Σαντρά Λοζιέ: «Μια νίκη που αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη»

Οι αριστεροί διανοούμενοι της Ευρώπης παρακολουθούν με ενθουσιασμό την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Οι αριστεροί διανοούμενοι της Ευρώπης παρακολουθούν με ενθουσιασμό την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. «Είναι ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός. Ανυψώνει ακόμη και το ηθικό στη Γαλλία» λέει σε συνέντευξή της προς «Το Βήμα» η Σαντρά Λοζιέ, καθηγήτρια Φιλοσοφίας στη Σορβόννη, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Φιλοσοφίας του κορυφαίου αυτού πανεπιστημίου του Παρισιού και αρθρογράφος της «Liberation».
Στις αρχές Ιανουαρίου η κυρία Λοζιέ συνυπέγραψε μαζί με άλλες προσωπικότητες της Αριστεράς, όπως ο ευρωβουλευτής Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ψήφισμα με τίτλο «Ελλάδα: Ας τους αφήσουμε ήσυχη τη δημοκρατία! Τρόικα, μπάστα!» με το οποίο ζητούσαν από ΕΕ, ευρωπαίους ηγέτες, ΔΝΤ και οίκους αξιολόγησης να σταματήσουν τον εκβιασμό και τις παρεμβάσεις στην ελληνική προεκλογική εκστρατεία και να αφήσουν τον λαό να αποφασίσει.
Σήμερα, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, η κυρία Λοζιέ δεν στέκεται στη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ – «Κατ’ αρχήν είμαι υπέρ των συνεργασιών, εκτός αν πρόκειται με κόμματα που θέλουν να περιορίσουν τις ελευθερίες. Μια κυβέρνηση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική» – αλλά εξηγεί στο «Βήμα» τις νέες δυνατότητες που ανοίγει και τους κινδύνους που ενέχει ένα αριστερό κόμμα στην εξουσία.

– Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει συμμάχους στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις;
«Ηταν απογοητευτικό το ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν εκφράστηκε πιο γρήγορα με τρόπο θετικό και ενθουσιώδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πηγή ελπίδας και νέων δυνατοτήτων για την έξοδο από την κρίση, ένα νέο μοντέλο το οποίο πιστεύω θα αποκτήσει συμμάχους. Ενας ολόκληρος λαός αποφάσισε να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να δηλώσει ότι πρέπει να αμφισβητήσουμε τους κανόνες που μας επιβάλλουν. Πριν από τις εκλογές ασκήθηκε ένα είδος εκβιασμού, τώρα αναμένω τις εξελίξεις. Τα τελευταία χρόνια μελετώ τα δημοκρατικά κινήματα στην Ευρώπη αλλά κανένα δεν έφθασε ακόμη στην εξουσία. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τη διεκδίκησε και την κατέλαβε αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη».

– Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τον δρόμο για την άνοδο στην εξουσία παρόμοιων κινημάτων, όπως το Ποδέμος στην Ισπανία;
«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει το θετικό μήνυμα ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Στέλνει επίσης ένα μήνυμα στη Γερμανία, στην Ανγκελα Μέρκελ, απ’ όπου προέρχεται η πολιτική και οικονομική πίεση. Η νίκη κινημάτων αυτού του τύπου σε άλλες χώρες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το τι θα ακολουθήσει. Γνωρίζουμε ότι το σύστημα της ευρωζώνης που αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και πλέον όλη η Ελλάδα, πηγαίνει από κρίση σε κρίση και οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό μιας νομισματικής ιδεολογίας που δεν λαμβάνει υπόψη την κοινωνική πραγματικότητα σε κάθε χώρα.
Οι εκλογές στην Ελλάδα αντήχησαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, έκαναν όλους τους λαούς που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση να στοχαστούν. Μπορεί να εμπνεύσουν και άλλα κινήματα να πάνε κόντρα στο ρεύμα που έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη. Το «μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ» πρέπει να διαδοθεί. Ισως ξυπνήσει και την αριστερή αντιπολίτευση στη Γαλλία που είναι λίγο «παράλυτη»».

– Στις αρχές Ιανουαρίου υπογράψατε ένα ψήφισμα στο οποίο καταγγείλατε τις έξωθεν προεκλογικές παρεμβάσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Σας ανησυχεί η πιθανότητα να γίνει το παν για να σπάσει τα μούτρα της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να σταλεί το μήνυμα σε άλλες χώρες να μην προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη λιτότητα;
«Είναι μια πιθανότητα. Διότι αν η Ελλάδα πετύχει, θα αποτελέσει ένα πολύ δυνατό παράδειγμα που θα ανησυχήσει τους χρηματοοικονομικούς κύκλους. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, διότι θα γίνουν προσπάθειες να διατηρηθούν τα πράγματα ως έχουν».

– Στο τελευταίο βιβλίο σας «Le principe democratie», που συγγράψατε με τον Αλμπέρ Οζιέν, αναφέρεστε στην Ελλάδα.
«Μελετήσαμε κινήματα στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιταλία και αλλού ως εργαστήρια δημοκρατίας. Μόνο ένα κόμμα που ήδη έχει δημοκρατική λειτουργία το ίδιο μπορεί να διαφυλάξει τη δημοκρατία όταν βρίσκεται στην εξουσία. Το βιβλίο εξετάζει τα κινήματα ως υποδείγματα δημοκρατικής ζωής. Αυτή ήταν η πρώτη πλευρά που μας ενδιέφερε. Η δεύτερη ήταν να δούμε αν θα είχαν την απαραίτητη συλλογική εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και το πνευματικό θάρρος να αμφισβητήσουν αποτελεσματικά ιδέες που μας έχουν επιβληθεί από τα κέντρα εξουσίας. Το τρίτο στοιχείο που μας ενδιέφερε σχετικά με την Ελλάδα ήταν ότι ενίοτε υπάρχει η ανάγκη για πάλη και ότι τότε η προσφυγή σε μορφές βίας, όχι εναντίον ατόμων, είναι απαραίτητη».

– Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα κόμμα της Αριστεράς στην εξουσία; Να γίνει σαν τα υπόλοιπα ή να δεχθεί λυσσαλέο πόλεμο;
«Και τα δύο. Υπάρχουν εξωτερικοί κίνδυνοι και εσωτερικοί. Προφανώς όσοι ωφελούνται από το παρόν σύστημα έχουν συμφέρον να το πολεμήσουν. Γι’ αυτό βρίσκεται σε εύθραυστη θέση και πρέπει να αναζητήσει συμμάχους. Ο άλλος, πιο μακροχρόνιος κίνδυνος, είναι να γίνει ένα «κανονικό» κόμμα και να επαναλάβει αυτά ακριβώς που πολλοί λαοί απορρίπτουν σήμερα, δηλαδή να δημεύσει την εξουσία μια μικρή ομάδα αντί να την μοιράζει στο σύνολο του λαού».

– Ως Γαλλίδα και Ευρωπαία, τι αναμένετε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Να σπάσει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας; Να ανοίξει τον δρόμο για την άνοδο της Αριστεράς στην εξουσία σε άλλες χώρες;
«Το πρώτο που αναμένουν πολλοί στη Γαλλία είναι μια ένδειξη ότι θα επαναπροσανατολιστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ότι θα αποδειχθεί πως δεν προσεγγίζουμε το θέμα όπως πρέπει. Το σημαντικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά αποχώρηση από την ΕΕ, γι’ αυτό αποτελεί ένα κίνημα που τονώνει την Ευρώπη με ένα νέο μοντέλο. Εχουμε ανάγκη από έναν νέο τρόπο σκέψης στην ΕΕ.
Πιο γενικά, πρόκειται για ένα συναρπαστικό πολιτικό πείραμα. Εχουμε ανάγκη από νέους θεσμούς που θα μοιάζουν περισσότερο στο δημοκρατικό ιδεώδες. Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας προέρχεται από ένα κίνημα που έχει ήδη εξερευνήσει δημοκρατικές φόρμες στην εσωτερική λειτουργία του και είναι πραγματικά ενδιαφέρον».
Η κυρία Λοζιέ θα έρθει στην Αθήνα, καλεσμένη του Γαλλικού Ινστιτούτου, για να συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Η «μέριμνα», πολιτική της καθημερινής ζωής». Γαλλικό Ινστιτούτο, Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου στις 6.30 μμ, είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk