Βαγδάτη καλεί Πούτιν στα όπλα

Και στο Ιράκ έχει πλέον ενεργό ανάμειξη η Ρωσία, αν και μέχρι στιγμής μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)

Και στο Ιράκ έχει πλέον ενεργό ανάμειξη η Ρωσία, αν και μέχρι στιγμής μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Αλλά η Βαγδάτη επιθυμεί πλήρη στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα. Η Ρωσία, σύμμαχος του Μπασάρ αλ Ασαντ όπως και το Ιράν, αντάλλασσε από καιρό πληροφορίες με το Ιράκ αλλά τον περασμένο μήνα η συμμαχία τους πήρε πιο συγκεκριμένη μορφή. Σήμερα ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι το δηλώνει ευθέως: θα επιθυμούσε η ρωσική αεροπορία να βομβαρδίζει και επί ιρακινού εδάφους, όμως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόσκλησή του.
Στη Βαγδάτη στήθηκε τον Σεπτέμβριο ένα κοινό κέντρο συλλογής πληροφοριών στο οποίο συμμετέχουν το Ιράκ, η Συρία (του Ασαντ), το Ιράν και η Ρωσία με έξι στελέχη η καθεμία – ανάμεσα στους Ρώσους είναι και δύο στρατηγοί. Η ιρακινή αεροπορία χρησιμοποίησε πληροφορίες από το συγκεκριμένο κέντρο για να πλήξει αυτοκινητοπομπή οπλαρχηγών του ISIS αυτή την εβδομάδα, ανακοινώνοντας αρχικά (λανθασμένα) ότι είχε πλήξει τον ηγέτη τους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Οι Ιρακινοί είναι σε μεγάλο βαθμό απογοητευμένοι από την αμερικανική αεροπορική εκστρατεία εναντίον του ISIS που έχει καταλάβει το ένα τρίτο της χώρας τους. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν αναποτελεσματική. Αλλωστε δεν έχουν ξεχάσει την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 που ανέτρεψε μεν τον Σαντάμ, βύθισε όμως τη χώρα στο χάος.
Τη ρωσική αεροπορία δεν την επιθυμούν μόνο οι σιίτες του Ιράκ αλλά και πολλοί σουνίτες που δεν υποστηρίζουν τον ISIS. Οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ προτιμούν τους Αμερικανούς.
Οι ΗΠΑ δεν καλοβλέπουν την πρόσκληση της Βαγδάτης προς τους Ρώσους. Δεν είναι όμως σαφές πόσο θα τους περάσει. Η Ουάσιγκτον είχε καταστήσει σαφές στο Ιράκ να μην ανοίξει τον εναέριο χώρο του στους Ρώσους (για μεταφορά όπλων στη Συρία), αλλά η Βαγδάτη την αγνόησε. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να βασιστούν ούτε στο ότι θα μιλήσει το δολάριο, καθώς η χρηματική βοήθεια από την Ουάσιγκτον προς το Ιράκ κυμαίνεται στο ένα έκτο συγκριτικά με το παρελθόν.
Πριν από δύο εβδομάδες η Ρωσία άρχισε να βομβαρδίζει τους εχθρούς του Ασαντ στη Συρία, κυρίως τη μετριοπαθή αντιπολίτευση αλλά και τον ISIS. Απώτερος στόχος της είναι να εδραιωθεί στην περιοχή ώστε για την όποια λύση στη Συρία και στο Ιράκ η Δύση να αναγκαστεί να συνδιαλαγεί με τη Μόσχα σαν ίση προς ίσον.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ρωσία

Υπέρ του Ασαντ
Υποστηρίζει τον Ασαντ στέλνοντάς του όπλα και μπλοκάροντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον του. Από τον Σεπτέμβριο συμμετέχει σε βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών, αλλά στην πραγματικότητα πλήττει όποιον πολεμάει τον Ασαντ.
ΗΠΑ

Διεθνής συμμαχία

Υποστηρίζουν και στέλνουν χρηματική και στρατιωτική βοήθεια στη μετριοπαθή αντιπολίτευση που πολεμάει τον Ασαντ. Εδώ και έναν χρόνο ηγούνται της διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ, όπου υποστηρίζουν κυρίως τους Κούρδους.
Γαλλία

Διπλός βομβαρδισμός

Αρχισε τις αναγνωριστικές πτήσεις στη Συρία στις αρχές Σεπτεμβρίου με στόχο να συλλέξει πληροφορίες επειδή η Γαλλία αποτελεί στόχο των τζιχαντιστών. Στα τέλη Σεπτεμβρίου άρχισε τους βομβαρδισμούς στη Συρία, όπως ήδη κάνει στο Ιράκ εδώ και έναν χρόνο.
Βρετανία

Μισός βομβαρδισμός

Βομβαρδίζει τον ISIS στο Ιράκ και σκέπτεται να επεκτείνει τους βομβαρδισμούς στη Συρία, χρειάζεται όμως την έγκριση της Βουλής.
Ιράν

Σιιτικό τόξο

Παρέχει χρηματική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμβούλους και όπλα στον Ασαντ. Είναι ο κυριότερος σύμμαχός του στην περιοχή, καθότι αμφότεροι σιίτες. Επεισε τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου να στείλει στρατό στο πλευρό του Ασαντ.
Σαουδική Αραβία

Στηρίζει ισλαμιστές

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία θεωρεί ότι ο Ασαντ και το Ιράν δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της λύσης. Συμμετέχει στην αμερικανική συμμαχία αλλά παράλληλα στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά ομάδες ισλαμιστών ανταρτών.
Τουρκία

Πλήττει Κούρδους

Είναι αντίθετη προς τον Ασαντ και υποστηρίζει τη μετριοπαθή αντιπολίτευση, όμως διευκόλυνε τους τζιχαντιστές με πολλούς τρόπους. Πρόσφατα αποφάσισε να συμμετάσχει στην αμερικανική συμμαχία αλλά αντί για τον ISIS βομβαρδίζει κυρίως Κούρδους.


Τζούλιεν Μπαρνς-Ντέισι από το European Council on Foreign Relations
«Οι Ρώσοι δεν πολεμούν τον ISIS αλλά απωθούν τους αντάρτες που πολεμούν τον Ασαντ»

Η εντονότερη στρατιωτική ανάμειξη της Ρωσίας στην περιοχή εδραιώνει τη θέση της Μόσχας στην παγκόσμια σκηνή, λέει στο «Βήμα» ο Τζούλιεν Μπαρνς-Ντέισι από το European Council on Foreign Relations.

Ποιοι είναι οι γεωπολιτικοί στόχοι Ρωσίας, ΗΠΑ, Ιράν και Σαουδικής Αραβίας στη Συρία και στο Ιράκ;
«Εχουν πολύ αποκλίνουσες φιλοδοξίες, ακόμη και αν βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Για τη Ρωσία και το Ιράν, είναι σαφές ότι ο άμεσος στόχος είναι να διασφαλίσουν τη θέση του καθεστώτος Ασαντ και να βεβαιωθούν ότι δεν θα καταρρεύσει. Οι Ιρανοί όμως επικεντρώνονται περισσότερο στο να ενισχύσουν τον Ασαντ και να εξασφαλίσουν ότι προμήθειες όπλων θα προωθούνται στη Χεζμπολάχ [σ.σ.: μέσω των λιμανιών που ελέγχει ο Ασαντ], ενώ η Ρωσία έχει μια πιο εθνική άποψη, με την έννοια ότι επιθυμεί να διατηρηθεί η ακεραιότητα της χώρας, και θέλει να εξασφαλίσει ότι η Δύση δεν θα μπορέσει να υπαγορεύσει την αλλαγή καθεστώτος.
Οι Σαουδάραβες αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα υπό το πρίσμα του να ανακόψουν την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή και θεωρούν τη Συρία την κυριότερη πλατφόρμα εκκίνησης γι’ αυτό. Οι Αμερικανοί, αντίθετα, αν και ανησυχούν για το Ιράν, έχουν ως βασικό στόχο να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να βάλουν ένα τέλος στην εξάπλωση των τζιχαντιστών και των προσφύγων. Αν και συμμερίζονται την άποψη της Σαουδικής Αραβίας ότι ο Ασαντ δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, δεν το αντιμετωπίζουν με τους ίδιους γεωπολιτικούς όρους, δηλαδή τον ανταγωνισμό με το Ιράν».
Ποιες οι επιπτώσεις της πιο ενεργού ανάμειξης της Ρωσίας στον πόλεμο;
«Μέχρι στιγμής στη Συρία οι Ρώσοι δεν πολεμούν τον ISIS αλλά απωθούν τους αντάρτες που πολεμούν τον Ασαντ. Η ρωσική επέμβαση εγγυάται τη διατήρηση του καθεστώτος, καθώς σημαίνει ότι η Δύση δεν θα μπορέσει να προχωρήσει στη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Οι περιφερειακές δυνάμεις που πολεμούν τον Ασαντ έχουν πλέον πολύ δυσκολότερο έργο, δεδομένου ότι δεν είναι αντιμέτωπες μόνο με τον συριακό και τον ιρανικό στρατό αλλά και με την αεροπορική δύναμη της Ρωσίας.
Μια πιο γενικευμένη ρωσική στρατιωτική ανάμειξη στην περιοχή εδραιώνει την επιθυμία της Μόσχας να έχει πιο δυναμική παρουσία στην παγκόσμια σκηνή και να αντιστέκεται στις δυτικές δυνάμεις. Οχι μόνο για να επιδείξει τη στρατιωτική ισχύ της αλλά και για να βεβαιωθεί ότι κανένας δεν θα επιδιώξει οτιδήποτε που να αντιβαίνει τα συμφέροντά της. Λόγω της ρωσικής ανάμειξης διαφαίνεται μια πιο ταραχώδης και στρατιωτικοποιημένη προοπτική, με την έννοια ότι η τοπική σύγκρουση θα κυριευθεί από τα παγκόσμια παιχνίδια εξουσίας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk