Την αύξηση του ποσοστού μετοχών της Finansbank που θα διαθέσει στο πρώτο δίμηνο του 2015 σε σχέση με τον αρχικό της σχεδιασμό, αποφάσισε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται από την επενδυτική κοινότητα για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της τουρκικής θυγατρικής της.

Όπως έγινε γνωστό, εκτός από τη συνδυασμένη δημόσια και ιδιωτική τοποθέτηση για τη διάθεση του 20% της τράπεζας, η Εθνική θα προχωρήσει επιπρόσθετα στη διάθεση ιδίων μετοχών της που αντιπροσωπεύουν ποσοστό από 2,25% έως 6,90%,

Όπως τονίζουν πηγές από τη διοίκηση του ελληνικού ομίλου, η αύξηση των μετοχών που διατίθεται σε αυτή την πρώτη φάση μείωσης του ποσοστού της στην τουρκική θυγατρική, από το 20% στο 26,9%, δεν είναι αποτέλεσμα πιέσεων από την πλευρά των εποπτικών αρχών.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, αλλάζοντας το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών μας, με στόχο την δημιουργία επιπρόσθετου κεφαλαιακού «μαξιλαριού»» υποστηρίζουν σχετικά.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν πως σε δεύτερο χρόνο θα διατεθεί ποσοστό έως και 13%, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας δε θα πέσει κάτω από το 60%, όπως προβλέπεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσής της που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.

Μάλιστα, δεν αποκλείουν τελικά το τελικό ποσοστό που θα διατεθεί έως και το τέλος του 2015, να είναι μικρότερο του 40%, εφόσον το επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας κινηθεί εντός των στόχων που έχουν τεθεί.

Η ανακοίνωση

Στη διάθεση του 26,9% του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank στοχεύει η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της δρομολογηθείσας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κεφαλαιακή ένεση της Finansbank θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης και θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι, επιπλέον θα προβεί:

1. Στη διάθεση υφιστάμενων μετοχών της Finansbank, που κατέχει σήμερα η ΕΤΕ, ονομαστικής αξίας ογδόντα εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (TL 80.000.000), οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 2,25% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της ανακοινωθείσας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

2. Στη χορήγηση δικαιώματος συμπληρωματικής κατανομής υφιστάμενων μετοχών («overallotment option»).

Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ποσοστό που θα διατεθεί από την παραπάνω αύξηση κεφαλαίου, τη διάθεση υφισταμένων και την άσκηση του overallotment option, δε θα υπερβεί το 26,9% του μετοχικού κεφαλαίου και ως εκ τούτου η ΕΤΕ θα διατηρήσει την πλειοψηφία και τον έλεγχο της Finansbank.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, προβλέπεται η μείωση του ποσοστού της ΕΤΕ στη Finansbank A.S., ώστε, έως το τέλος του 2015, η συμμετοχή της να περιοριστεί στο 60%.

Τα ως άνω τελούν υπό την αίρεση της λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.