Μπορεί η Αργεντινή να πανηγυρίζει με τις περίτεχνες ενέργειες του Λιονέλ Μέσσι και της παρέας του στα γήπεδα της Βραζιλίας, αλλά την Δευτέρα θα πρέπει να διευθετήσει τις οφειλές της, υπό την απειλή μιας νέας χρεοκοπίας.

Η Αργεντινή χρωστάει περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια σε ομολογιούχους οι οποίοι έχουν αποδεχτεί κούρεμα των ομολόγων τους και ανταλλαγή με ομόλογα που εκδόθηκαν μετά την πτώχευση του 2001. Οι ομολογιούχοι αυτοί δέχτηκαν μια πληρωμή την περασμένη Πέμπτη.

Πιο δύσκολη όμως είναι η περίπτωση μιας ομάδας hedge funds, όπως την Aurelius Capital Management και Elliot Management της NML Capital, στην οποία η Αργεντινή χρωστάει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ομάδα αυτή έχει αρνηθεί κούρεμα των ομολόγων τους.

Την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αρνήθηκε να εξετάσει την έφεση της κυβέρνησης κατά απόφασης ομοσπονδιακού δικαστηρίου που έκρινε ότι τα funds πρέπει να πληρωθούν στο ακέραιο. Μετά την ανακοίνωση, το χρηματιστήριο έπεσε κατά 10% ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν.

Πλέον η Αργεντινή έχει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών για να πληρώσει ή να φτάσει σε μια συμφωνία με τα hedge funds, ειδάλλως μπορεί σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη με μια δεύτερη χρεοκοπία.