«Για να είστε νόμιμα στην Ευρώπη, οφείλετε να ακολουθείτε τους κανόνες»

Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα αρνείται να

Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα αρνείται να καταθέσει αίτηση για άσυλο στη χώρα μας και αυτό τινάζει στον αέρα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης (relocation) 70.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αυτό διαπίστωσαν ο ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της ΕΕ κ. Ζαν Άσελμπορν που επισκέφθηκαν την Παρασκευή το hotspot στη Μόρια της Λέσβου, το πρώτο που λειτουργεί στην Ελλάδα.

«Είμαστε περήφανοι γιατί καταφέραμε να λειτουργήσει το hotspot. Υπάρχουν ακόμη ελλείψεις φιλοξενίας, χώρου και άλλες αλλά πιστεύουμε ότι τα hotspot μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι της λύσης», δήλωσε ο κ. Μουζάλας σε δημοσιογράφους στην Αθήνα. «Το πρόβλημα θέλει συνολικότερη λύση. Μεγάλο μέρος των προσφύγων δεν ζητάει άσυλο και αυτό σημαίνει ότι δεν δικαιούται να δρομολογηθεί για μετεγκατάσταση. Πρέπει να βρούμε λύση γιατί χωρίς σεβασμό στους κανόνες δεν μπορεί να λειτουργήσει η μετεγκατάσταση».
Οι τρεις υπουργοί βρέθηκαν μια ιδιαιτέρως δύσκολη μέρα στη Λέσβο καθώς μόνο την Πέμπτη κατέφθασαν 4.000 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι. «Σήμερα στη Μόρια φιλοξενούνται 10.000 άτομα», δήλωσε ο κ. Άσελμπορν. «Το screening λειτουργεί πολύ καλά, αν και συνεχίζει να γίνεται χειρόγραφα. Διεκπεραιώνονται περίπου 1.200 άτομα τη μέρα. Πρέπει να αυξήσουμε τα μηχανήματα της δακτυλοσκόπησης. Το σύστημα όμως δεν λειτουργεί γιατί μεγάλος αριθμός προσφύγων δεν ζητά άσυλο, παίρνει το έγγραφο που δίνει εξάμηνη παραμονή στην Ελλάδα, είναι στα ελληνικά και ισχύει μόνο εντός Ελλάδας και εξαφανίζεται. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι: για να είστε νόμιμα στην Ευρώπη, οφείλετε να ακολουθείτε τους κανόνες».
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι οι πρόσφυγες έχουν οδηγίες από τους λαθρέμπορους να μη δακτυλοσκοπούνται και να μη ζητούν άσυλο. Εξήγησε ότι στα hotspot εργάζονται η Frontex, η EASO, η Europol, η Eurojust και ελληνικές υπηρεσίες και υποσχέθηκε ταχύτερη ενίσχυσή τους, όπως με 700 υπαλλήλους της Frontex που πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος προανήγγειλε ότι «σύντομα θα καταθέσουμε πρόταση για μόνιμο μηχανισμό μετεγκατατάστασης. Γι αυτό αυτό το πρόγραμμα πρέπει να πετύχει. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα γίνει η πρώτη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται 60.000 με 80.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα αλλά οι αριθμοί αυτοί αλλάζουν καθημερινά. Ως τα τέλη Νοεμβρίου ή μέσα Δεκεμβρίου θα λειτουργούν άλλα τέσσερα hotspot σε Κω, Σάμο, Χίο και Λέρο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk