Λίγες ώρες μόνο έχουν απομείνει για τον Β’ Ημιτελικό της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί απόψε (15/05) στις 22:00 (Ώρα Ελλάδας). Η Klavdia θα ανέβει στη σκηνή για να ερμηνεύσει την «Αστερομάτα», διεκδικώντας ένα από τα δέκα εισιτήρια του Μεγάλου Τελικού. Η Kalvdia θα είναι η έβδομη κατά σειρά διαγωνιζόμενη που θα ανέβει στην εντυπωσιακή σκηνή στην αρένα St. Jakobshalle της Βασιλείας.
Περιμένοντας να ακούσουμε το «next is Greece», θυμόμαστε όλες εκείνες τις ελληνικές στιγμές που άφησαν το σημάδι τους στον Διαγωνισμό της Eurovision.
Στιγμές που τα έχουν όλα: τραγούδια, εθνικούς τελικούς, ευτράπελα, τηλεπαράθυρα, τηλεδίκες, τούμπες, δοξαριές, μεταμφιέσεις και περιστατικά που έφτασαν μέχρι το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Eurovision 1974: Όλα ξεκίνησαν με τη Μαρινέλλα
Η παρθενική εμφάνιση της Ελλάδας στον Μουσικό Διαγωνισμό της Eurovision έλαβε χώρα το 1974. Η Μαρινέλλα ταξίδεψε στο Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου για να μαγέψει με τη φωνή της στο «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ΄αγόρι μου».

Τους στίχους του τραγουδιού έγραψε ο Πυθαγόρας και τη μουσική ο Γιώργος Κατσαρός, ο οποίος διηύθυνε τη ζωντανή ορχήστρα εκείνη τη βραδιά.
Η συμμετοχή μας συγκέντρωσε επτά βαθμούς και έλαβε την 11η θέση ανάμεσα σε 17 διαγωνιζόμενους συνολικά. Την 1η θέση τότε είχε κατακτήσει η Σουηδία με το συγκρότημα ABBA και το θρυλικό πλέον ”Waterloo”.
Μάθημα Σολφέζ
Το «Μάθημα Σολφέζ» γίνεται η πρώτη ελληνική συμμετοχή που τερματίζει στην πεντάδα της Eurovision. Ήταν 7 Μαΐου του 1977 στη σκηνή του Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο. Αν και αρχικά το τραγούδι είχε ανατεθεί στον Πασχάλη, τη συμμετοχή μας συμπλήρωσαν οι Μπέσσυ Αργυράκη, Μαριάννα Τόλη και Ρόμπερτ Ουίλιαμς.
Η μουσική γράφτηκε από τον Γιώργο Χατζηνάσιο και οι στίχοι ήταν της Σέβης Τηλιακού. Πριν την άρση του περιορισμού της γλώσσας, οι χώρες που συμμετείχαν έπρεπε να πάνε με ένα τραγούδι στη γλώσσα της χώρας τους, επομένως ο ελληνικός στίχος ήταν πιο δύσκολο να «περάσει».
Το τρικ της «γλώσσας της μουσικής» έπιασε και το ευρωπαϊκό κοινό λάτρεψε το «Μάθημα Σολφέζ». Με 92 πόντους κατέκτησε την 5η θέση ανάμεσα σε 18 χώρες. Η 5η θέση ήταν η υψηλότερη που είχε κατακτήσει η χώρα μας μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Το τραγούδι ερμηνεύτηκε δέκατο κατά σειρά εμφάνισης εκείνη τη βραδιά (μετά τους Λίνσεϊ ντε Πολ & Μάικ Μόραν του Ηνωμένου Βασιλείου με το «Rock Bottom» και πριν τους Ilanit του Ισραήλ με το «Ahava Hi Shir Lishnayim»).
Χρειάστηκε να περάσουν 27 χρόνια για να σπάσει το ρεκόρ της 5ης θέσης. Ήρθε το 1992 με το τραγούδι «Όλου του κόσμου η Ελπίδα» που ερμήνευσε η Κλεοπάτρα.
Καίτη Γαρμπή, κάμερα σε ΄μενα
Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision του 1993 ήταν η 38η διοργάνωση και πραγματοποιήθηκε στο Green Glens Arena στο Μίλστριτ, της Κομητείας Κορκ της Ιρλανδίας. Η Ελλάδα στέλνει την Καίτη Γαρμπή με το «Ελλάδα, χώρα του φωτός» και τη δημιουργία της Σήλιας Κριθαριώτη που έχει χαραχτεί στην ιστορία με γράμματα χρυσά.
Η Καίτη Γαρμπή εμφανίζεται στη σκηνή και κατακτά την 9η θέση αλλά και την καρδιά της σκηνοθέτιδας, η οποία δεν πήρε το πλάνο από το πρόσωπό της για 43 δευτερόλεπτα. Στην κάμερα του «Χαμογέλα και Πάλι» η Καίτη Γαρμπή είχε μιλήσει για εκείνη τη συμμετοχή αλλά και για τον λόγο που δεν πήγε ξανά στη Eurovision, αν και της είχε προταθεί επανειλημμένα.

«Κάθε φορά που ακούω το τραγούδι που είχα πει στη Eurovision συγκινούμαι. Κοιτάζω συνεχώς το πλάνο για να καταλάβω τι έβλεπε τότε σε ‘μένα η σκηνοθέτιδα της Eurovision και κόλλησε η κάμερα επάνω μου για 43 δευτερόλεπτα.
Θαύμασα το θάρρος μου που είχα συμμετάσχει στον διαγωνισμό τότε. Όταν μου ζήτησε η ΕΡΤ να πάω στον διαγωνισμό της Eurovision δεν είχα καταλάβει το μέγεθος αυτού που θα αντιμετώπιζα πριν και μετά τον διαγωνισμό.
Έκανα πολύ καλά που πήγα. Επί σειρά ετών είχα προτάσεις να ξαναπάω, αυτά όμως γίνονται μία φορά. Δεν ξαναπήγα γιατί δεν βρέθηκε μία τραγουδάρα και το θεώρησα υπερβολή να το ξανακάνω».
Το «Die for You» μάς ξαναβάζει στο παιχνίδι
Ο 46ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision διεξήχθη στις 12 Μαΐου 2001, στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Η Ελλάδα συμμετείχε με τους «Antique» και το τραγούδι «Die for you». Μετά από δύο χρόνια απουσίας η Ελλάδα επιστρέφει και ξαναμπαίνει δυναμικότατα στο παιχνίδι κατακτώντας την 3η θέση.

Η Έλενα Παπαρίζου ετοιμάζει το έδαφος για να τα σαρώσει όλα, τέσσερα χρόνια μετά. Το «Die for you» κατακτά την 3η θέση με 147 βαθμούς. «Εννοείται δεν μπορούσα να κάτσω, δεν το έχω ξαναζήσει.
Ήταν τόσο βαθύ το ντεκολτέ που με το που καθόμουν άνοιγε όλο. Είχα πάρει μία εσάρπα, είχα τυλιχτεί κι είχα κάτσει ψηλά σε ένα σκαμπό», είχε παραδεχτεί η Έλενα Παπαρίζου για τη λευκή ολόσωμη φόρμα της.
Το αξέχαστο 2002 με «S.A.G.A.P.O.» και τηλεπαράθυρα
Καλλιτέχνες και δημιουργοί είχαν διορία μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2001 για να καταθέσουν τις συμμετοχές τους. Από τις 158 συμμετοχές που κατατέθηκαν, μία επταμελής κριτική επιτροπή επέλεξε τους 10 φιναλίστ που θα διαγωνίζονταν στον εθνικό τελικό.
Κώστας Μπίγαλης & Μιρέλλα Φραγκοπούλου, Βερονίκη Μπιέλιτσα, Γιάννης Κόκκινος, Φλώρα Θεοδώρου, Ερμιόνη Κομνηνού & Τόλης Κόκκινος, Χρήστος Γιαννόπουλος, Μαρία-Λουίζα & Not 4 Sale, Πέγκυ Ζήνα, Ελίνα Κωνσταντοπούλου & Μάριαν Γεωργίου, Μιχάλης Ρακιντζής, Κατερίνα Τοπάζη, Motive.
Δεν χρειάζεται υπενθύμιση. Ο Μιχάλης Ρακιντζής με το «S.A.G.A.P.O.» αναδείχθηκε νικητής και εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Eurovision στο Ταλίν της Εσθονίας στις 25 Μαΐου 2002. 17η θέση τότε για να ακολουθήσει η απόλυτη δικαίωση στο σήμερα.
Εκείνη η χρονιά στιγματίστηκε από τα απόνερα του εθνικού τελικού. Όλες οι εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης φιλοξένησαν τους υποψηφίους και τις σφοδρές αντιδράσεις τους για τη νίκη του Ρακιντζή.

Ο Θάνος Καλλίρης, δημιουργός του τραγουδιού της Πέγκυς Ζήνα κατηγορεί τον Ρακιντζή ότι τραγούδησε playback. Η Μαρία Λουίζα ψέγει τη Δάφνη Μπόκοτα η οποία δεν ανέφερε ποτέ ότι ανοίγουν οι γραμμές για να ξεκινήσει η ψηφοφορία.
Η Πέγκυ Ζήνα έξαλλη με Ρακιντζή και κριτική επιτροπή εύχεται καλή επιτυχία, αν και ήταν αδικία. Χρόνια αργότερα θα πει: «μου έχει μείνει η κρίση πανικού που έπαθα για πρώτη φορά στο Rex την ημέρα που ήταν να διαγωνιστώ, ο θυμός που είχα στον Μιχάλη Ρακιντζή κι ο αστείος τρόπος που είπα ότι ήταν αδικία αλλά εύχομαι καλή επιτυχία στην Ελλάδα.
Μετά από τόσα χρόνια το βρίσκω πάρα πολύ αστείο γιατί εγώ άκουγα πάρα πολύ Μιχάλη Ρακιντζή. Είχα θυμώσει και με την κριτική επιτροπή». Τέτοια χρονιά δεν έχουμε ξαναζήσει.
Για όλα φταίει η Ρουσλάνα
Το 2004 ο Σάκης Ρουβάς φάνταζε ως το απόλυτο φαβορί για την πρωτιά. Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο έτρεχαν πίσω του για ένα πλάνο και μια δήλωση. Όπου κι αν βρισκόταν η ελληνική συμμετοχή επικρατούσε αναβρασμός.
Η εκπρόσωπος της Ουκρανίας κατάλαβε από πολύ νωρίς τι έπρεπε να κάνει. Η Ρουσλάνα δεν άφησε τον Ρουβά σε ησυχία.

Εμφανιζόταν αυτός, από κοντά κι εκείνη. Το «Shake It» αγαπήθηκε και ο Σάκης αποθεώθηκε.
Με κομμένη την ανάσα περιμέναμε στη γέφυρα του τραγουδιού να αποσπαστούν τα κομμάτια του λευκού σακακιού, να φανεί το αμάνικο τοπ και συμβεί η ανάποδη κυβίστηση. 3η θέση, αν και ήταν αδικία όπως θα έλεγε και η Πέγκυ Ζήνα. Η Ρουσλάνα με το «Wild Dances» πήρε την πρωτιά.
Έλενα Παπαρίζου, «My Number One» κι ένας θρίαμβος
Για την Ελλάδα η 21η Μαΐου του 2005 παραμένει μέχρι σήμερα ταυτισμένη με τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου στον 50ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.
Ανήμερα της ονομαστικής εορτής της η 24χρονη τότε τραγουδίστρια πέτυχε αυτό που για δεκαετίες θεωρούνταν άπιαστο, ανακουφίζοντας αλλά ταυτόχρονα ανατροφοδοτώντας τη φρενίτιδα που είχε καταλάβει το έθνος μας με τον παρηκμασμένο και μάλλον απαξιωμένο έως τότε στη συνείδηση του εγχώριου τηλεοπτικού κοινού θεσμό.
20 χρόνια μετά, η Έλενα Παπαρίζου μιλώντας στο ΒΗΜΑ και τον Κώστα Μπουρούση, λέει: «Είκοσι χρόνια μετά, και όλα γυρίζουν ξανά στην καρδιά μου. Δεν ήταν ποτέ για μένα — ήταν για την Ελλάδα μας.
Για μια χώρα που αγαπά τη μουσική, που παλεύει, που συγκινείται, που ξέρει να σηκώνεται. Το 2005 η Ελλάδα ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision και έδειξε σε όλη την Ευρώπη τι σημαίνει ψυχή.

Εγώ απλώς είχα την τιμή να είμαι το πρόσωπο εκείνης της στιγμής. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν πέρασε στιγμή που να μην ένιωσα ευγνωμοσύνη. Για τη στήριξη, για την αγάπη, για τη σημαία που κρατούσαν οι Έλληνες σε κάθε γωνιά του κόσμου».
Η Άννα Βίσση στην απόλυτη στιγμή
Η Eurovision έρχεται στην Ελλάδα και οι ιθύνοντες ψάχνουν εναγωνίως τον άνθρωπο που θα σηκώσει στους ώμους του τη συμμετοχή εκείνης της χρονιάς. Η απόλυτη νίκη δεν θα μπορούσε να μην συνοδευτεί από την απόλυτη Άννα.
Η Άννα Βίσση πάει στον εθνικό τελικό και το κοινό ψηφίζει το “Everything”. Ο Γκοτιέ ράβει ολημερίς κι ολονυχτίς και το σούσουρο ξεκινάει για τον Νίκο Καρβέλα, για τα μέλη της κριτικής επιτροπής και τα ποσοστά ψηφοφορίας κοινού και επιτροπής.

«Ψηφίστε ό,τι γουστάρετε», θα πει η Άννα Βίσση λίγο πριν ανέβει στη σκηνή. Το “Everything” κατακτά την 9η θέση και η Βίσση ζει στιγμές «Καλλιμάρμαρο» με το στάδιο να σείεται άμα τη εμφανίσει της.
Καπουτζίδης-Μακρυπούλια και το φόρεμα της Γαρμπή (επί δύο)
Την παρουσίαση του Εθνικού Τελικού το 2006 ανέλαβαν ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Ζέτα Μακρυπούλια, οι οποίοι έκαναν τη δική τους αναδρομή στις ελληνικές συμμετοχές στον Διαγωνισμό της Eurovision. H αναδρομή περιλάμβανε φυσικά και μεταμφιέσεις, με το μπλε φόρεμα της Καίτης Γαρμπή να είναι το highlight της βραδιάς.

Ζέτα Μακρυπούλια ως Μαρινέλλα του 1974

Eurovision 1987 ως άλλοι «Bang» (Θάνος Καλλίρης; Βασίλης Δερτιλής) με το «Stop».

Ζέτα Μακρυπούλια ως Μαντώ και Γιώργος Καπουτζίδης ως άλλος Μιχάλης Ρακιντζής.

Ένα φόρεμα για δυο.

Ως Σοφία Βόσσου και Ανδρέας Μικρούτσικος στην εμβληματική «Άνοιξη».
Καλή επιτυχία, δια στόματος Μαρίας Μπακοδήμου
Eurovision 2007. Τον σχολιασμό του διαγωνισμού έχει αναλάβει ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Μαρία Μπακοδήμου. Το βίντεο για τη συμμετοχή της τότε ΠΓΔΜ παίζει λίγο πριν οι εκπρόσωποί της τραγουδήσουν.
Η Μαρία Μπακοδήμου κλείνει το φράση της με το «καλή επιτυχία Μακεδονία». Ο κακός χαμός. Ακολούθησαν επικριτικά πρωτοσέλιδα και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μίλησαν για ανθελληνική και διπλωματική προπαγάνδα από την πλευρά της παρουσιάστριας.
Το περιστατικό έφτασε μέχρι τη Βουλή με τον εκπρόσωπο της τότε κυβέρνησης Καραμανλή να σχολιάζει: «Πρόκειται για ένα γλωσσικό ολίσθημα μιας παρουσιάστριας, που έσπευσε η ίδια να το διορθώσει».
Η Μπακοδήμου αρνήθηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους, γιγαντώνοντας τον θυμό. Χρόνια αργότερα, μιλώντας στον Πέτρο Κωστόπουλο θα παραδεχθεί ότι έκανε λάθος χειρισμούς. «Ναι, (σσ μετανιώνω) για το Μακεδονία.
Απλά ήταν κάτι που ήταν συνεχώς μπροστά μου, το βλέπαμε παντού, στα καμαρίνια, στα δωμάτια, στις συνεντεύξεις τύπου. Ξέρεις, νομίζω έπρεπε να είχα μιλήσει τότε στους δημοσιογράφους. Σε κάποια συνέντευξη τύπου. Φοβήθηκα όμως».
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος καλεσμένος στην εκπομπή «Αυτός και ο Άλλος», είχε αναφέρει: «Πιστεύω ότι ήταν κακός ο χειρισμός. Είσαι σε ένα booth μικρό, μπροστά είναι μια οθόνη. Ο κανόνας της Eurovision είναι ότι με το που αρχίσει η νότα, σταματάς να μιλάς. Ήταν στρεσογόνο.
Όταν προλογίζει τη Βόρεια Μακεδονία η Μαρία, βλέπουμε το FYR Macedonia και βλέπει το Macedonia. Ήταν σαν να μας το υπαγόρευσαν. Εγώ εκείνη τη στιγμή δεν το κατάλαβα, η Μαρία αμέσως.
Η ΕΡΤ αντέδρασε αμέσως. Είχαμε ακουστικά και μας ρωτάνε «Είπατε Μακεδονία;» Απαντήσαμε ναι και υπήρχε παύση. Ήταν άβολο, δημιούργησε πρόβλημα και στον κόσμο που το έβλεπε. Ζητήσαμε να παραιτηθούμε και δεν έγινε δεκτό από την τότε διοίκηση της ΕΡΤ. Δεχτήκαμε πολύ μεγάλο bullying. Μπορεί να το είχα πάθει κι εγώ. Ήταν ένα διπλωματικό λάθος».