«Μνημονιακή» συμμαχία στην Πορτογαλία

Tα δύο κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στην Πορτογαλία, το (δεξιό, παρά τον τίτλο του) Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο

Tα δύο κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στην Πορτογαλία, το (δεξιό, παρά τον τίτλο του) Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο και το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CDS-ΡΡ) σχημάτισαν «μνημονιακή» προεκλογική συμμαχία και θα κατεβούν μαζί στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Τα δυο κεντροδεξιά κόμματα, που επέβαλαν τις πολιτικές λιτότητας της τελευταίας τετραετίας, είδαν ότι μαζί έχουν καλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα που έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις.
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλιστές λαμβάνουν το 37,5% της πρόθεσης ψήφου, το PSD 26,7% και το CDS-PP 8%. Είναι προφανές ότι οι δυο βασικές μνημονιακές δυνάμεις μόνο από κοινού μπορούν να αντιμετωπίσουν τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι υπόσχονται ότι θα βάλουν ένα τέλος στη λιτότητα, σεβόμενοι όμως τις επιταγές των Βρυξελλών για περιορισμό του ελλείμματος. Οι Κομμουνιστές παραμένουν στο «παραδοσιακό» 10%-11% και το Μπλοκ της Αριστεράς, που ανήκει στην ίδια ομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, λαμβάνει 4%.

«Η συμμαχία ανάμεσα στα δύο κεντροδεξιά κόμματα ήταν αναμενόμενη καθώς ήδη βρίσκονται σε κυβερνητικό συνασπισμό»
λέει στο «Βήμα» ο Πάουλο Αγκοστίνιο, αρχισυντάκτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa στη Λισαβόνα. «Η έκπληξη ήταν η επιλογή της ημερομηνίας στην οποία έγινε η ανακοίνωση: στις 25 Απριλίου, επέτειο της Επανάστασης των Γαριφάλων» που ανέτρεψε τον δικτάτορα Σαλαζάρ το 1974. «Αυτό θεωρήθηκε προσβλητικό από τα αριστερά κόμματα».
Πάντως οι Σοσιαλιστές δεν φαίνεται να λαμβάνουν απόλυτη πλειοψηφία, γι’ αυτό αναμένεται αστάθεια στην Πορτογαλία μετά τις εκλογές. «Οταν ανέβηκε ο κεντροδεξιός συνασπισμός στην εξουσία, κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές για όλα τα δεινά που απαίτησε η τρόικα ως υπευθύνους για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας την οποία είχαν κυβερνήσει επί μία επταετία. Η ρητορική αυτή συνεχίστηκε ολόκληρη την τετραετία. Οι Σοσιαλιστές είναι παγιδευμένοι ανάμεσα στην κυβερνητική ρητορική που τους ρίχνει το φταίξιμο και στον προηγούμενο ηγέτη τους, Ζοζέ Σόκρατες, που συνελήφθη για διαφθορά».
Οι Πορτογάλοι μπορεί να μη στρέφονται μαζικά σε εναλλακτικές αλλά οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι θα «τιμωρήσουν» τον κυβερνητικό συνασπισμό στις κάλπες. Αν και η χώρα παρουσιάζεται ως ο «καλός μαθητής» της Ευρώπης που βγήκε από το Μνημόνιο, «οι περισσότεροι Πορτογάλοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση. Η ανεργία φθάνει ανεπισήμως το 25%-30%, το οποίο είναι πολύ για μια χώρα όπου κυμαινόταν στο 10% και που δεν διαθέτει τα δίχτυα ασφαλείας άλλων χωρών. Αντιμετωπίζουμε πολλά κοινωνικά προβλήματα».
Οι Σοσιαλιστές κατεβαίνουν με επικεφαλής τον 54χρονο Αντόνιο Κόστα, πρώην δήμαρχο της Λισαβόνας. Ο κ. Αγκοστίνιο θεωρεί ότι «δύσκολα θα σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό με την Αριστερά γιατί έχουν βεβαρημένο παρελθόν σύγκρουσης. Το πιθανότερο σενάριο είναι ένας κεντρώος συνασπισμός με κάποιο από τα δύο κόμματα που κυβερνούν σήμερα».

Αλλαγή σκηνικού
Στην Ισπανία οι «Πολίτες» πέρασαν μπροστά από το Podemos
Εκτοπίστηκε το Podemos (Μπορούμε) από την πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Ισπανία ως το τέλος του χρόνου (πιθανότατα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου). Στις τελευταίες μετρήσεις το κόμμα που ίδρυσε πέρυσι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έρχεται τέταρτο με 18%. Πρώτο στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι με 22% και ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 21% και οι Ciudadanos (Πολίτες) με 19,4%.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται επιβράδυνση στη δυναμική του αριστερού Podemos, το οποίο από τον Ιανουάριο ερχόταν σταθερά πρώτο με ποσοστό 27%-28%. Το κεντρώο Ciudadanos του Αλμπέρτ Ριβέρα, το οποίο ιδρύθηκε στη Βαρκελώνη αλλά πρόσφατα αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και εκτός Καταλονίας, ελάμβανε μόλις 5% στις αρχές του έτους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τέσσερα κόμματα παίζουν πλέον ισότιμα στη διεκδίκηση της εξουσίας, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία. Τα δύο νεότερα, το Podemos και το Ciudadanos, έχουν κάνει σημαία τους την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αλλωστε ακριβώς λόγω της διαφθοράς πνέει τα λοίσθια ο δικομματισμός.
Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι έχει αμαυρωθεί ιδιαίτερα από τα σκάνδαλα. Τελευταίο παράδειγμα η σύλληψη του στυλοβάτη του Ροδρίγο Ράτο την Τρίτη. Ο 66χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή. Ακόμη και ο Ραχόι παραδέχθηκε ότι η σύλληψη του Ράτο αποτελεί «βαρύ πλήγμα» για το Λαϊκό Κόμμα, πολλοί ψηφοφόροι του οποίου στρέφονται στους Ciudadanos – και έτσι εξηγείται η πρόσφατη άνοδός τους στις δημοσκοπήσεις.

Πάουλο Αγκοστίνιο, αρχισυντάκτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa
«Δεν θέλουμε να υποφέρουμε όσο οι Ελληνες»

«Τον Αλέξη Τσίπρα τον αντιμετωπίζουμε σαν ένα τεστ για να δούμε μέχρι ποίου σημείου θα δεχθεί η ΕΕ τις θέσεις του στη διαπραγμάτευση» λέει στο «Βήμα» από τη Λισαβόνα ο Πάουλο Αγκοστίνιο, αρχισυντάκτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa.

Αν εκλεγούν οι Σοσιαλιστές, θα υποστηρίξουν τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη;
«H αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών πιέζει την ηγεσία να αλλάξει πλεύση. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν οι Σοσιαλιστές δεν πετύχουν απόλυτη πλειοψηφία αλλά χρειάζονται μόνο λίγες ψήφους υποστήριξης από το Μπλοκ της Αριστεράς, ίσως οι θέσεις τους έρθουν πιο κοντά σε αυτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συνήθως όμως, όταν οι Σοσιαλιστές ανεβαίνουν στην εξουσία, η ιδεολογία τους γίνεται πιο κεντρώα. Αν σχηματίσουν συνασπισμό με το PSD ή το CDS-PP, δεν θα κάνουν μεγάλες αλλαγές στη μνημονιακή πολιτική. Αλλά δεν θα έχουν ως αυτοσκοπό να είναι οι καλοί μαθητές της Ευρώπης, ούτε θα διαθέτουν το περιθώριο να λάβουν περισσότερα επώδυνα μέτρα γιατί δεν θα το δεχθούν οι Πορτογάλοι. Αναμένω μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και με τα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κόμματα στην ΕΕ, αλλά όχι και στροφή 180 μοιρών».
Η Ελλάδα αναφέρεται συχνά;
«Συνεχώς – ως κακό παράδειγμα: «Εμείς δεν είμαστε Ελλάδα». Ακόμη και η Αριστερά αναφέρεται στην Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή. Οι πιο μνημονιακοί λένε «Δεν θα είμαστε τόσο ανεύθυνοι όσο οι Ελληνες». Οσο για τον λαό, λέει: «Δεν θέλουμε να γίνουμε Ελληνες, δεν θέλουμε να υποφέρουμε όσο οι Ελληνες»».
Οι Πορτογάλοι υποστηρίζουν αυτά που προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει καμία στρατηγική προώθησης των θέσεών της στους λαούς των υπόλοιπων χωρών της κρίσης. Αν λοιπόν ρωτούσαμε τους Πορτογάλους, θα υπήρχε πόλωση στις αντιδράσεις τους αναλόγως αν ψηφίζουν δεξιό ή αριστερό κόμμα. Τον Αλέξη Τσίπρα τον αντιμετωπίζουμε σαν ένα τεστ για να δούμε μέχρι ποίου σημείου θα δεχθεί η ΕΕ τις θέσεις του στη διαπραγμάτευση. Αν πετύχει, θέλουμε το ίδιο και για εμάς. Αν αποτύχει, θέλουμε να μείνουμε ένα εκατοστό πριν από τις δικές σας θέσεις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk