Εφτασε τα ξημερώματα της Τετάρτης το απαντητικό email της τρόικας προς το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις επί των προτάσεων και των εισηγήσεων της κυβέρνησης, ώστε να επέλθει συμφωνία και να επιστρέψει η τρόικα πριν το τέλος της εβδομάδας εστιάζοντας στο δημοσιονομικό κενό.

Ειδικότερα, ζητούν διευκρινίσεις για τα μέτρα και δεσμεύσεις για το δημοσιονομικό κενό, εάν δεν επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι. Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν συγκεκριμένα σχέδια νόμου όπως, για παράδειγμα, στο θέμα του ασφαλιστικού.

Οι διευκρινίσεις αναμένεται να παρασχεθούν αργότερα εντός της ημέρας σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τριμερούς.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την απόδοση κάποιων δημοσιονομικών παρεμβάσεων ( π.χ. αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης στο σκέλος των αποδείξεων μέσω λαχειοφόρου αγοράς) και φαίνεται να ζητούν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα στην περίπτωση που οι προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Πάντως, τα πλαίσια πλέον είναι ασφυκτικά και δύσκολα μπορεί να υπάρξει μια αποτυπωμένη σε κείμενο συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, για να ληφθούν αποφάσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και την προληπτική γραμμή στήριξης στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ την προσεχή Δευτέρα θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Eurogroup η συμφωνία σε επίπεδο στελεχών (staff-level agreement), κάτι που πλέον μοιάζει σχεδόν απίθανο.

Ακόμη, πιεστικά λειτουργεί και το γεγονός ότι από μεθαύριο Παρασκευή αρχίζουν σταδιακά να σταματούν τις εργασίες τους εν όψει Χριστουγέννων πολλά εκ των κοινοβουλίων χωρών της ευρωζώνης που πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup (είτε της 8ης Δεκεμβρίου , είτε ένα Eurogroup που θα συγκληθεί με τηλεδιάσκεψη).

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε το πρωί της Τετάρτης: «Δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία προκαταρκτική έως το Eurogorupτης 8ης Δεκεμβρίουγια να λάβει η Ελλάδα την δόση. Μπορεί να υπάρξει τεχνική επέκταση του Μνημονίου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το ECCL θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες συναντήσεις 14 και 15 Δεκεμβρίου»

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και την «επόμενη μέρα» έως το τέλος Δεκεμβρίου, «ξορκίζοντας» ως επιζήμια τα σενάρια για παράταση της διαπραγμάτευσης τον Ιανουάριο. Μέχρι και αργά το βράδυ της Τρίτης όμως οι δανειστές δεν είχαν απαντήσει για το αν θα επιστρέψουν και πότε, κάτι που δεν επιλύθηκε ούτε μετά το απαντητικό mail. Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν μεταξύ τους οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιβεβαιώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το «χάσμα» που χωριζει και τους ιδίους, καθώς το ΔΝΤ φέρεται να παίζει το ρόλο του «κακού» της υπόθεσης που δεν ικανοποιείται με όσα τους πρότεινε η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ την πρόσδεση του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας ECCL, μέσω της μετατροπής του παρόντος προγράμματος του (Extended Fund Facility -ΕFF) σε προληπτικό πρόγραμμα προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης στο email των 48 σελίδων που απέστειλε στην τρόικα.