Η γαλλική αντιτρομοκρατική αστυνομία, με τη βοήθεια ελικοπτέρων, έκανε έφοδο την περασμένη Τρίτη στο Αριγκά, χωριό των Πυρηναίων, αναζητώντας τον συριακής καταγωγής σαλαφιστή Ολιβιέ Κορέλ, επονομαζόμενο και «Λευκό Εμίρη», ο οποίος υπήρξε μέντορας πολλών τζιχαντιστών. Η βελγική πραγματοποίησε έφοδο σε γιάφκα τζιχαντιστών την Τετάρτη στο Οβελέ, κωμόπολη νότια των Βρυξελλών. Παρόμοιες αστυνομικές επιδρομές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στη Γαλλία και στο Βέλγιο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι από βέλγους τζιχαντιστές.
Στην πιο προβεβλημένη από αυτές, στο Σεν Ντενί του Παρισιού όπου σκοτώθηκε και ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, απέτρεψαν επίθεση στην Ντεφάνς, τη συνοικία του Παρισιού με τους ουρανοξύστες όπου στεγάζονται πολλές μεγάλες επιχειρήσεις.
Πάνοπλες φρουρές έξω από τα σχολεία


Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους γαλλικούς και στους βελγικούς δρόμους. Οι βελγικές Αρχές το περασμένο Σαββατοκύριακο έθεσαν τη χώρα σε επίπεδο συναγερμού 4 (το ανώτατο) κλείνοντας το μετρό, τα σχολεία και τα εμπορικά κέντρα για τέσσερις ημέρες. Οι Βρυξέλλες ερήμωσαν ως την Τετάρτη που ξανάνοιξαν τα σχολεία, με στρατιώτες με αυτόματα όπλα στις εισόδους τους, και οι κεντρικοί σταθμοί του μετρό, επίσης με οπλισμένους στρατιώτες φρουρούς.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Οχι μόνο από το Ισλαμικό Κράτος, που τη στοχοποιεί κατέχοντας εδάφη στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, αλλά και από τους εγχώριους τζιχαντιστές. Οι Ευρωπαίοι αισθάνονται πολιορκημένοι αλλά παραμένουν διασπασμένοι, τόσο μεταξύ τους όσο και εντός της κάθε χώρας.
Η Ιταλία, για παράδειγμα, ζητεί να τεθεί ως προτεραιότητα η Λιβύη –βολικό, αφού οι δύο χώρες συνορεύουν διά θαλάσσης. Στο Βέλγιο, πολλοί καταδικάζουν τους οδηγούς λεωφορείων που παίρνουν ένα «επίδομα κινδύνου» 50 ευρώ για να μπουν στην πρωτεύουσα όσο ισχύει το επίπεδο συναγερμού 4. «Τα παιδιά μας παίρνουν τα λεωφορεία για να πάνε σχολείο και ο οδηγός παίρνει «επίδομα κινδύνου»» λένε.
Παράλληλα συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δύο τζιχαντιστών που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και συνεχίζουν να διαφεύγουν.
120.000 αστυνομικοί και στρατιώτες


Κάθε μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιείται επισκιάζεται από τον φόβο τρομοκρατικής ενέργειας. Για τη Σύνοδο για το κλίμα που ξεκινάει αύριο Δευτέρα στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχουν 140 ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Μπαράκ Ομπάμα, θα αναπτυχθούν 120.000 αστυνομικοί και στρατιώτες στους γαλλικούς δρόμους, θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και συνοριακοί έλεγχοι. Ποδοσφαιρικοί αγώνες στο Βέλγιο παίζονται «κεκλεισμένων των θυρών». Η Ρώμη ζήτησε 400 επιπλέον αστυνομικούς και 140 αλεξίσφαιρα γιλέκα εν όψει του Ιωβηλαίου που θα ξεκινήσει στο Βατικανό στις 8 Δεκεμβρίου. Ακόμη και η Σλοβακία, η οποία δεν έχει κανένα ιστορικό ισλαμιστικής βίας, θα τροποποιήσει το Σύνταγμά της την ερχόμενη εβδομάδα για να ενισχύσει τις εξουσίες της αστυνομίας όσον αφορά υπόπτους για τρομοκρατία.
Η πολιορκία της Ευρώπης είναι και οικονομική. Δύο δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι στοίχισαν οι επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ ο τουρισμός μειώθηκε κατά 30%.

Νικ Γουίτνι, διευθυντής του προγράμματος για την Ευρώπη στο European Council on Foreign Relations
«Οι βομβαρδισμοί θα ενισχύσουν τη στρατολόγηση και την προπαγάνδα του ISIS»

Η Γαλλία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να «ελαφρώσει το βάρος» από τον γαλλικό στρατό, ο οποίος εκτός από τη Συρία και το Ιράκ δραστηριοποιείται στην Αφρική και στον Λίβανο. Μιλώντας στο «Βήμα» ο Νικ Γουίτνι, διευθυντής του προγράμματος για την Ευρώπη στο European Council on Foreign Relations και πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (EDA), προτρέπει τα κράτη-μέλη να βοηθήσουν τους Γάλλους στρατιωτικά στην Αφρική αντί να βομβαρδίσουν τη Συρία.
Ποια θα είναι η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών κρατών στη γαλλική έκκληση για στρατιωτική βοήθεια;
«Η Βρετανία θα συμμετάσχει στον βομβαρδισμό της Συρίας –είναι λάθος, αλλά θα συμβεί -, ωστόσο τι είδους στρατιωτική βοήθεια θα προσφέρουν τα υπόλοιπα κράτη είναι ασαφές. Είναι πιθανό οι Δανοί και οι Ολλανδοί να αποφασίσουν να βομβαρδίσουν τη Συρία αλλά πέραν αυτών δεν βλέπω άλλους. Οι Γερμανοί θα αναζητήσουν έναν τρόπο να βοηθήσουν για να δείξουν αλληλεγγύη. Αλλά ως εκεί».
Η Γαλλία ζήτησε από τους Ευρωπαίους βοήθεια στο Μάλι, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στον Λίβανο προκειμένου να «απελευθερωθούν» γάλλοι στρατιώτες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.
«Αυτός θα ήταν ο πιο σωστός τρόπος για να βοηθήσουμε τη Γαλλία, αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί. Ο λόγος είναι ότι το γενικότερο κλίμα είναι εξαιρετικά αμυντικό και ο κόσμος προτιμά να μένει σπίτι του και να στρουθοκαμηλίζει».

Γιατί πιστεύετε ότι το να βομβαρδίσουν και άλλες χώρες το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία θα ήταν λάθος;
«Γιατί θα αύξανε τον κίνδυνο για τρομοκρατική επίθεση εντός της επικράτειάς τους και θα ενίσχυε τη στρατολόγηση και την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους. Το ISIS προσελκύει κόσμο υποστηρίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι δέχονται επίθεση από αντιμουσουλμανικές δυτικές δυνάμεις, από σταυροφόρους, και όσο περισσότεροι σταυροφόροι βομβαρδίζουν τη Ράκα τόσο ενισχύεται ο ισχυρισμός αυτός και τόσο περισσότερους νέους από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και υποστηρικτές προσελκύει το Ισλαμικό Κράτος».

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, το κυριότερο μέλημα είναι να παραμείνει ασφαλής η Ευρώπη. Ποια θα ήταν η καλύτερη στρατηγική;
«Να εργαστούμε σε πολλά επίπεδα για να αντικρούσουμε τον μύθο του Ισλαμικού Κράτους ότι η Δύση αναζητεί την παραμικρή ευκαιρία για να πατάξει το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους. Αυτό σημαίνει να πολλαπλασιάσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε ειρήνη στη Συρία, να υποστηρίξουμε την ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να κατορθώσει να ανακτήσει τη νότια κοιλάδα του Ευφράτη όπου είναι συγκεντρωμένες οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και να αντιμετωπίζουμε τους τζιχαντιστικούς μύθους και τις τρομοκρατικές ενέργειες όπου συμβαίνουν, το οποίο σημαίνει όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Αφρική».
Ολοι οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων ετών στην Ευρώπη ήταν ευρωπαίοι πολίτες. Τι θα γίνει με αυτούς;
«Πρέπει, πρώτον, να βεβαιωθούμε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές, το οποίο σημαίνει κυρίως πιο αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ευρώπης. Είδαμε πρόσφατα ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και στο Βέλγιο ήταν ανεπαρκής. Το ίδιο ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε όλοι κάκιστοι στο να μοιραζόμαστε πληροφορίες μεταξύ μας. Δεύτερον, χρειάζονται πιο συντονισμένες προσπάθειες εντός των κοινωνιών μας για να αντικρούσουμε την προπαγάνδα των ακραίων και να υψώσουν περισσότερο τη φωνή τους οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι. Τρίτον, πρέπει να αποφύγουμε ενέργειες που τροφοδοτούν την προπαγάνδα –και εδώ επανέρχομαι στο ότι ο βομβαρδισμός της Ράκα ή της κοιλάδας του Ευφράτη αποτελεί λάθος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ