Ηλίας Λιβάνης: «Το ΠαΣοΚ εγκατέλειψε και την ιστορία του και τις αξίες του»

Το ΠαΣοΚ εγκατέλειψε την ιστορία και τις αξίες του πολύ προτού το εγκαταλείψουν οι ψηφοφόροι του, λέει ο Ηλίας Λιβάνης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας

Το ΠαΣοΚ εγκατέλειψε την ιστορία και τις αξίες του πολύ προτού το εγκαταλείψουν οι ψηφοφόροι του, λέει ο Ηλίας Λιβάνης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας. Θέλοντας να εξηγήσει πώς ένας Λιβάνης με οικογενειακούς και πολιτικούς δεσμούς με τον Ανδρέα Παπανδρέου κατεβαίνει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι το ΠαΣοΚ έχει χάσει τον προσανατολισμό του, δεν έχει καμία σχέση με το πατριωτικό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Σημειώνει ότι από την πρώτη στιγμή ο ίδιος και το περιοδικό που εκδίδει είχαν ταχθεί εναντίον των μνημονιακών πολιτικών.

Πώς ένας Λιβάνης, με τους οικογενειακούς και πολιτικούς δεσμούς με το ΠαΣοΚ, κατεβαίνει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Η ιστορία της οικογενείας μου είναι γνωστή σε όλους και είμαι υπερήφανος για αυτή. Και είμαι ακόμα περισσότερο υπερήφανος γιατί δεν παρεκκλίναμε από όσα διαχρονικά πιστεύουμε. Αυτό που έχει χάσει τον προσανατολισμό του τα τελευταία χρόνια είναι το ΠαΣοΚ, το οποίο δεν έχει πλέον καμία σχέση με το πατριωτικό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είμαι εκδότης ενός περιοδικού, των “Επικαίρων”, το οποίο από την πρώτη στιγμή τάχθηκε εναντίον των μνημονιακών πολιτικών που οδήγησαν στην απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, στη φτωχοποίηση των περισσότερων Ελλήνων και, το σοβαρότερο, στην απαισιοδοξία για το μέλλον. Το ΠαΣοΚ εγκατέλειψε την ιστορία και τις αξίες του πολύ πριν το εγκαταλείψουν οι ψηφοφόροι του».

Είστε εκδότης για παραπάνω από τρεις δεκαετίες. Αρκετοί άνθρωποι της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία τους για την περίπτωση που αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, τον οποίο κατηγορούν ότι δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα. Συμμερίζεστε αυτή την αγωνία τους;
«Κατ’ αρχάς η γνώση μου για την αγορά δεν προέρχεται από διηγήσεις τρίτων. Απορώ σε ποια Ελλάδα ζουν όσοι ανησυχούν ότι ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα αποτελέσει ανάχωμα για την επιχειρηματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να δώσει ανάσα στους μικρομεσαίους, να προσφέρει αναπτυξιακή ώθηση σε μια χειμαζόμενη αγορά, η οποία έχει στεγνώσει από ρευστότητα. Και σας μιλώ ως άνθρωπος του επιχειρείν και του εμπορίου, που έχει βιώσει από πολύ κοντά τις δυσκολίες. Η αγορά είναι νεκρή αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όχι αύριο. Και ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλος από το να την αναστήσει».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε να ξεχάσουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις.
«Επιτρέψτε μου να πω πως το ζήτημα με αγγίζει όχι μόνο σε κομματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Η διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, που έθεσε πρώτος ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι μείζον εθνικό χρέος. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έθεσε την υπόθεση του κατοχικού δανείου απευθείας στον κ. Σόιμπλε. Η αποπληρωμή του δεν είναι μόνο νομικώς τεκμηριωμένη, αλλά και ηθικώς επιβεβλημένη».

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συμφώνησαν στην επίσπευση των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Πόσο ικανοποιημένοι μπορούμε να αισθανόμαστε από μια τέτοια εξέλιξη;
«Η οριοθέτηση της ΑΟΖ και η συνεπακόλουθη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, με τα οποία είναι ευλογημένος αυτός ο τόπος σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, είναι απαράγραπτα και κατοχυρωμένα δικαιώματα από διεθνείς συμβάσεις. Χαίρομαι που σήμερα όλο και περισσότεροι, ακόμα και εκείνοι που μας χλεύαζαν όταν λέγαμε τα αυτονόητα, αντιλαμβάνονται πλέον την αναγκαιότητα για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της πατρίδας μας. Και η σημερινή κυβέρνηση, ωστόσο, έμεινε στα λόγια. Αυτά είναι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μετουσιώσει σε πράξη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται πολιτικά απομονωμένος. Πώς, επομένως, θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση στην περίπτωση που βγει πρώτος χωρίς αυτοδυναμία;
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση στο εκλογικό σώμα. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, η οποία δεν πηγάζει μόνο από την ανάλυση των δημοσκοπήσεων αλλά και από την προσωπική μου επαφή με ανθρώπους όλων των χώρων, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πορεία αυτοδυναμίας, κάτι που εξυπηρετεί στο να κάνει το πρόγραμμά του πραγματικότητα και να έχει την ισχυρή λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτεί με την τρόικα. Ωστόσο, πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα αναζητηθούν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες εκτός και εντός Κοινοβουλίου».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk