Τι Μαρίν, τι Ζαν-Μαρί

Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, και στον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν

Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, και στον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, συνιδρυτή του κόμματος. Η διαγραφή του πατέρα από το κόμμα τη Δευτέρα, με αφορμή την εμμονή στο προκλητικό σχόλιό του ότι «οι θάλαμοι αερίων είναι μια λεπτομέρεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Μαρίν να διαφοροποιηθεί επικοινωνιακά από τον πατέρα της. Η 46χρονη Μαρίν, που ηγείται εδώ και τέσσερα χρόνια του Εθνικού Μετώπου το οποίο ίδρυσε ο πατέρας της το 1972, προσπαθεί σκληρά να παρουσιάσει μια πιο μετριοπαθή εικόνα από εκείνη του ανοιχτά φασίστα πατέρα της. Στόχος της, όχι μόνο οι περιφερειακές εκλογές που θα διοργανωθούν στη Γαλλία τον Δεκέμβριο αλλά κυρίως οι προεδρικές του 2017. Η Μαρίν πιστεύει ότι η μετριοπαθής εικόνα που προβάλλει θα της χαρίσει περισσότερους ψηφοφόρους και υψηλότερα ποσοστά. Ο Ζαν-Μαρί όμως δεν πέφτει αμαχητί. Απάντησε ότι «ελπίζει πως η κόρη του θα χάσει τις προεδρικές του 2017» και δήλωσε πως «ντρέπεται που έχουν το ίδιο επίθετο».
Πέρα από τις κωμικές λεπτομέρειες της διαμάχης πατέρα – κόρης, η οποία διαρκεί έναν χρόνο και περιλαμβάνει ακόμη και τη… δολοφονία της γάτας της Μαρίν από το ντόμπερμαν του Ζαν-Μαρί τον Σεπτέμβριο, πολλοί αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία ότι ένα φαινομενικά πιο μετριοπαθές Εθνικό Μέτωπο είναι πιο επικίνδυνο διότι αντλεί ψηφοφόρους από την ευρύτερη βάση της Δεξιάς. Το βασικό ερώτημα είναι αν όντως διαφέρει ιδεολογικά η κόρη από τον πατέρα. Κατά πολλούς αναλυτές οι διαφορές τους είναι επιφανειακές. Η Μαρίν αποφεύγει τις αναφορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (αυτό είναι το «πεδίο» του 86χρονου πατέρα της) αλλά εκφέρει ρατσιστικό, ξενοφοβικό λόγο τον οποίο έχει προσαρμόσει για να ακούγεται λιγότερο φασιστικός. Οι μουσουλμάνοι, για παράδειγμα, δεν είναι εξ ορισμού κακοί, απλώς «δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τη δυτική κουλτούρα», γι’ αυτό «πρέπει να εκδιωχθούν από τη Γαλλία».
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν το Εθνικό Μέτωπο να περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 αλλά να μην τις κερδίζει, πολλοί ψηφοφόροι υποκύπτουν στην επίφαση μετριοπάθειας της Μαρίν.
Το Εθνικό Μέτωπο ιδρύθηκε αντλώντας επιρροή από τα φασιστικά κόμματα του Μεσοπολέμου. Με τα χρόνια επέκτεινε τα ζητήματα με τα οποία ασχολείται, επωφελούμενο από τις σύγχρονες ανησυχίες των Γάλλων όπως η μετανάστευση, η παγκοσμιοποίηση, η ανεργία και η λιτότητα. Πολλά μέλη του σήμερα έχουν αυθεντικά ακροδεξιό παρελθόν. Η γλώσσα που χρησιμοποιούν δημοσίως μπορεί να είναι λιγότερο ακραία απ’ όσο στο παρελθόν αλλά η ιδεολογία παραμένει η ίδια.
Η Μαρίν πάντως ελπίζει ότι μετά την «πατροκτονία» θα γίνει πιο εκλέξιμη και ότι με ένα «σμπάρο» έπιασε πολλά τρυγόνια: διέρρηξε την εικόνα της οικογενειοκρατίας του Εθνικού Μετώπου, πέταξε τα βαρίδια του παρελθόντος που ενσάρκωνε ο πατέρας της και όλα αυτά τα ολοκλήρωσε εγκαίρως για να έχουν ξεχαστεί, όπως ελπίζει, ως τις προεδρικές του 2017.

Η Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει:


Ο Χίτλερ και οι μουσουλμάνοι

«Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να μιλήσουμε για κατοχή. Τότε όμως πρέπει να μιλήσουμε και για την κατοχή των εδαφών μας από τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στον δρόμο. Πρόκειται για κατοχή τμημάτων της επικράτειάς μας όπου ισχύει ο ισλαμικός νόμος. Δεν υπάρχουν βεβαίως τανκς ούτε στρατιώτες αλλά είναι κατοχή εις βάρος των ντόπιων».
Απασχολείς ξένο; Στο σκαμνί!

«Η Γαλλία πρέπει να υιοθετήσει μια προληπτική και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που θα περιλαμβάνει την παραπομπή σε δίκη όσων εργοδοτών απασχολούν ξένους. Πρέπει επίσης να εφαρμόσουμε την ιδέα της εθνικής προτίμησης και να καταργήσουμε ό,τι προσελκύει μετανάστες, όπως η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση των παιδιών και οι υπηρεσίες υγείας και στέγασης».
Πίσω στο φράγκο, χωρίς ευρωζώνη

«Δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η έξοδος της Γαλλίας από το ευρώ θα οδηγούσε στην κατάρρευση της ευρωζώνης, ενώ το φράγκο θα τόνωνε τις γαλλικές εξαγωγές».
Βλέπει «χαλάλ» κρέας παντού

Το σύνολο του κρέατος που πωλείται στην περιοχή του Παρισιού είναι, χωρίς να το γνωρίζουν οι καταναλωτές, αποκλειστικά χαλάλ» (σ.σ: και το χοιρινό;).
Οι μετανάστες στη θάλασσα

«Πρέπει να επαναπροωθούμε στα διεθνή ύδατα όλους τους μετανάστες που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρώπη».

Συνέντευξη του Αντρέα Μαμόνε, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας
«Τα ΜΜΕ συχνά νομιμοποιούν την Ακροδεξιά»

«Η διαφορά είναι μόνο σε επίπεδο γενεών. Το Εθνικό Μέτωπο και η ιδεολογία του παραμένουν απαράλλαχτα, όπως και ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων του»
λέει στο «Βήμα» ο Αντρέα Μαμόνε, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας της Ευρώπης στο Royal Holloway University of London, ειδικός στα σύγχρονα ακροδεξιά κόμματα. «Αν δείτε τις πολιτικές που προτείνει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν για τη μετανάστευση, την ΕΕ, τις τράπεζες, το ευρώ, την ΕΚΤ, είναι ίδιες με εκείνες που πρότεινε και επί Ζαν-Μαρί Λεπέν».

«Δεν υπάρχουν άξιες λόγου ιδεολογικές διαφορές. Πολλοί πιστεύουν ότι η Μαρίν είναι διαφορετική, αλλά αυτό αφορά την αντίληψη που έχει ο κόσμος και την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος, όχι την ουσία»
. Αυτό που συμβαίνει είναι μια προσπάθεια «νομιμοποίησης των ακροδεξιών κομμάτων, όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία ή το Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία. Δίνουν την εντύπωση ότι έγιναν πιο μετριοπαθή επειδή η ΕΕ γενικότερα και άλλα ζητήματα εθνικής πολιτικής δεν είναι δημοφιλή σήμερα», άρα η αντιευρωπαϊκή, ξενοφοβική ρητορική των κομμάτων αυτών μοιάζει σαν να εκφράζει πολύ κόσμο.

«Αν η Μαρίν ήταν διαφορετική από τον πατέρα της, θα αποκήρυττε απερίφραστα τον φασισμό και τον νεοναζισμό. Αν όμως έκανε κάτι τέτοιο, το Εθνικό Μέτωπο θα έπαυε να είναι μια ακροδεξιά πολιτική οντότητα»
.
Ο κ. Μαμόνε επιρρίπτει ευθύνες και στα μέσα ενημέρωσης που «συχνά νομιμοποιούν την Ακροδεξιά και δεν αμφισβητούν την ομολογουμένως επιτυχημένη εκστρατεία της Μαρίν να προωθήσει επικοινωνιακά τις διαφορές με τον πατέρα της». Επιρρίπτει επίσης ευθύνες στην οικονομική κρίση που «κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν τους ισχυρισμούς της Μαρίν Λεπέν π.χ. για μια σχεδόν «μονοεθνική» κοινωνία χωρίς ξένους και μετανάστες. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εφικτό, όμως ο κόσμος αρέσκεται να το πιστεύει διότι είναι φοβισμένος και αναζητεί έναν εύκολο εχθρό αντί να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά παγκόσμια προβλήματα. Η Μαρίν, δηλαδή, εκφράζει το κοινό αίσθημα μιας μερίδας κόσμου που αντιδρά με αυτόν τον τρόπο αλλά κατά βάθος το Εθνικό Μέτωπο είναι ακριβώς αυτό που ήταν και επί Ζαν-Μαρί Λεπέν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk