Σινάν Ουλγκέν: «Πετρέλαιο του ISIS μεταφέρεται στην Τουρκία, αλλά η σύνδεση με τον Ερντογάν είναι αναπόδεικτη»

Ο Πούτιν δεν απέδειξε τη σύνδεση του πετρελαίου του ISIS με την οικογένεια Ερντογάν και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας θα κριθεί από την εφαρμογή της, λέει στο «Βήμα» ο Σινάν Ουλγκέν

Ο Πούτιν δεν απέδειξε τη σύνδεση του πετρελαίου του ISIS με την οικογένεια Ερντογάν και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας θα κριθεί από την εφαρμογή της, λέει στο «Βήμα» ο Σινάν Ουλγκέν, πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής και Οικονομίας (EDAM) στην Κωνσταντινούπολη και επισκέπτης ερευνητής στο Carnegie Europe στις Βρυξέλλες με ειδικότητα στις επιπτώσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για την Ευρώπη.
Στην αντιπαράθεση Ερντογάν – Πούτιν, η ΕΕ συντάσσεται περισσότερο με τον πρώτο επειδή τον έχει περισσότερη ανάγκη;
«Δεν είναι τόσο η ΕΕ που αποτελεί μέρος αυτής της εξίσωσης, αλλά το ΝΑΤΟ. Και επειδή πολλά μέλη του ΝΑΤΟ είναι και μέλη της ΕΕ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ τείνουν να υποστηρίζουν την Τουρκία. Αλλά αυτό αποτελεί μάλλον αποτέλεσμα της ενδονατοϊκής αλληλεγγύης παρά συντονισμένη απόφαση σε επίπεδο ΕΕ».
Η Ρωσία κατηγορεί την οικογένεια Ερντογάν για ανάμειξη στο λαθρεμπόριο του πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους.
«Πρόκειται βεβαίως για εμπρηστικές και σκληρές κατηγορίες. Εγκειται στη ρωσική πλευρά να παρουσιάσει τις αποδείξεις. Μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει μόνο μερικές εικόνες από δορυφόρο που δείχνουν πετρέλαιο να μεταφέρεται από τις περιοχές του ISIS στην Τουρκία – αυτό το γνωρίζαμε. Αλλά το ότι το συνδέει ευθέως με την οικογένεια Ερντογάν είναι αναπόδεικτο».
Η Τουρκία είναι ο «κερδισμένος» της συμφωνίας της περασμένης Κυριακής με την ΕΕ;
«Δεν εξετάζω τη συμφωνία από άποψη κερδισμένων και χαμένων. Μου φαίνεται ότι κερδίζουν και οι δύο πλευρές διότι και οι δύο έλαβαν κάτι που επιθυμούσαν: η ΕΕ έλαβε τη δέσμευση ότι η Τουρκία θα κάνει πολύ περισσότερα για να περιορίσει τη ροή των προσφύγων – αυτός ήταν ο κυριότερος στόχος της ΕΕ – και, ως αντάλλαγμα, η Τουρκία κατάφερε την ΕΕ να δεχθεί την αρχή της κατανομής του βάρους, να δεσμευθεί ότι θα δώσει περισσότερους χρηματικούς πόρους, θα επισπεύσει την κατάργηση της βίζας και θα αναζωογονήσει την ενταξιακή διαδικασία. Συνεπώς και η Τουρκία εκπλήρωσε μερικούς από τους στόχους της. Ωστόσο προς το παρόν όλα αυτά παραμένουν στο χαρτί. Αν επιθυμούμε μια ισορροπημένη εκτίμηση της συμφωνίας από άποψη της πραγματικής της επίπτωσης, πρέπει να περιμένουμε ώσπου να δούμε τις επιδόσεις της κάθε πλευράς, δεδομένου ότι μερικές από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις είναι υπό όρους. Η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό, η κατάργηση της βίζας θα εξαρτηθεί από το αν, όταν τεθεί η απόφαση προς λήψη, θα υπάρξει πολιτική βούληση ανάμεσα στα κράτη-μέλη».
Η τουρκική κοινή γνώμη είναι θετική προς τη συμφωνία;
«Ναι, αλλά κυρίως επειδή η κυβέρνηση κάνει μια μάλλον αισιόδοξη ερμηνεία της συμφωνίας. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ερμηνεύουν τη συμφωνία ως ότι ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της βίζας, το οποίο μπορεί να συμβεί αλλά μπορεί και όχι. Πιστεύω ότι στην Τουρκία γίνεται μια υπερβολικά αισιόδοξη ερμηνεία του τι σημαίνει η συμφωνία για τη χώρα. Η κυβέρνηση κατάφερε να «πουλήσει» τη συμφωνία με πολύ θετικό τρόπο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk