• Αναζήτηση
 • Η οικογενειοκρατία ζει και βασιλεύει στην ελληνική κεντροδεξιά

  Το ζήτημα της οικογενειοκρατίας και της συμμετοχής στις εκλογικές λίστες υιών και θυγατέρων νυν και πρώην βουλευτών, αλλά και το φαινόμενο του νεποτισμού (παραχώρηση θέσεων και αξιωμάτων σε συγγενείς), τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά, έφερε και πάλι στο προσκήνιο η προ ημερών απόφαση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να κόψει από τις λίστες του κόμματος τον γιο του Γιάννη Τραγάκη που είχε σπεύσει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στη Β' Πειραιώς.

  Το ζήτημα της οικογενειοκρατίας και της συμμετοχής στις εκλογικές λίστες υιών και θυγατέρων νυν και πρώην βουλευτών, αλλά και το φαινόμενο του νεποτισμού (παραχώρηση θέσεων και αξιωμάτων σε συγγενείς), τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά, έφερε και πάλι στο προσκήνιο η προ ημερών απόφαση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να κόψει από τις λίστες του κόμματος τον γιο του Γιάννη Τραγάκη που είχε σπεύσει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στη Β’ Πειραιώς.
  Είχε προηγηθεί, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, η τοποθέτηση του Στέλιου Παππά, πατέρα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, στη θέση του προέδρου του ΟΑΣΘ. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση, εκτός από τις αναμενόμενες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και φιλικών της ΜΜΕ, έδωσε την αφορμή και σε ξένα ΜΜΕ να ασχοληθούν με επικριτική διάθεση.
  «Η οικογενειοκρατία έχει στην Ελλάδα μακρά παράδοση. Αυτό δεν άλλαξε ούτε επί πρωθυπουργίας του αριστερού λαϊκιστή Αλέξη Τσίπρα» ανέφερε η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ενώ απαντώντας από την κυβέρνηση έλεγαν ότι «ο Στ. Παππάς διαθέτει τα απαραίτητα ιδεολογικά εφόδια» για να καθαρίσει ένα «άντρο διαπλοκής και διαφθοράς».

  Το «κόλπο»
  Να βάλει τάξη και κανόνες στον τρόπο επιλογής των μετακλητών υπαλλήλων επιχείρησε η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ τον Σεπτέμβριο του 2012. Είχε προηγηθεί μεγάλη φασαρία μετά την αποκάλυψη σε ΜΜΕ ότι ο τότε αντιπρόεδρος της Βουλής Ι. Τραγάκης είχε διορίσει συγγενείς του στο Κοινοβούλιο. Με εντολή τού τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατατέθηκε τροπολογία των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, η οποία έγινε άρθρο νόμου (αρθρ. 6 / Ν.4079) με την οποία τα μέλη της κυβέρνησης δεν θα μπορούν πλέον να διορίζουν συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων, ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών.
  Επειτα από αυτή την κίνηση, το πολιτικό σύστημα εφηύρε άλλο κόλπο για να τοποθετεί τους συγγενείς σε θέσεις-κλειδιά, σε μια εποχή υψηλής ανεργίας, ειδικά για τους νέους. Αντί για πρόσληψη στα δικά τους πολιτικά γραφεία, οι συγγενείς τους προσλαμβάνονταν – και προσλαμβάνονται – σε γραφεία συναδέλφων τους. Επίσης, εδώ και πάρα πολύ καιρό, πολλοί συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού έχουν προσληφθεί ως επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών. Για τις συγκεκριμένες προσλήψεις δεν υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης της απόφασης, ούτε ανάρτησής της στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», καθώς γίνεται με μια απλή αίτηση και γνώση έχουν μόνο η γραμματεία της προεδρίας του Κοινοβουλίου και το λογιστήριο.

  Κληρονομικές έδρες στη ΝΔ
  Η υπόθεση του Παναγιώτη Τραγάκη, γιου του μακροβιότερου πολιτικού σήμερα στη Βουλή (εκλέγεται από το 1974), έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα που έχει η ελληνική Κεντροδεξιά με την οικογενειοκρατία, η οποία ζει και βασιλεύει. Παρά το γεγονός ότι είναι σε λειτουργία το Μητρώο πολιτικών στελεχών και υποψηφίων, αυξάνεται η λίστα με τους γόνους που θέλουν να είναι υποψήφιοι.
  Παράλληλα, τα παιδιά των πολιτικών έχουν αρχίσει και κινούνται με τη στήριξη και τις πολιτικές ευλογίες των γονιών τους που ήταν επί χρόνια στο Κοινοβούλιο. Εάν έχουμε και νέες υποψηφιότητες γόνων και εκλεγούν, θα αυξήσουν την οικογενειοκρατία στην ΚΟ της ΝΔ, όπου είναι μεταξύ άλλων ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Χρήστος Δήμας, ο Κώστας Σκρέκας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κ.ά.
  Ενδεικτικός ο κατάλογος: Στη Β’ Αθηνών έχει λάβει το χρίσμα ο Νίκος Κωστόπουλος (ήταν υποψήφιος και το 2015), γιος του Δημήτρη Κωστόπουλου. Τη μάχη του σταυρού θα δώσει, όπως έχει προεξοφληθεί, η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού Νίκου Γκελεστάθη, ενώ ως σίγουρη υποψήφια κινείται – και μάλιστα έντονα – η Ντόρα Πάλλη, κόρη της πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους της ΝΔ Φάνης Πάλλη-Πετραλιά. Στην Α’ Πειραιά το χρίσμα έλαβε ο Γιάννης Μελάς, γιος του πρώην βουλευτή Παναγιώτη Μελά. Στην Αιτωλοακαρνανία έχει κλειδώσει, εκτός και εάν αλλάξει άποψη και δεν επιθυμεί τελικά να πολιτευθεί, ο στενός σύμβουλος και προσωπικός φίλος του κ. Μητσοτάκη, ο πρώην βουλευτής του νομού Σπήλιος Λιβανός, γιος του Διονύση Λιβανού. Ενδιαφέρον έχει δείξει για τη λίστα στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, γιος του πρώην υφυπουργού Εργασίας Νίκου Αγγελόπουλου. Στην Αρτα το όνομα που έχει κλείσει θέση είναι του Ντίνου Παπαδημητρίου, εγγονού του βουλευτή της ΕΡΕ και της ΝΔ, ανιψιού του πρώην βουλευτή Λευτέρη Παπαδημητρίου, ενώ ο πατέρας του ήταν και πρόεδρος της ΝΟΔΕ. Στη Μαγνησία ενδέχεται να είναι στο ψηφοδέλτιο ο Σταύρος Νάκος, γιος του πρώην υφυπουργού Θανάση Νάκου, ενώ έχει κλειδώσει και η υποψηφιότητα του Νικήτα Καρτάλη-Παπαντωνίου. Ερωτηματικό είναι εάν στις λίστες θα τοποθετηθεί, αν και οι πιο μυημένοι το αποκλείουν, και ο Φοίβος Μπεκίρης, αδελφός του Μιχάλη Μπεκίρη, πρώην βουλευτή και νυν διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη, και γιος του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σίγουρη είναι η υποψηφιότητα στα Τρίκαλα ενός πολύ ενδιαφέροντος νέου ανθρώπου, του Μικελή Χατζηγάκη, γιου του πρώην υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη. Στην Καρδίτσα δεν αποκλείεται να ενταχθεί ξανά στα ψηφοδέλτια ο πρώην βουλευτής Γιώργος Αναγνωστόπουλος, γιος του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Θόδωρου Αναγνωστόπουλου. Στον Εβρο υπάρχει πιθανότητα να είναι υποψήφια η Μελίνα Δερμεντζοπούλου, κόρη του πρώην υφυπουργού Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου. Επίσης, συζητούνται τα ονόματα της Φωτεινής Θαλασσινού, κόρης του πρώην βουλευτή Θαλασσινού Θαλασσινού για τη Σάμο, ενώ ερωτηματικό υπάρχει εάν τελικά θα είναι υποψήφια η Εύη Τατούλη, κόρη του περιφερειάρχη και πρώην βουλευτή Πέτρου Τατούλη.
  Εμφύλιος για το χρίσμα σε πολλούς νομούς

  Αν και ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι ουδείς έχει το χρίσμα και όλοι θα αξιολογηθούν, εν τούτοις σε πολλούς νομούς γίνεται κυριολεκτικά «πόλεμος» από τους υποψηφίους, που ήδη κινούνται προκαλώντας εντάσεις. Το παράδοξο είναι ότι ως εν δυνάμει υποψήφιοι εμφανίζονται και πρόσωπα που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις στο κόμμα, σε γραμματείες (π.χ. Μανώλης Γραφάκος, Βασίλης Σπανάκης, Βασίλης Ξυπολυτάς, Νίκος Κωστόπουλος, Γιάννης Καλλιάνος κ.ά.), εξοργίζοντας νυν βουλευτές. Ενδεικτικά, εκτός από τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη, που όλοι γνωρίζουν ότι θα είναι υποψήφιος στην Καβάλα και το έχουν αποδεχθεί, σε άλλους νομούς έχουν ξεσπάσει εμφύλιοι. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου Κώστα Κυρανάκη στη Β’ Αθηνών, του Νίκου Σοφιανού (γενικού γραμματέα ΕΒΕΑ) στην Αττική, κ.ά

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk