Η μείωση των τιμών του πετρελαίου θα συνεισφέρει περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2015, στηρίζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών ( η συνολική δαπάνη για τα προϊόντα πετρελαιοειδών αντιπροσωπεύει περίπου το 5,3% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών ) και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, εκτιμά η διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής τράπεζας.
Επιπλέον, θα συντείνει στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και θα παράγει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε ετήσια βάση. Η σωρευτική μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου το τελευταίο 9μηνο συγκαταλέγεται στις 4 μεγαλύτερες που συντελέστηκαν τα τελευταία 40 χρόνια και ξεχωρίζει, καθώς αντανακλά κυρίως τη σημαντική αύξηση της προσφοράς και δευτερευόντως τη συγκρατημένη ζήτηση και αναμένεται να διαρκέσει αρκετά, ώστε να έχει σημαντική θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα.
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από σχετικά υψηλό βαθμό εξάρτησης στο πετρέλαιο, γι’ αυτό και η μείωση των τιμών του πετρελαίου παρέχει σημαντική ώθηση στην Ελληνική οικονομία σε μία περίοδο έντονων μακροοικονομικών προκλήσεων.
Tο αργό πετρέλαιο (Brent) βρέθηκε σε χαμηλά σε 6 ετών σημειώνοντας μία σωρευτική πτώση 35% σε όρους ευρώ το διάστημα Ιουνίου-Απριλίου 2015, παρά την διολίσθηση κατά 21% του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου το ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι τιμές του μαύρου χρυσού θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος του 2015, ενώ το ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 1,03 δολάρια μέχρι το τέλος του 2015, αναφέρει η Εθνική τράπεζα.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του πετρελαίου σε όρους ευρώ υπολογίζονται 25% χαμηλότερες σε σχέση με το 2014 ενισχύοντας έτσι την ελληνική οικονομία.
Η άμεση συμβολή των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Εθνική, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,9% εκ των οποίων το 0,5% αντικατοπτρίζει τις αναμενόμενες υψηλότερες δαπάνες των νοικοκυριών, και το 0,4% στην υψηλότερη εταιρική κερδοφορία, ενώ δευτερογενής θετικές επιπτώσεις αφορούν στις πιέσεις που αναμένονται στον δομικό πληθωρισμό.