Μεταξύ των 25 σημαντικότερων συνεδριακών προορισμών στον κόσμο συγκαταλέγεται πλέον η Αθήνα, επιτυγχάνοντας νέα άνοδο στη διεθνή κατάταξη διοργάνωσης συνεδρίων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του International Congress & Convention Association (ICCA) για το 2015.
Η ελληνική πρωτεύουσα κέρδισε τρεις θέσεις, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, με βάση τον αριθμό των συνεδρίων που διοργανώθηκαν το 2015. Πιο συγκεκριμένα πέρυσι ανήλθε στην 24η παγκοσμίως, από την 27η θέση το 2014, ενώ τότε είχε εκτιναχθεί κατά 20 θέσεις, καταγράφοντας μία από τις πλέον θετικές μεταβολές διεθνώς.
Η Αθήνα ανέβηκε μία θέση και στην ευρωπαϊκή κατάταξη συνεδριακών προορισμών, καταλαμβάνοντας τη 18η, από τη 19η που είχε το 2014. Σύμφωνα με την έρευνα του ICCA, στην Αθήνα διοργανώθηκαν 87 συνέδρια το 2015, έναντι 80 του 2014. Ενώ πραγματοποιήθηκε το 57% των συνεδρίων που έγιναν το 2015 σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Σχολιάζοντας την ανοδική πορεία της Αθήνας, ως συνεδριακού προορισμού ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι «αποτελεί μεγάλη επιτυχία και παρακαταθήκη για την Αθήνα το γεγονός ότι κατόρθωσε να διατηρήσει, κατά τη διάρκεια ενός έτους πολιτικής και οικονομικής ρευστότητας όπως ήταν το 2015, τη δυναμική της στη διεθνή αγορά συνεδριακού τουρισμού και να εδραιώσει τη θέση της μεταξύ των 25 δημοφιλέστερων συνεδριακών προορισμού του κόσμου». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η αξιοσημείωτη αυτή επίδοση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των φορέων της πόλης μας, καθώς και των συντονισμένων κοινών δράσεων που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια», επισημαίνοντας ότι «η συστηματική συλλογική δουλειά που γίνεται από την Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του δήμου Αθηναίων (ACVB), αποδίδει καρπούς και δικαιώνει τις προσπάθειες όλων μας για την ενίσχυση της τουριστικής οικονομίας της Αθήνας».
Η επίδοση της ελληνικής πρωτεύουσας φαίνεται ότι συνέβαλε ουσιαστικά στη διατήρηση της Ελλάδας στην ίδια θέση (26η), καθώς άλλοι συνεδριακοί προορισμοί της χώρας κατέγραψαν πτωτική τάση.
Στις ετήσιες έρευνές του, ο ICCA αξιολογεί και καταγράφει συνέδρια που διοργανώνονται από διεθνείς επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και κλαδικούς Οργανισμούς και Φορείς και τα οποία, για να καταμετρηθούν, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.