ΟΣτινγκ είναι πλέον μια προσωπικότητα κοινής αποδοχής, όχι μόνο γιατί η μουσική του ακούγεται από όλους αλλά γιατί η κοινωνική δράση του και η συμμετοχή του σε φιλανθρωπικές συναυλίες τού έχουν χαρίσει αυτό το φωτοστέφανο που έχει μια κατηγορία διασήμων οι οποίοι προσπαθούν να φανούν χρήσιμοι στην ανθρωπότητα εξαργυρώνοντας τη φήμη τους για καλό σκοπό. Βεβαίως δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν με καχυποψία τέτοιες ενέργειες αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος.


Το 1986 συγκέντρωσε 2 εκατ. δολάρια για τη Διεθνή Αμνηστία και λίγο αργότερα ταξίδεψε στον Αμαζόνιο προσπαθώντας να βοηθήσει την περιοχή από τον αφανισμό. Στη συνάντησή του με τους αρχηγούς των φυλών της περιοχής είχε πει: «Πιστεύω ότι το δάσος είναι δικό σας. Ο λευκός άνθρωπος δεν έχει πραγματικό σπίτι. Είναι χαμένος σε έναν κόσμο που δεν κατανοεί. Δεν είμαι πολιτικός. Είμαι απλώς ένας τραγουδιστής αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με ακούνε. Σας υπόσχομαι να μιλάω παντού για την περίπτωσή σας γιατί, αν χαθεί το δάσος, θα χαθεί όλη η γη. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουν οι λευκοί».


Ο Στινγκ γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1951 στην Αγγλία και το πραγματικό όνομά του είναι Gordon Sumner (Γκόρντον Σάμνερ). Αρχικά έγινε δάσκαλος και πέρασε μερικά χρόνια διδάσκοντας ώσπου το 1977 δημιούργησε τους Police με τον ντράμερ Stewart Copeland (Στιούαρτ Κόπλαντ), ο οποίος είναι γιος πράκτορα της CIA. Ο αρχικός κιθαρίστας του γκρουπ Henry Padovani (Χένρι Παντοβάνι) αντικαταστάθηκε γρήγορα από τον βετεράνο Andy Summers (Αντι Σάμερς) που είχε σπουδαίο παρελθόν συνεργαζόμενος με εξαιρετικούς μουσικούς. Η επιτυχία ήρθε γρήγορα και τη διετία 1978-1980 κυκλοφόρησαν μερικά από τα πιο γνωστά και πετυχημένα τους τραγούδια όπως τα «Roxanne», «Message in a Bottle», «Don’t Stand So Close to Me» και «De Do Do Do, De Da Da Da». Επιτυχία σε Αγγλία και Αμερική, πολλά Νο. 1, μουσικά βραβεία και διεθνής αποδοχή. Το 1984 το συγκρότημα διαλύεται λόγω των πολλών προβλημάτων στις σχέσεις των μελών και ο Sting ξεκινά σόλο καριέρα, συνεργάζεται με μουσικούς της τζαζ αλλά και της έθνικ μουσικής και αρχίζει την έντονη κοινωνική δράση του σε διάφορους τομείς. Συνεχίζει να έχει επιτυχία ανά τον κόσμο και εξελίσσεται σε προσωπικότητα διεθνούς κύρους και αποδοχής. Από την εποχή των Police ακόμη φλέρταρε με την κάμερα και τη μεγάλη οθόνη συμμετέχοντας σε αρκετές ταινίες, χωρίς όμως ιδιαίτερες επιδόσεις. Σε ολόκληρη τη μουσική καριέρα του έχει πουλήσει πάνω από 80 εκατ. δίσκους (μόνο ο τελευταίος δίσκος του έχει πουλήσει πάνω από 7 εκατομμύρια) και συνεχίζει ακάθεκτος. Στην Ελλάδα έρχεται 20 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του στη χώρα μας για δύο συναυλίες: μία στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Ιουλίου, και μία στην Αθήνα, στο Ολυμπιακό Στάδιο, στις 11 Ιουλίου.


Χρονολογίες-σταθμοί


Μάιος 1977: Κυκλοφορεί το πρώτο τραγούδι των Police από την εταιρεία που είχαν δημιουργήσει οι αδελφοί Copeland. Πρόκειται για το «Fall Out» που κόστισε 75.000 δρχ. για να ηχογραφηθεί και πούλησε 2.000 αντίτυπα.


Νοέμβριος 1978: Ο πρώτος τους δίσκος «Outlandos D’ Amour» φθάνει ως το Νο. 6 του αγγλικού τοπ.


Αύγουστος 1979: Ο Sting εμφανίζεται στην κλασική ταινία «Quadrophenia» που αναφέρεται στη δεκαετία του ’60 και στους mods. Θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια πολλές συμμετοχές του σε διάφορες ταινίες χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.


Μάρτιος 1980: Οι Police γίνονται το πρώτο δυτικό συγκρότημα που εμφανίζεται στην Ινδία.


Ιούλιος 1982: Η πρώτη συναυλία τους σε μεγάλο γήπεδο, στην περιοχή όπου είχε γεννηθεί ο Sting. Το συγκρότημα που ανοίγει τη συναυλία τους ήταν οι U2.


Φεβρουάριος 1984: Σαρώνουν τα βραβεία Γκράμι για μία ακόμη φορά με το τραγούδι «Every Breath You Take» και τον δίσκο «Synchronicity».


Σεπτέμβριος 1984: Το συγκρότημα των Police διαλύεται λόγω ουσιαστικών διαφορών μεταξύ των μελών.


Ιούνιος 1985: Ο Sting κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό άλμπουμ του «Dream of the Blue Turtles» με τη συμμετοχή πολύ καλών τζαζ μουσικών.


Σεπτέμβριος 1988: Παγκόσμια περιοδεία για τη Διεθνή Αμνηστία μαζί με τους Bruce Springsteen, Tracy Chapman, Peter Gabriel και Youssou Ν’ Dour που φθάνουν και στην Ελλάδα. Αυτή ήταν η δεύτερη εμφάνισή του στη χώρα μας μετά την πρώτη με τους Police το 1982 στο Σπόρτινγκ.


Ο Στινγκ αυτοσυστήνεται


* «Οποιος δεν με συμπαθεί και δεν με σέβεται με ιντριγκάρει. Πώς είναι δυνατόν, αναρωτιέμαι, να μπορεί να ξεφεύγει από τα κόλπα μου;».


* «Προσπαθώ να δουλεύω με μουσικούς της τζαζ γιατί έχουν την ευκολία και τη δυνατότητα να παρακάμπτουν τα εμπόδια, κάτι που δεν μπορούν οι μουσικοί της κάντρι. Φιλοδοξώ να δημιουργήσω κάτι που δεν θα είναι ροκ, δεν θα είναι τζαζ, αλλά θα είναι κάτι άλλο».


* «Ηθελα να έχω έναν θαυμάσιο γάμο και κορόιδευα τον εαυτό μου σχετικά με αυτό. Ηταν η μοναδική πραγματική κρίση που έχω περάσει στη ζωή μου. Επρεπε να αναλάβω τις ευθύνες μου για όσα είχαν συμβεί και να μην υποκρίνομαι ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά από ό,τι στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό και χώρισα».


* «Είμαι εξαρτημένος από την αδρεναλίνη. Μου αρέσει να κάνω επικίνδυνα πράγματα προτού ανεβώ στη σκηνή, όπως σκληρούς αγώνες με αεροπλάνα».


* «Δεν θέλω να γίνω ροκ σταρ. Καταντάς πλούσιος και χοντρός, ένα μεταμφιεσμένο τέρας με λεφτά. Είναι τόσο καταστρεπτικό για την ψυχή».


* «Δεν είμαι από αυτούς που κλαίνε πάνω από ένα ποτήρι μπίρα για τις ήττες του παρελθόντος».


Ο Στινγκ θα δώσει δύο συναυλίες: στις 10/7 στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Γης, και στις 11/7 στην Αθήνα, στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στις συναυλίες αυτές συμμετέχουν ο θρυλικός Robert Plant (πρώην Led Zeppelin), οι Πυξ Λαξ (με τους οποίους έχει συνεργαστεί) και οι Οναρ. Τιμές εισιτηρίων: από 10.000 δρχ. ως 14.000 δρχ.