Όταν το CNN μετέδωσε ρεπορτάζ για την παρακμή του νησιού Ταντζίερ, το οποίο βυθίζεται λόγω της κλιματικής αλλαγής στον Κόλπο Τσέσαπικ της Βιρτζίνια, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ένιωσε υποχρεωμένος να καθησυχάσει τον δήμαρχο του νησιού, λέγοντάς του να μην ανησυχεί για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Λόγω της διάβρωσης και της ανόδου των υδάτων, το Ταντζίερ των 450 κατοίκων έχει χάσει το 67% της έκτασής του από το 1850 ως σήμερα, διαπίστωνε μελέτη του 2015.

Η μελέτη του Σώματος Μηχανικών του αμερικανικού στρατού, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Scientific Reports, προέβλεπε ότι το νησάκι, που έχει σήμερα έκταση 3,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί σε περίπου 50 χρόνια, πριν χαθεί εντελώς στα νερά.

Με αφορμή το ρεπορτάζ του CNN, ο αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον δήμαρχο του νησιού Τζέιμς Έσκριτζ. «Είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας» ανέφερε ο δήμαρχος στην Washington Post. «Είπε «το νησί σας υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να υπάρχει».

Περιέργως ο Έσκριτζ δεν ένιωσε προσβεβλημένος: όπως δήλωσε στην εφημερίδα, ούτε ο ίδιος πιστεύει στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την Washington Post, το 87% των ψηφοφόρων του Ταντζίερ ψήφισαν Τραμπ στις τελευταίες εκλογές.

Ο δήμαρχος αποδίδει την απώλεια ξηράς στη διάβρωση, η οποία όμως επιδεινώνεται λόγω της ανόδου της στάθμης.

Σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Climate Central, τα τελευταία 34 χρόνια η στάθμη γύρω από το νησί έχει ανυψωθεί κατά 23 εκατοστά. Μέχρι το 2100, η πιθανότητα καταστροφικών πλημμυρών άνω του ενός μέτρου θα φτάσει το 100%.

Στις 2 Ιουλίου ο Τραμπ προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή ανακοινώνοντας ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή «φάρσα» που έστησαν οι Κινέζοι για να πλήξουν την αμερικανική οικονομία. Πιο πρόσφατα έκανε στροφή προς τη λογική, παραδεχόμενος ότι «το κλίμα αλλάζει και ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι μέρος της εξίσωσης».