Για ένα «γράμμα» η UNICEF ξέχασε τα προσφυγόπουλα

Χρειάστηκε μια αγανακτισμένη επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για να έρθει στο προσκήνιο μια μεγάλη… απουσία.

Χρειάστηκε μια αγανακτισμένη επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για να έρθει στο προσκήνιο μια μεγάλη… απουσία. Ενώ η Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης βιώνει και εκείνη του Προσφυγικού, η κατ’ εξοχήν αρμόδια για τα παιδιά οργάνωση, η UNICEF, δεν κινητοποιείται για τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα. Τι συμβαίνει; Στην επιστολή του την περασμένη εβδομάδα ο Γιάννης Μουζάλας σημείωσε ότι το έλλειμμα παρουσίας της UNICEF είναι βαθιά ακατανόητο. Ο διεθνής οργανισμός του ΟΗΕ για τα παιδιά, μία από τις μεγαλύτερες ΜΚΟ παγκοσμίως, ήταν ως πρόσφατα γενικώς απών από την προσφυγική κρίση παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα υπάρχουν ανάμεσα στα προσφυγόπουλα, ενώ το 40% όλων των προσφύγων που πέρασαν από την Ελλάδα ήταν παιδιά.
Κατόπιν αυτών, η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κυρία Μαρί-Πιερ Πουαριέ θα επισκεφθεί την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα και θα έχει συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να σχεδιαστεί κοινή δράση. Θα συνοδεύεται από την πρέσβειρα καλής θέλησης της οργάνωσης κυρία Νάνα Μούσχουρη.
Χάθηκαν στη γραφειοκρατία


«Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, όπως και οι 35 Εθνικές Επιτροπές στον κόσμο, δεν έχουν επιχειρησιακή δράση βάσει του καταστατικού της διεθνούς UNICEF» λέει στο «Βήμα» η πρόεδρος κυρία Σοφία Τζιτζίκου εξηγώντας ότι στην Ελλάδα η UNICEF ασχολείται με τη συλλογή πόρων, την εκπαίδευση και την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μεγάλο μέρος των χρημάτων που συγκεντρώνει η Ελληνική Επιτροπή τα στέλνει στα κεντρικά της UNICEF όπου σχεδιάζονται οι δράσεις.

«Προσωπικά προκάλεσα ψήφισμα στη συνάντηση των προέδρων των 35 Εθνικών Επιτροπών στη Βοστώνη τον Σεπτέμβριο ώστε η UNICEF να αναλάβει δράση για την προστασία των παιδιών προσφύγων σε όλο το μήκος της διαδρομής τους»
λέει η κυρία Τζιτζίκου. Παραδέχεται τις συναντήσεις που είχε με τον κ. Μουζάλα, στις οποίες «από ένα σημείο και μετά φαινόταν ότι προτεραιότητά του ήταν τα ασυνόδευτα παιδιά».
Από τον Σεπτέμβριο φθάσαμε στον Φεβρουάριο ώσπου να ξεκινήσουν να έρχονται τα πρώτα στελέχη της διεθνούς UNICEF στην Ελλάδα. Για την καθυστέρηση αυτή η κυρία Ιζαμπέλ Ριβολέ, συντονίστρια των προγραμμάτων για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, κατηγορεί εν μέρει μιλώντας στο «Βήμα» την ελληνική κυβέρνηση. «Αναμέναμε, όπως προβλέπεται, τη νομική συμφωνία με την Ελλάδα, υπό τη μορφή επιστολής από την ελληνική κυβέρνηση. Η επιστολή αυτή δεν έχει φθάσει ακόμη. Τον Μάρτιο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε κατά παρέκκλιση των κανόνων με βάση μια επιστολή του κ. Μουζάλα, η οποία όμως δεν ήταν η επίσημη επιστολή που πρέπει να έλθει μέσω υπουργείου Εξωτερικών, αλλά το κάναμε λόγω των εξαιρετικών συνθηκών, και λάβαμε το πράσινο φως από τη UNICEF να προχωρήσουμε».
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πάντως θεωρεί ότι η UNICEF δεν έχει βοηθήσει όσο θα μπορούσε να βοηθήσει μια τόσο μεγάλη ΜΚΟ και ότι σίγουρα θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα.
Οσον αφορά τα χρήματα, η κυρία Ριβολέ εξηγεί ότι έχουν εκταμιευθεί 1,5 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, που έχουν χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής την έλευση περίπου 15 στελεχών της UNICEF στη χώρα καθώς και τις πρώτες δράσεις σε συνεργασία με τοπικές ΜΚΟ. Προσθέτει ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα χρήματα και τονίζει ότι «η νομική συμφωνία με την Ελλάδα θα βοηθούσε» στο να επισπεύσει τα πράγματα. Συνολικά «έχουμε ζητήσει 10 εκατ. δολάρια προκειμένου να υποστηρίξουμε την Ελλάδα στην κρίση αυτή στους τομείς της προστασίας των παιδιών, της παιδείας, της διατροφής, του εμβολιασμού και, αν χρειαστεί κατά περίπτωση υποστήριξη, στην ύδρευση και στην υγιεινή. Στόχος μας είναι σταδιακά να αυξήσουμε την παρουσία μας» λέει.
«Δεν είναι ευθύνη μας τα ασυνόδευτα»


«Δεν είναι ευθύνη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής να δράσει π.χ. για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα» λέει η πρόεδρος κυρία Τζιτζίκου. «Αυτό αποτελεί ευθύνη μιας αποστολής στη χώρα που χρηματοδοτείται από τη διεθνή UNICEF. Εμείς προσπαθούμε να σπρώχνουμε».
Η αλήθεια όμως είναι ότι οι ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών, της πιο ευάλωτης ομάδας απ’ όλους τους πρόσφυγες, δεν μπορούν να περιμένουν ούτε την επίσημη επιστολή που ακόμη να στείλει η ελληνική κυβέρνηση ούτε τη μηχανή της UNICEF, διεθνούς και εγχώριας, που πρέπει να πάρει μπρος για να κινηθεί.
Η κυρία Ριβολέ λέει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν τα ασυνόδευτα ανήλικα φθάνουν τα 2.000, «ενδεχομένως όμως να είναι περισσότερα». Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), με το οποίο συνεργάζεται σήμερα η UNICEF, έχει ένδεια μέσων και προσωπικού, και η UNICEF παρέχει τεχνογνωσία για την αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, του συστήματος υπολογιστή.

«Συνεργαζόμαστε με κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία για να βελτιώσουμε την καταγραφή των ασυνόδευτων, το οποίο αποτελεί την πρώτη κίνηση για την προστασία τους. Προς το παρόν η UNICEF δεν φαίνεται αλλά σύντομα θα φανεί»
συνεχίζει η κυρία Ριβολέ. «Επίσης βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το υπουργείο Υγείας για να διοργανώσουμε μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού των προσφυγόπουλων. Ζητήσαμε 11.000 εμβόλια – και εδώ θα βοηθούσε να είχαμε την επίσημη επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης».
Αλλοι τομείς τους οποίους έχει ξεχωρίσει η UNICEF για παρέμβαση στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με την κυρία Ριβολέ, η σίτιση των προσφυγόπουλων, καθώς «το φαγητό που παρέχει ο Στρατός στα κέντρα φιλοξενίας δεν καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών. Εργαζόμαστε για να βελτιωθεί, καθώς και για να προωθήσουμε τον θηλασμό των βρεφών αντί του έτοιμου γάλακτος. Τέλος, στον τομέα της παιδείας, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας προκειμένου να καταγράψουμε τις ανάγκες των παιδιών, οι οποίες είναι διαφορετικές για όσα παιδιά θα μείνουν στην Ελλάδα και για εκείνα που σε λίγους μήνες θα μετεγκατασταθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2013-2015
Ο κ. Γιώργος Σακελλαρίου, οικονομικός διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, λέει στο «Βήμα» ότι το 2015 τα μεικτά έσοδά της ήταν 3.572.612 ευρώ.

Οι 112.000 ευρώ προέρχονταν από τις πωλήσεις προϊόντων και τα υπόλοιπα από δωρεές.

Από τα μεικτά έσοδα, τα 2.254.417 ευρώ απεδόθησαν στη UNICEF. Με το υπόλοιπο 1.318.195 ευρώ καλύφθηκαν προγράμματα για τα δικαιώματα των παιδιών (όπως υποχρεούται η Ελληνική Επιτροπή βάσει της εντολής της από τη UNICEF), το κόστος των εμπορευμάτων, οι μισθοί και τα έξοδα λειτουργίας. «Το 2015 η Ελλάδα ήταν από άποψη συγκέντρωσης χρημάτων στη 18η θέση ανάμεσα στις 35 Εθνικές Επιτροπές» λέει ο κ. Σακελλαρίου. Από αυτά τα χρήματα δεν δόθηκε τίποτε για βοήθεια στην Ελλάδα.

Προσθέτει ότι το 2014 τα μεικτά έσοδα της Ελληνικής Επιτροπής ήταν 3.892.780 ευρώ και στη UNICEF αποδόθηκαν 2.245.790 ευρώ. Το 2013 τα μεικτά έσοδα ήταν 3.501.488 ευρώ, από τα οποία αποδόθηκαν στη UNICEF τα 2.080.846 ευρώ. Δηλαδή την τελευταία τριετία της κρίσης η Ελλάδα συγκέντρωσε για τη διεθνή UNICEF 6.581.053 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk