύει την κατοικία όσων υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν ενταχθεί σε αυτόν. Και η αξία της πρώτης κατοικίας, η οποία προστατεύεται, ξεκινά από τα 180.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη και φτάνει μέχρι τα 280.000 ευρώ σε περίπτωση που έχουμε οικογένεια με τρία παιδιά».

Παράλληλα, από την κυβέρνηση εμμένουν ότι υπάρχει μέριμνα και για όσους δανειολήπτες έχουν την ιδιότητα του εμπόρου και δεν μπορούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και αναφέρονται στον εξωθεσμικό συμβιβασμό, μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμιστούν χρέη επιχειρήσεων, τα οποία υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ.