Την υλοποίηση 600 δράσεων του μνημονίου που εκκρεμούν από το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου και το ζήτημα της Εκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης συζήτησε η τρόικα στο πρώτο ραντεβού της με το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη την Πέμπτη.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν διευκρίνισε μετά τη συνάντηση αν η τρόικα έθεσε ή όχι θέμα παράτασης της Εκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης μέχρι το 2016. «Ενα από τα 15 θέματα που έθεσαν ήταν η έκτακτη εισφορά» αρκέστηκε να πει.

«Φιλική ήταν η κουβέντα, κακώς τους περιγράφουν, όπως τους περιγράφουν τα μέσα ενημέρωσης» ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος για την τριμερή αμέσως μετά τη συνάντηση της Πέμπτης.

«Το πακέτο είναι πολύ μεγάλο έχει περίπου 600 δράσεις από το Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο χωρίς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όμως τα πολύ δύσκολα τα έχουμε περάσει» ανέφερε ο ίδιος για να τονίσει λίγο μετά:

-Είναι ευχαριστημένοι για τα milestones και ιδιαίτερα για την μικρή ΔΕΗ

-Εχουν το άγχος ότι τα χρήματα τελειώνουν και ότι αν οι Έλληνες μετά θα κάνουν αυτά που πρέπει. Η απάντηση ήταν τα κάνουμε αυτά γιατί εμείς θέλουμε να τα κάνουμε. Πρέπει να επιταχύνουμε για να είμαστε αξιόπιστοι. Αξιοπιστία αποκτάς μόνο όταν φτιάχνεις και όχι όταν ζητάς.

– Σκοπός να επιταχύνουμε την γκάμα των θεμάτων. Ο υπουργός ζήτησε να του πουν τι θεωρούν σημαντικό τα στελέχη της τρόικας έτσι ώστε να είναι έτοιμος για την επόμενη διαπραγμάτευση.

«Λέτε πολλά»…

«Εθεσαν θέμα για φόρους, ότι βγαίνετε και έχετε πει τόσα και τόσα» είπε το ίδιο στέλεχος αναφερόμενος στις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που έκαναν λόγο για φορολογικές ελαφρύνσεις.

…εγώ τίποτα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και από τις δύο πλευρές του τραπεζιού ο νέος Υπουργός διαχώρισε τη θέση του από τις διαρροές για φοροελαφρύνσεις των τελευταίων μηνών.

Κύκλοι του Υπουργείου επεσήμαιναν μάλιστα ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει μιλήσει για το θέμα αυτό (σ.σ.: φοροελαφρύνσεις) παρά μόνο την Τετάρτη στο συνέδριο του Economist, όπου αναφερόταν σε διαθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό μηχανισμό κάνοντας λόγο για «φαντασία των δημοσιογράφων».

Βέβαια γεννώνται ερωτήματα καθώς το θέμα των φοροελαφρύνσεων έχει τεθεί επισήμως από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Προτεραιότητα του νέου Υπουργού είναι ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο. «Για να ελαφρύνουμε τα βάρη αλλά πρώτα πρέπει να φτιάξουμε την διοίκηση. Είτε έχουμε Μνημόνιο είτε όχι» ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος.

Υπάρχει λύση για τους ένστολους

«Τα ειδικά μισθολόγια αναφέρθηκαν και είπαμε ότι έχουμε λύση κατά νου και είπαμε ότι θα τους την παρουσιάσαμε» σημείωσε ο ίδιος για το επίμαχο ζήτημα που ανέκυψε μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους δικαστικούς και τους ένστολους.

Εύσημα για τις αγορές

Η τρόικα θεώρησε μεγάλη επιτυχία ότι η Ελλάδα δεν δείλιασε και βγήκε να δανειστεί σε μια δύσκολη μέρα στις διεθνείς αγορές.

«Ρώτησαν τι συμβαίνει σήμερα με τις αγορές και την Πορτογαλία, θεώρησαν μεγάλη επιτυχία ότι η χώρα βγήκε και τράβηξε χρήμα» είπε ο ίδιος.

Παρασκευή τα εργασιακά

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόσμεν αναμένεται αύριο στην Αθήνα. Πηγές του ΥΠΟΙΚ τοποθετούν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων την άλλη Πέμπτη 17 Ιουλίου. Το πρωί της Παρασκευής η τρόικα θα δει τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση. Θα δει επίσης τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη και τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.