Πρόοδος αλλά όχι ακόμη τελική συμφωνία για τη ρύθμιση που θα αφορά στα ληξιπρόθεσμα
και στα «κόκκινα δάνεια» καταγράφηκε στη νυχτερινή έκτακτη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη στο Υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή της τρόικας και των κ. κ. Χαρδούβελη, Δένδια, Παπασταύρου, Λαζαρίδη και εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας.

Ο κ. Χαρδούβελης θα συναντήσει την Κυριακή τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όπου θα συζητηθεί και το θέμα του χρέος.

Ράλι για τις δόσεις

Οι συνεννοήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μέσω e-mail και τηλεδιασκέψεων με στόχο να βρεθεί λύση για τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ταμεία ως την Παρασκευή και να ανακοινωθούν οι δόσεις.

«Οποιαδήποτε λύση βρεθεί πρέπει να κουμπώνει» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας για τις ρυθμίσεις σε ταμεία-εφορία αλλά και τα «κόκκινα δάνεια» που θα ακολουθήσουν.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε:

– Θα επιταχύνουμε τα θέματα. Η ελληνική πλευρά έχει το δικό της σχέδιο και όλα θα ανακοινωθούν στην ώρα τους.

– Για ληξιπρόθεσμα ίσως υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με αυτά που ξέρουμε.

– Η τρόικα θέλει να δει με λεπτομέρεια τα χρέη των μεγάλων οφειλετών.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο το ίδιο στέλεχος να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα ως την Παρασκευή για τη ρύθμιση για οφειλές σε εφορία-ταμεία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχονόμενο να ενσωματωθούν κάποιες προσαρμογές.

Για τα «κόκκινα δάνεια» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καταγεγραμμένη διαφωνία με την τρόικα». Ο ίδιος ανέφερε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη διευθέτηση ιδιωτικού χρέους στην Ευρώπη, ίσως και παγκοσμίως».

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το πιθανότερο είναι να βρεθούν εκτός ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια οι 1000 επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα χρέη.