• Αναζήτηση
 • Μογκερίνι: Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τηρείται

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι «όλα» τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας «τηρούν τους όρους της».

  Η Μογκερίνι, σε δηλώσεις της από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών μετά τη συνάντηση μεταξύ των μερών, τόνισε πως τα όποια εκκρεμή ζητήματα που δεν άπτονται της συμφωνίας πρέπει να επιλυθούν σε άλλα φόρα.

  Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση της οποίας το τελευταίο διάστημα αμφισβητεί όλο και πιο έντονα την αξία της συμφωνίας, παραδέχθηκαν ότι η Τεχεράνη συμμορφώνεται προς τους όρους της.

  Η ίδια υπογράμμισε πως δεν επαφίεται σε μόνον ένα μέρος της συμφωνίας να επαληθεύει την τήρησή της. Αν ενσκήπτουν προβλήματα ως προς την εφαρμογή της, υπάρχει μηχανισμός για την αντιμετώπισή τους, υπενθύμισε.

  Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε πως δεν συζητήθηκε τι θα συμβεί εάν οι ΗΠΑ ανακοίνωναν πως αποχωρούν από τη συμφωνία.

  Η Φεντερίκα Μογκερίνι επέμεινε πως δεν βλέπει καμιά «ανάγκη να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση μέρους της συμφωνίας».

  Οι Ευρωπαίοι, συμπλήρωσε η ίδια, θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για εγγυηθούν ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk