Σχετικά με την απεργία πείνας των μεταναστών ο Δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε σχέδιο απόφασης το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφερόταν στην ανάγκη οι μετανάστες να αναστείλουν την απεργία τους για να μπορέσει ο διάλογος με την κυβέρνηση να ξεκινήσει. Η πρόταση του δημάρχου απερρίφθη αφού δεν την στήριξαν και κάποια μέλη της δικής του παράταξης. Η λογική αυτών που την καταψήφισαν είναι πως ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και μεταναστών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν απαιτείται η μονόπλευρη υποχώρηση των τελευταίων.

Από τότε μέχρι σήμερα το αδιέξοδο συνεχίζεται και πολύ σύντομα είναι πιθανό να έχουμε θανατηφόρα κρούσματα. Πέρα από το ανθρώπινο δράμα, σε αυτή τη συγκυρία, μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστρεπτική για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Το αδιέξοδο πρέπει και μπορεί να ξεπεραστεί με την εξεύρεση ενός διαμεσολαβητή – μιας προσωπικότητας κοινής αποδοχής που θα φέρει μετανάστες και κυβέρνηση σε επικοινωνία. Ο διαμεσολαβητής μπορεί να κατέχει θεσμική θέση (π.χ. ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής δικαιωμάτων του ανθρώπου) αλλά μπορεί και όχι. Η βασική προϋπόθεση είναι η ανεξαρτησία του από τις δυο πλευρές. Η απεργία, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, συνεχίζεται για 35η μέρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ο κύριος Νίκος Μουζέλης είναι ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας LSE.