Την πρόσδεση του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας ECCL, μέσω της μετατροπής του παρόντος προγράμματος του (Extended Fund Facility -ΕFF) σε προληπτικό πρόγραμμα προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης στο email των 48 σελίδων που απέστειλε στην τρόικα.
Οπως είχε αποκαλύψει «ΤΟ ΒΗΜΑ» στις 14 Νοεμβρίου, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τα τη χρήση των προληπτικών εργαλείων του ΔΝΤ (PLL και FCL), η λύση που προκρίθηκε είναι να μετατραπεί το τρέχον πρόγραμμα (EFF) σε ένα «προληπτικό εργαλείο» με βάση το οποίο τα 12,5 δισ. ευρώ που απομένουν ως το 2016 θα προστίθενται σε δόσεις (και ανάλογα με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων) σε μια «κάβα» διαθεσίμων την οποία θα μπορεί να ζητήσει ή να μην ζητήσει η Ελλάδα ανάλογα με τη πρόσβαση που θα έχει στις αγορές.
«Αναγνωρίζουμε τους υπάρχοντες περιορισμούς των επιλογών του Ταμείου (σ.σ.: εννοεί ότι δεν υπάρχει κατάλληλο πρόγραμμα για να «κουμπώσει» με το ECCL) και θα βλέπαμε τη συνέχιση της εμπλοκής του Ταμείου στη βάση ενός προληπτικού EFF» τονίζει ο κ. Χαρδούβελης στην εισαγωγή του email προς την τρόικα.
Αρα και το ΔΝΤ θα μετατρέψει ατύπως και το δικό του πρόγραμμά σε ένα εφερδικό δίχτυ ασφαλείας. Σε αυτή την περίπτωση, όπως θα συμβεί και με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στη μετάβαση από το μνημόνιο στο δίχτυ ECCL, το σημερινό πολυσέλιδο πρόγραμμα του ΔΝΤ θα αντικατασταθεί από ένα 4σέλιδο σημείωμα με βασικές διαρθρωτικές αλλαγές.
Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα θα ειδοποιήσει το ΔΝΤ ότι δεν θα ζητήσει τα 12,5 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν (εξαιρουμένης της τρέχουσας δόσης) ως τον Μάρτιο του 2016 που θα λήξει και τυπικά το πρόγραμμά του.
Η συμβιβαστική αυτή φόρμουλα έχει το πλεονέκτημα ότι η Ελλάδα θα μπορεί να μη ζητήσει άλλα χρήματα από το ΔΝΤ διασφαλίζοντας παράλληλα μέσω της παρουσίας του τη σφραγίδα αξιοπιστίας που χρειάζεται για την πλήρη επάνοδο στις αγορές.