• Αναζήτηση
 • Ελίτ και off shore o Τσίπρας – Καμμένο και Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης

  Στο προσκήνιο αναμένεται να βρεθεί και πάλι από το Μέγαρο Μαξίμου τις επόμενες ώρες η υπόθεση των Paradise

  Στο προσκήνιο αναμένεται να βρεθεί και πάλι από το Μέγαρο Μαξίμου τις επόμενες ώρες η υπόθεση των Paradise Paperes, ενώ την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να συντηρεί _με αποκαλύψεις όπως λένε κεντρικά στελέχη της_ την ιστορία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον μεσάζοντα για την πώληση πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία.

  Επί της ουσίας η σύγκρουση για την διαφθορά, την διαπλοκή και τις off shore δεν πρόκειται να κοπάσει και ήδη χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδειξε με την δημόσια δήλωσή του για την διανομή του υψηλού κοινωνικού μερίσματος, ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ, ότι η υπόθεση Paradise Papers θα είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής του για την επόμενη περίοδο.

  Και μπορεί η προσοχή όλων να στράφηκε στο διπλάσιο κοινωνικό μέρισμα που θα χορηγηθεί φέτος και από το οποίο θα ωφεληθούν περίπου 3,4 εκατ. πολίτες και να κυριαρχεί η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, όμως η πρωθυπουργική στρατηγική είναι σαφής, ενώ αντίθετα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι στο Στρασβούργο, θεωρεί ότι ο Αλ. Τσίπρας επίσπευσε τις ανακοινώσεις για να καλύψει την υπόθεση Καμμένου.

  Επί του πρωθυπουργικού σχεδίου, δεν ήταν καθόλου τυχαία εξάλλου η αναφορά του στις offshore, αλλά και στις ελίτ που με τις κινήσεις τους συνέβαλλαν στην διαιώνιση της κρίσης. «…η ελίτ του τόπου φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς, φοροδιαφεύγοντας και βγάζοντας το πλούτο της σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού» είπε ο Πρωθυπουργός και έδειξε ουσιαστικά _χωρίς ονομαστική αναφορά όμως_ στην Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγο του Κυρ. Μητσοτάκη, το όνομα της οποίας υπάρχει στα Paradise Papers.

  «…offshore δεν έφτιαχναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Offshore δεν έφτιαχνε η μεσαία τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι. Offshore και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό έκανε η καλομαθημένη πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, που διαπλεκόταν για να εξασφαλίσει τη χλιδή της» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, θέλοντας να βάλει το πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης, όπου κεντρικό σημείο έχει η επισήμανση πως για την υπερφορολόγηση των τελευταίων οκτώ ετών, υπάρχουν υπαίτιοι, δηλ. η ελίτ και το παλαιό σύστημα που κατέφευγε σε off shore εταιρείες και δεν φορολογούνταν.

  Η κίνηση του Πρωθυπουργού δεν εξέπληξε την αξιωματική αντιπολίτευση, όπου κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι όσο περισσότερο πιέζεται ο Αλ. Τσίπρας τόσο θα επιτίθεται με ένταση κατά της ΝΔ, του αρχηγού της, αλλά και συγγενικών του προσώπων.

  Από την αξιωματική αντιπολίτευση θα εμμείνουν στην υπόθεση Καμμένου που θεωρούν πάρα πολύ σοβαρή, ενώ για το κοινωνικό μέρισμα, λένε ότι είναι το μισό από το 2016, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως παροχή η επιστροφή των εισφορών επί των συντάξεων που είχαν παρακρατηθεί, εκδόθηκε δικαστική απόφαση και ήδη είχε ανακοινωνηθεί η επιστροφή τους. Επίσης, εγείρουν και θέμα για τις εξαγγελίες που αφορούν στην κάλυψη των υποχρεώσεων προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

  Επί της ουσίας όμως της στρατηγικής του Αλ. Τσίπρα, στη ΝΔ επιμένουν ότι το διάγγελμα δεν είχε προγραμματιστεί εδώ και ημέρες, αλλά έγινε στα πλαίσια του κυβερνητικού αντιπερισπασμού για την υπόθεση Καμμένου και πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και σημειώνουν την πρωθυπουργική σιωπή επί του θέματος.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk