Πανικός, μαχαίρια και αδιέξοδο στο Ισραήλ

Οταν οι Παλαιστίνιοι έριχναν ρουκέτες στο Ισραήλ πέρυσι, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου επιτέθηκε στη Γάζα σκοτώνοντας χιλιάδες Παλαιστινίους

Οταν οι Παλαιστίνιοι έριχναν ρουκέτες στο Ισραήλ πέρυσι, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου επιτέθηκε στη Γάζα σκοτώνοντας χιλιάδες Παλαιστινίους και επιδεικνύοντας το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ που αναχαιτίζει τις ρουκέτες στον αέρα. Τον τελευταίο μήνα που οι Παλαιστίνιοι επιτίθενται με μαχαίρια στους Ισραηλινούς, ο Νετανιάχου μοιάζει να τα έχει χάσει. Εφθασε ακόμη και στο σημείο να ισχυριστεί την Τετάρτη ότι ο Χατζ Αμίν αλ Χουσεΐνι, ο παλαιστίνιος μουφτής της Ιερουσαλήμ τη δεκαετία του ’40, ήταν εκείνος που έπεισε τον Χίτλερ να πραγματοποιήσει το Ολοκαύτωμα.
Το Ισραήλ βρίσκεται σε πανικό. Η αστυνομία σκότωσε έναν εβραίο Ισραηλινό την Πέμπτη περνώντας τον για Παλαιστίνιο που θα εξαπέλυε επίθεση. Αρκετοί πολιτικοί παροτρύνουν όσους ισραηλινούς πολίτες έχουν όπλα να τα χρησιμοποιούν. Ενας Ισραηλινός μαχαίρωσε έναν εβραίο συμπατριώτη του νομίζοντας ότι ήταν Αραβας. Στην αρχή της εβδομάδας ένας ιδιωτικός αστυνομικός πυροβόλησε μετανάστη από την Ερυθραία περνώντας τον για ένοχο επίθεσης και οργισμένο πλήθος Εβραίων τον αποτελείωσε με κλωτσιές και χτυπήματα.
Την περασμένη Πέμπτη δύο Παλαιστίνιοι τραυμάτισαν με μαχαίρι έναν εβραίο που περίμενε σε στάση λεωφορείου. Ο ένας σκοτώθηκε από σφαίρες αστυνομικών, ο άλλος τραυματίστηκε βαριά. Συνολικά τουλάχιστον 10 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο μήνα, κυρίως σε επιθέσεις με μαχαίρι, και τουλάχιστον 48 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και παιδιά, 27 από τους οποίους το Ισραήλ θεωρεί ένοχους για επίθεση. Το ξέσπασμα της βίας οφείλεται στις υποψίες των Παλαιστινίων ότι οι εβραίοι σκοπεύουν να οικειοποιηθούν το ιερό για τους μουσουλμάνους τέμενος του Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ.
Εντατικές διπλωματικές προσπάθειες επιχειρούν να βάλουν ένα τέλος στη βία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ταξίδεψε αιφνιδίως στην περιοχή αυτή την εβδομάδα και συναντήθηκε με τον Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί συνάντηση και με τον Αμπάς στην Ιορδανία αυτό το Σαββατοκύριακο. Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσία) συνήλθε την Παρασκευή.
Αποτέλεσμα μηδέν. Ο Μπαν Κι Μουν ήταν εύγλωττος αλλά και πολύ απαισιόδοξος μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη: το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τεράστιο όσον αφορά την αποκλιμάκωση της βίας σε βραχυχρόνιο επίπεδο και την ειρηνευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης δύο κρατών σε μακροχρόνιο επίπεδο.


Αβιράμα Γκολάν, συγγραφέας και σχολιάστρια στο Ισραήλ
«Δεν συνειδητοποιούν πόσο κακό κάνει η συνέχιση της κατοχής»

«Είναι τα μαχαιρώματα μια νέα μορφή Ιντιφάντας;» ρώτησε «Το Βήμα» την κυρία Αβιράμα Γκολάν, συγγραφέα και σχολιάστρια στο Ισραήλ. «Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για μια νέα μορφή Ιντιφάντας ή όχι. Η κατοχή άλλωστε είναι πάντοτε κατοχή» μας απάντησε.
Σύμφωνα με την κυρία Γκολάν, η οποία ήταν επί πολλά χρόνια αρθρογράφος και μέλος της συντακτικής επιτροπής της κεντροαριστερής εφημερίδας «Χααρέτζ», δύο είναι οι λόγοι για αυτό το τελευταίο ξέσπασμα της βίας στην περιοχή: «Πρώτον, οι Παλαιστίνιοι συνειδητοποίησαν ότι δεν θα υπάρξει λύση. Ούτε το Ισραήλ ούτε η παλαιστινιακή ηγεσία είναι ικανοί να διαπραγματευθούν την ειρήνη. Οι Παλαιστίνιοι είναι πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει καν κάποια λύση την οποία να αναμένουν στο ορατό μέλλον. Είναι απογοητευμένοι και απελπισμένοι.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι Ισραηλινοί που ψήφισαν τον Νετανιάχου είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση. Δεν συνειδητοποιούν πόσο κακό κάνει στο Ισραήλ η συνέχιση της κατοχής. Το Ισραήλ δεν θα επιζήσει έτσι. Αν συνεχίσει την ανέγερση των οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, στο τέλος θα υπάρχει ένα μεγάλο Ισραήλ με όλους τους Παλαιστινίους μέσα σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το εβραϊκό Ισραήλ που γνωρίζουμε σήμερα θα εξαφανιστεί. Γιατί να οικοδομήσουμε το κράτος του Ισραήλ αν είναι να γίνουμε μειονότητα σε ένα μεγάλο ισραηλοαραβικό κράτος; Είμαστε το μοναδικό κράτος της Δύσης που κρατάει υπό κατοχή έναν λαό. Ο Νετανιάχου δεν κατανοεί πόσο άσχημο φαντάζει αυτό στον υπόλοιπο κόσμο.
Αφήνονται ανεξέλεγκτοι οι εβραίοι εξτρεμιστές

Ο δεύτερος λόγος είναι η – όχι απλώς δεξιά αλλά ακροδεξιά – ισραηλινή κυβέρνηση που αφήνει τους εξτρεμιστές να συμπεριφέρονται με τρόπο που εξοργίζει τους Παλαιστινίους, ιδίως όσον αφορά το τέμενος του Αλ Ακσα. Το όρος στο οποίο βρίσκεται είναι ιερό για μουσουλμάνους, Εβραίους και χριστιανούς αλλά στους Εβραίους απαγορεύεται να προσεύχονται εκεί. Σύμφωνα με την εβραϊκή θρησκεία, μόνο όταν ξανάρθει ο Μωυσής στη Γη θα το ανεβούμε για να ξαναχτίσουμε τον ναό μας – αυτό σημαίνει ποτέ.

Ακροδεξιές θρησκευτικές ομάδες όμως ανεβαίνουν στο όρος δηλώνοντας ότι δεν δέχονται τον θρησκευτικό νόμο και ότι θέλουν να επισπεύσουν την ημέρα ανέγερσης του ναού – αυτό δεν έχει να κάνει βεβαίως με τη θρησκεία, αλλά με εθνικισμό και φασισμό. Επισήμως η ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα αλλάξει το status quo του όρους αλλά στην πράξη επιτρέπει στους εβραίους εξτρτεμιστές να προχωρούν σε προκλήσεις που συμβολίζουν την κυριαρχία του ιουδαϊσμού στο όρος.

Οι Παλαιστίνιοι ανησυχούν και ενοχλούνται. Αλλά μερικοί παλαιστίνιοι ηγέτες χρειάζονται την ενόχληση αυτή για τους δικούς τους εξτρεμιστές. Καλούν σε «λαϊκές διαμαρτυρίες» με πέτρες και μαχαίρια. Λένε δηλαδή ότι δεν θα ρίξουν πυραύλους αλλά θα αφήσουν τον λαό να διαμαρτυρηθεί. Στην αρχή έριχναν πέτρες και μετά πέρασαν στα μαχαιρώματα.
«Μη διστάζετε, να πυροβολείτε»

Για τους Ισραηλινούς δεν έχει σημασία αν αποκαλείται Ιντιφάντα ή όχι. Από τη στιγμή που ξέσπασε, πλησίασαν πολύ κοντά στη φωτιά. Η ισραηλινή κοινωνία ζει συνεχώς στον φόβο – η κυβέρνηση φροντίζει για αυτό. Σήμερα οι Ισραηλινοί δεν φοβούνται απλώς αλλά βρίσκονται σε πανικό και παράνοια. Υπουργοί λένε «Μη διστάζετε, να πυροβολείτε», δηλαδή η κυβέρνηση αφήνει τον νόμο στα χέρια των πολιτών. Μόνο αυτή την εβδομάδα πυροβόλησαν δύο ισραηλινούς Εβραίους διότι τους πέρασαν για τρομοκράτες.

Ολα αυτά εντείνουν τον εθνικισμό και τον ρατσισμό. Αραβες πολίτες του Ισραήλ απολύονται από τη δουλειά τους γιατί ο εργοδότης τους βρίσκει την ευκαιρία να δείξει τον ρατσισμό του. Δεν έχει καθόλου να κάνει με την τρομοκρατία.
Στην πραγματικότητα, οι Παλαιστίνιοι δεν ρίχνουν πέτρες και τόσο συχνά. Συχνότερα, μια κοπέλα αράβισσα πολίτις του Ισραήλ εξαναγκάζεται να κατέβει από το λεωφορείο επειδή την υποψιάζονται για τρομοκράτισσα – χωρίς να είναι βεβαίως». Ρωτάμε την κυρία Γκολάν πού το πάει ο Νετανιάχου. «Δεν κατηγορώ τον ισραηλινό λαό για όλα τα παραπάνω. Οταν έχεις έναν πρωθυπουργό σαν τον Νετανιάχου που δεν δίστασε να πει ότι ένας Παλαιστίνιος έπεισε τον Χίτλερ να κάνει το Ολοκαύτωμα… Αυτό είναι τρελό, φασισμός σε όλο του το μεγαλείο. Απίστευτο για πρωθυπουργό! Η ισραηλινή κυβέρνηση, αντί να προσπαθεί να βρει μια λύση, απασχολείται με παρανοϊκές ιδέες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk