Τις μεγάλες αλλαγές που επιχειρούνται με το νέο νομοσχέδιο επισήμανε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, αναφερόμενη στον επανακαθορισμό της χορήγησης ειδικού σήματος λειτουργίας για όλα τα τουριστικά καταλύματα, τις ρυθμίσεις για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας και τις τουριστικές υποδομές, μιλώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Η ίδια ανακοίνωσε επίσης τη συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο και το ΞΕΕ, για την ενεργοποίηση του Δορυφόρου Λογαριασμού που παρέχει ακριβή στοιχεία για τον εισερχόμενο και εξερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα και αποσκοπεί στη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση της τουριστικής πολιτικής, μέσω ροής στατιστικών δεδομένων.

Εστιάζοντας στο σχέδιο νόμου, σημείωσε ότι επιδιώκεται η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του υπουργείου και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕOT), η απλοποίηση των διαδικασιών για τα τουριστικά καταλύματα και ηεύρυθμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. «Πρόκειται για μια νέα σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Ερχεται ως συνέχεια της περσινής νομοθετικής μας πρωτοβουλίας. Αποδεικνύει ότι ο τουρισμός είναι πεδίο άσκησης σοβαρών και συγκροτημένων μεταρρυθμίσεων. Δείχνει την ετοιμότητα μας να νομοθετούμε, να ανταποκρινόμαστε σε ανάγκες, να σχεδιάζουμε το μέλλον. Το Υπουργείο τουρισμού θέλει να είναι πάντα μέσα στις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο του τουρισμού», τόνισε η υπουργός δίνοντας το στίγμα του νέου νομοσχεδίου.

Ειδική αναφορά έκανε στην αναβάθμιση του ΕΟΤ, τονίζοντας ότι «συνεχίζεται η μεγάλη μεταρρύθμιση στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Μεταρρύθμιση που τον καθιστά έναν σύγχρονο οργανισμό προβολής, με ξεκάθαρο αντικείμενο, λιγότερη γραφειοκρατία, μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερη απόδοση. Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του οργανισμού. Να λειτουργήσει με τους όρους που απαιτεί η παγκόσμια τουριστική αγορά.

Να είναι ευέλικτος ώστε να μπορεί να συνεργάζεται χωρίς προβλήματα, για το καλό της τουριστικής αγοράς, με τον ιδιωτικό τομέα. Πάνω από όλα, να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να σέβεται τα χρήματα των ελλήνων φορολογούμενων». Παράλληλα τόνισε τις παρεμβάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης, στον ιατρικό – ιαματικό τουρισμό και στον οινοτουρισμό.