Σε ρυθμούς ανάπτυξης εισέρχεται η Κύπρος μετά από 4 χρόνια ύφεσης

Μετά από περίοδο ύφεσης διάρκειας περίπου τεσσάρων ετών, η οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τέσσερα συνεχόμενα έτη: από το 2015 έως το 2018.

Μετά από περίοδο ύφεσης διάρκειας περίπου τεσσάρων ετών, η οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τέσσερα συνεχόμενα έτη: από το 2015 έως το 2018. Η παράδοση του προϋπολογισμού 2016, μαζί με τον τριετή μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό 2016-2018 από τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου έκρυβε θετικά νέα για την κυπριακή οικονομία, μεταξύ άλλων σηματοδοτεί και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, τον Μάιο του 2016, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου»
Η οικονομία με βάση τους μακροοικονομικούς δείκτες εξέρχεται από το μνημόνιο με ρυθμό ανάπτυξης 0,5% και σύμφωνα με εσωτερικές προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, είναι πολύ πιθανόν ο ρυθμός ανάπτυξης να κυμανθεί πέραν του 1%. Μεγαλύτερες στροφές αναμένεται να ανεβάσει η οικονομία το 2016, 2017 και 2018 με τα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 1,4%, 2% και 2,2%, αντίστοιχα. Ωστόσο, η επαναφορά του ρυθμού ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο, δεν μπορεί να φθάσει στα επίπεδα προ κρίσης.
Στα πλαίσια της ομαλοποίησης της κατάστασης της οικονομίας, ο ρυθμός πληθωρισμού για το 2016 προβλέπεται να ανέλθει στο 0,9%, ενώ για τα έτη 2017 και 2018 να επιταχυνθεί στο 1,3% και 1,5%, αντίστοιχα. Τα τελευταία χρόνια ο πληθωρισμός είναι αρνητικός (συνεχόμενος αποπληθωρισμός). Στην αγορά εργασίας, από το 2016 και μετέπειτα η ανεργία αναμένεται να παρουσιάσει τάσεις αποκλιμάκωσης, παραμένοντας όμως σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
Για το 2016 το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί και να κυμανθεί γύρω στο 15,1% ακολούθως το 2017 να περιορισθεί στο 13,8% και το 2018 να μειωθεί στο 12,5%. Η απορρόφηση των νέων στην αγορά εργασίας και η μακροπρόθεσμη ανεργία παραμένουν οι μεγαλύτερες προκλήσεις.
Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση εσόδων 1,3% και οριακή μείωση της τάξης του 0,3% των προϋπολογιζόμενων δαπανών, εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων. Προβλέπει έσοδα, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών, ύψους €5.937 εκατ. σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.859 εκατ. το 2015 εκατ., δηλαδή παρουσιάζουν αύξηση ύψους 1,3%. Οι σημαντικότερες κατηγορίες των εσόδων είναι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που συνολικά προϋπολογίζονται για το 2016 στα €4.972 εκατ. και αποτελούν το 84% των συνολικών εσόδων.
Το υπόλοιπο 16% των εσόδων, εξαιρουμένων των εισπράξεων από δάνεια, αφορούν τα μη φορολογικά έσοδα, όπως πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και μεταβιβάσεις, χορηγίες, που για το 2016 προϋπολογίζονται στα €965 εκατ. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2016 ανέρχονται στα €6.062 εκατ. σε σύγκριση με €5.975 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 1,4%.
Ο κ. Γεωργιάδης, κατά την παράδοση του προϋπολογισμού στον κ. Ομήρου, τον χαρακτήρισε «ισοσκελισμένο, ο οποίος όμως διαθέτει το περιθώριο για μια νενομισμένη αύξηση των κρατικών δαπανών, κυρίως των αναπτυξιακών. Με αυτόν τον τρόπο, της δημοσιονομικής εξυγίανσης από τη μια, αλλά και της αποτροπής πρόσθετων μέτρων και επιβαρύνσεων από την άλλη, αλλά αντιθέτως με τη στοχευμένη αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών, υπηρετούμε τους στόχους που προσδιορίσαμε: Την ενθάρρυνση της πορείας ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε με τρόπο οριστικό την οριστική αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων για ένα πολύ πιο υγιές, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο», πρόσθεσε.
Παραλαμβάνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «κατατίθεται σε μια περίοδο, κατά την οποία υπάρχουν ακόμα οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που εκδηλώθηκε βίαια το 2013. Όλοι προσβλέπουμε στην οριστική έξοδο από την κρίση, να περάσουμε σε πολιτικές ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να στηρίξουμε τις ευπαθείς και αδύναμες ομάδες του πληθυσμού». Ο Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε ότι όλοι προσβλέπουν σε έξοδο από την οικονομική κρίση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk