Επιδότηση ενοικίου 20.000 προσφύγων στην Ελλάδα από ΟΗΕ

Συμφωνία για την επιδότηση του ενοικίου 20.000 προσφύγων στην Ελλάδα υπέγραψε το μεσημέρι της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με τον βοηθό Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Τζορτζ Όκοτ-Όμπο και την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Συμφωνία για την επιδότηση του ενοικίου 20.000 προσφύγων στην Ελλάδα υπέγραψε το μεσημέρι της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με τον βοηθό Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Τζορτζ Όκοτ-Όμπο και την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεσμεύτηκε να επιδοτήσει 20.000 θέσεις υποδοχής για πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ, Ερυθραία και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέσω προγραμμάτων ενοικίασης στέγης, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχων οικογενειών.
Η κυρία Γκεοργκίεβα, επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, υπενθύμισε τη δέσμευση της Ελλάδας για δημιουργία συνολικά 50.000 θέσεων υποδοχής. «Η Ύπατη Αρμοστεία θα προχωρήσει αμέσως στην επιλογή των χώρων. Ως το νέο έτος, η δυναμικότητα στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τις 30.000 θέσεις».
Παράλληλα προωθείται η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μέσω της νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής η οποία θα αντικαταστήσει τη Frontex. Αύριο Τρίτη θα υποβληθεί η σχετική πρόταση προς έγκριση στην Επιτροπή η οποία όμως θα χρειαστεί μήνες μέχρι να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου και του ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να πάρει σάρκα και οστά.
Οι διαφορές της νέας υπηρεσίας από τη Frontex είναι ότι θα έχει ενισχυμένο ρόλο, θα είναι μια μόνιμη υπηρεσία (ενώ η Frontex λειτουργεί με εθελοντές που στέλνουν τα κράτη-μέλη απαντώντας σε έκκληση εταίρου τους) και θα μπορεί να αγοράζει υλικό (όπως μηχανήματα δακτυλοσκόπησης κλπ). Το πού θα αναπτύσσεται θα εξαρτάται κάθε φορά από τις εκάστοτε ανάγκες.
Ένα ακόμη νέο στοιχείο σε σχέση με τη Frontex είναι ότι η υπηρεσία αυτή θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες για την επιστροφή στη χώρα τους όσων δεν έλαβαν άσυλο στην ΕΕ: θα εκδίδει ένα πανευρωπαϊκό έγγραφο για όσους εντάσσονται στις αναγκαστικές επιστροφές, θα διαπραγματεύεται την εφαρμογή των επιστροφών αυτών με τα τρίτα κράτη και θα αναλαμβάνει τις τεχνικές λεπτομέρειες της επιστροφής, ακόμη και απευθείας από τα hotspots.
Με έδρα τη Βαρσοβία, όπως και η Frontex, θα έχει 1.000 άτομα μόνιμο προσωπικό (σε αυτούς περιλαμβάνονται και επιχειρησιακοί, όχι μόνο γραφείου) συν 5.000 εφέδρους που θα αναπτύσσονται εντός τριών ημερών αναλόγως τις ανάγκες. Η νέα αυτή δύναμη θα περιλαμβάνει αναγκαστικά αξιωματικούς και από την χώρα στην οποία θα αναπτύσσεται κάθε φορά.
«Αν επιθυμούμε να εγγυηθούμε την ελευθερία μετακίνησης εντός της ΕΕ, πρέπει να ελέγχουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», δήλωσε η κυρία Γκεοργκίεβα.
Η νέα υπηρεσία συνοριοφυλακής και ακροφυλακής έχει την υποστήριξη του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στα πέντε hotspots που πιέζεται η Ελλάδα να έχει έτοιμα το συντομότερο δυνατό. «Στη Λέσβο λειτουργεί, στη Λέρο θα τεθεί σε λειτουργία ως το τέλος του έτους, στη Χίο ήδη λειτουργεί ένα προσωρινό hotspot, στη Σάμο γίνονται εργασίες ανακαίνισης και στην Κω έχουμε πρόβλημα». Πρόσθεσε ότι το θέμα της ρυθμιστικής αρχής για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων για τους πρόσφυγες έχει λυθεί αλλά ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση χρειάζεται κάθε φορά μια απαραίτητη γραφειοκρατία.
«Είναι αναγκαίο να δώσουμε ουσιαστικές ευκαιρίες στους πρόσφυγες», είπε ο κ. Όκοτ-Όμπο ζητώντας να πολλαπλασιαστούν οι νόμιμοι οδοί εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk