Χιλιάδες Γεζίντι, στριμωγμένοι κατά μήκος του δρόμου προς τα τουρκοϊρακινά σύνορα. Αυτήν ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκρισε ο Σεμπαστιάν ντε Κουρτουά, γάλλος συγγραφέας και δημοσιογράφος ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, φθάνοντας τη Δευτέρα στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Και αυτή ήταν η πιο συγκλονιστική μαρτυρία μίας γυναίκας της εθνοθρησκευτικής μειονότητας του Βόρειου Ιράκ, η οποία εγκατέλειψε το σπίτι της υπό την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους: «Ξεκοίλιασαν γυναίκες και αποκεφάλισαν παιδιά. Το αίμα έρεε ποτάμι».

Το μόνο που θέλουν όλοι αυτοί άνθρωποι είναι να φύγουν από το Ιράκ με όποιο κόστος, υπογραμμίζει ο Ντε Κουρτουά σε συνέντευξή του στη Liberation. Ο γάλλος συγγραφέας συνομίλησε με αρκετούς, οι οποίοι του μίλησαν για τις θηριωδίες των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. «Ομορφες γυναίκες πουλήθηκαν για 15 με 25 δολάρια η μία. Τις πουλούν σαν να είναι ζώα», τού αποκάλυψαν. Πολλοί έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη Ζάκο, κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπου οι ντόπιοι προσπαθούν να βοηθήσουν παρέχοντας αφειδώς ψωμί, νερό και κουβέρτες στους εκτοπισμένους.

Ο Ντε Κουρτουά συνάντησε Γεζίντι και στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, αν και οι περισσότεροι εκεί είναι χριστιανοί από τη Μοσούλη, την Καρακός και από καμιά δεκαριά χωριά της επαρχίας της Νινευή. Στην Ερμπίλ, οι Γεζίντι κατέφθασαν ομαδόν πριν από πέντε μέρες. Κοιμούνται σε άθλιες συνθήκες, μέσα ή πέριξ των δύο μεγαλύτερων εκκλησιών.

Η κατάσταση όλων είναι τραγική. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των Γεζίντι και των χριστιανών, υπογραμμίζει ο Ντε Κουρτουά, είναι ότι οι πρώτοι ούτε που το διανοούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας το Ιράκ. Δεν έχουμε πλέον παρελθόν εκεί», του είπε χαρακτηριστικά ένας πρόσφυγας. Οι χριστιανοί από την πλευρά τους ζουν με την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν.