Αδιέξοδο στα νησιά από την εμπλοκή με το άσυλο

Περίπου 5.000 πρόσφυγες εισήλθαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία μετά τις 20 Μαρτίου, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Περίπου 5.000 πρόσφυγες εισήλθαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία μετά τις 20 Μαρτίου, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν μόλις 386 επανεισδοχές από τα νησιά προς την Τουρκία – και προγραμματίζεται να επιστραφούν περίπου άλλα 100 άτομα την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο ότι ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στη χώρα αυξάνεται συνεχώς, πλησιάζοντας τις 55.000, ενώ στις 20 Μαρτίου δεν ήταν ούτε 49.000.
Αν οι αποφάσεις των Βρυξελλών για επανεισδοχές και μετεγκαταστάσεις εφαρμόζονταν πλήρως από τα κράτη-μέλη και την Τουρκία, η Ελλάδα θα φιλοξενούσε σήμερα 43.000 πρόσφυγες, δηλαδή 12.000 λιγότερους. Δεν είναι και λίγοι για μια χώρα που έχει ακόμα 9.300 πρόσφυγες στην Ειδομένη και 1.440 στον Πειραιά, ενώ οι 3.600 πρόσφυγες του Ελληνικού και οι 4.000 που φιλοξενούνται στο Χέρσο, στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν προ πολλού ξεπεράσει το χρονικό διάστημα για το οποίο θα έπρεπε να διαμένουν στις δύο αυτές προχειροφτιαγμένες δομές.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου, από την αρχή του προγράμματος μετεγκατάστασης τον Οκτώβριο έως σήμερα «έχουν ολοκληρωθεί ήδη 1.170 μεταφορές ατόμων σε κράτη-μέλη της ΕΕ». Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει δηλώσει πως ο στόχος ήταν 6.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα (από Ελλάδα και Ιταλία).
Πού οδηγούν όλα αυτά; Σε έναν «εγκλωβισμό» προσφύγων στη χώρα μας, πολύ περισσότερων αριθμητικά και για πολύ περισσότερους μήνες απ’ όσο θα ίσχυε εάν εφαρμόζονταν όλα κανονικά. Η κατάσταση είναι πιο επείγουσα στη Λέσβο και στη Χίο, διότι εκεί καταφθάνουν καθημερινά πρόσφυγες από την Τουρκία, ενώ ελάχιστοι επιστρέφουν πίσω. Οι δομές των δύο αυτών νησιών είναι υπερπλήρεις και οι καταγγελίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολλές.

«Καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε έναν σχεδιασμό που άλλαξε με τη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας. Σαφώς υπάρχουν προβλήματα, όχι όμως τόσο μεγάλα όσο παρουσιάζονται»
λέει στο «Βήμα» ο Παναγιώτης Νίκας, διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής στην οποία υπάγονται, μεταξύ άλλων, τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο και στη Χίο. Ο κ. Νίκας διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής αποσύρθηκε από την κλειστή δομή της ΒΙΑΛ.
Για τη συγκεκριμένη δομή ακούγονται τα χειρότερα παράπονα: οι πρόσφυγες ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες, ο ένας πάνω στον άλλον, το φαγητό δεν επαρκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», για το θέμα του φαγητού έγιναν κρούσεις προς τον στρατό που έχει αναλάβει τη σίτιση αναθέτοντάς τη σε προμηθευτές.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ένας στους τρεις πρόσφυγες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 12 ετών.
Οι επανεισδοχές στην Τουρκία «μπλοκάρονται» επειδή δεν έχει γίνει ακόμη δυνατό να εξετάζεται η αίτηση ασύλου που καταθέτουν οι πρόσφυγες εντός 14 ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές Απριλίου. Η εξέταση με την ταχύρρυθμη διαδικασία «ξεκίνησε σε πιλοτικό στάδιο την 11η Απριλίου, αρχικά στη Λέσβο και στη συνέχεια σταδιακά στα υπόλοιπα νησιά» αναφέρει στο «Βήμα» η Υπηρεσία Ασύλου. Τα αιτήματα που έχουν καταγραφεί συνολικά (ως και την περασμένη Δευτέρα) «είναι 594, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 35 ανά εργάσιμη ημέρα. Στόχος είναι τα 640 αιτήματα ανά ημέρα, που εφόσον χρειαστεί θα επιτευχθεί έως το τέλος Ιουνίου».
Η Υπηρεσία Ασύλου παραμένει υποστελεχωμένη, ενώ δεν έχει ακόμη φθάσει ούτε το σύνολο των εμπειρογνωμόνων που θα έστελνε η ευρωπαϊκή αντίστοιχή της, EASO. Πρόσφατα, όμως, κάτοικοι της Χίου απέκλεισαν δρόμο εμποδίζοντας τη μεταφορά κοντέινερ για την Υπηρεσία Ασύλου στη ΒΙΑΛ, νομίζοντας ότι θα χρησιμοποιούνταν για τη φιλοξενία περισσότερων προσφύγων.

«Θεωρώ αξιοσημείωτο ότι οι πρόσφυγες έχουν επιδείξει τέτοια υπομονή»
συνεχίζει ο κ. Νίκας αναφερόμενος στους φιλοξενούμενους σε Λέσβο και Χίο. Η εξήγηση που δίνει στο γιατί μετά τις 20 Μαρτίου όλοι καταφθάνουν στα δύο αυτά νησιά και όχι, λόγου χάρη, στην Κω είναι ότι «η Τουρκία ελέγχει τις ροές».
Στην υποστελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου «κολλάει», από πλευράς Ελλάδας, και η μετεγκατάσταση, διότι πρέπει να προηγηθεί αίτημα των προσφύγων για άσυλο. «Ανά εργάσιμη ημέρα καταγράφονται περίπου 150 αιτήματα (μη συμπεριλαμβανομένων των νησιών Ανατολικού Αιγαίου). Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016 κατατέθηκαν 7.604 αιτήματα ασύλου ανά την επικράτεια. Στόχος είναι τα 300 αιτήματα ανά ημέρα, που θα επιτευχθεί μέχρι τον Οκτώβριο» μας λένε από την υπηρεσία. Θα υπάρχει έως τότε η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ή θα έχει καταρρεύσει; «Η εκτίμησή μου είναι ότι η συμφωνία δεν κρέμεται από μια κλωστή» απαντά ο κ. Νίκας, αποδίδοντας τις δυσκολίες στα παζάρια της Τουρκίας. «Είναι περισσότερο μια διελκυστίνδα ανάμεσα στην Αγκυρα και στην ΕΕ παρά ουσιαστικό πρόβλημα. Αυτό που θα με ανησυχούσε πραγματικά είναι αν αύριο έφθαναν 1.500 άνθρωποι στα νησιά από την Τουρκία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk