Στον ρυθμό των εκβιασμών του Πούτιν ζει η εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο Ευρώπη. Οσοι χαρακτήριζαν «κούφιες» τις απειλές του ρώσου προέδρου ότι θα έκλεινε τις στρόφιγγες την Παρασκευή, αν οι «εχθρικές χώρες» δεν πλήρωναν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, δικαιώθηκαν. Ομως η αστάθεια και η σύγχυση παραμένουν και οι εκβιασμοί του Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και αν μερικοί θεωρούν ότι είναι μπλόφα, ταρακουνούν την ενεργειακή αγορά.

Η προθεσμία του εκβιασμού «αναβάλλεται» για τα μέσα Απριλίου ή ακόμη και τον Μάιο, γιατί τότε αναμένονται οι πρώτες πληρωμές ρωσικού αερίου μετά την εντολή του Κρεμλίνου να γίνονται σε ρούβλια. Αναλυτές και ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η νέα διευθέτηση θα είναι πάνω-κάτω η ίδια με την παλαιά. Οπως φαίνεται, οι αγοραστές του ρωσικού αερίου, αντί να πληρώνουν τα χρήματα σε τράπεζα της χώρας τους και εκείνη να τα μεταφέρει σε ρωσική, θα πληρώνουν απευθείας σε ρωσικές «τσέπες» – το οποίο δεν είναι βέβαιο αν θα το δεχθούν οι Δυτικοί. Αλλοι δεν αποκλείουν να σκληρύνει τη στάση του ο ρώσος πρόεδρος.

Για να ισορροπήσουν την ενεργειακή αγορά, οι ΗΠΑ αποφάσισαν τη μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματά τους, ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα επί έξι μήνες. Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, περισσότερες από 30 χώρες θα αποδεσμεύσουν πετρέλαιο από τα εθνικά τους αποθέματα σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές. Αλλά δεν είναι σαφές αν όλες οι χώρες θα αποδεσμεύσουν τα αποθέματά τους ταυτοχρόνως και πόσα θα είναι αυτά – θα αποφασιστεί μάλλον τις επόμενες ημέρες – και τελικά δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην αγορά.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί