Μετά από 71 χρόνια ζωής όπου το δημόσιο είχε καθολικό και τα τελευταία 20 χρόνια τον οριακά πλειοψηφικό έλεγχο της εισηγμένης, η ΔΕΗ γυρνά σελίδα.

Ως κεραυνός εν αιθρία… έσκασε χθες το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας η ανακοίνωση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 750 εκ. ευρώ με τη διάθεση νέων μετοχών σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και η διοίκηση του Γιώργου Στάσση στη ΔΕΗ σε συνεργασία με το Υπερταμείο επεξεργάζονταν εδώ και μήνες το νέο σχέδιο του μετασχηματισμού της επιχείρησης, υπό τη μορφή που ανακοινώθηκε χθες, μετά και τις  επιτυχημένες εκδόσεις των ομολόγων βιωσιμότητας (Μάρτιος και Ιούλιος) από όπου άντλησε συνολικά 1,2 δις. ευρώ. Οι αναβαθμίσεις της εταιρίας από διεθνείς οίκους χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις προαναφερόμενες εκδόσεις αλλά και η οικονομική εξυγίανση της ΔΕΗ που προηγήθηκε δημιούργησαν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) έναντι 2,1 δις. ευρώ πυροδότησε την τελική απόφαση.

Επιπλέον, στις αποφάσεις που έδειξαν πως «τώρα είναι το κατάλληλο timing» έπαιξαν ρόλο και οι κυβερνητικές επιλογές για την απολιγνιτοποίηση και τη διείσδυση των «πράσινων» μορφών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή και την κατανάλωση.

Ο ρόλος του δημοσίου στη διοίκηση

Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από τη ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο και την ανακοίνωση του Υπερταμείου αλλά και όπως αναφέρουν πηγές του Ο.Τ. το δημόσιο θα μειώσει τη συμμετοχή του στην εισηγμένη, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στο 33 με 34%. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Υπερταμείο κατέχει το 34% και το ΤΑΙΠΕΔ το 17%. Αθροιστικά το 51%. Το υπόλοιπο 49% βρίσκεται σε διασπορά στο Χρηματιστήριο.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως μετά και την έκδοση των νέων μετοχών το εναπομείναν ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ θα μεταφερθεί στο Υπερταμείο. Και αυτό καθώς οι μετοχές του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προορίζονται για πώληση μέσω διαγωνισμών. Με τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο κλείνει η συγκεκριμένη υπόθεση.

Εν κατακλείδι, το ελληνικό δημόσιο, μέσω πια μόνο του Υπερταμείου θα κατέχει το 33% με 34% και οι ιδιώτες επενδυτές θα αποκτήσουν το 66% με 67% των μετοχών της ΔΕΗ.

Η διοίκηση της εισηγμένης θα ασκείται από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Το δημόσιο, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες, θα έχει το μειοψηφικό ποσοστό «καθοριστικής σημασίας – block minority». Η γνωστή και ως «χρυσή μετοχή». Θα μπορεί να παρεμβαίνει και να αποφασίζει σε θέματα δημοσίου συμφέροντος και στρατηγικής σημασίας. Στην ουσία θα έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει αποφάσεις που θεωρεί ότι πρέπει να το πράξει για κοινωνικούς λόγους.

Η έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα ζητηθεί από τους μετόχους στις 19 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης. Εντός του ίδιου μήνα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και θα ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης των μετοχών. Και στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Η διοίκηση της ΔΕΗ σημειώνει πως κατόπιν ειδικής διαδικασίας που ακολούθησε για τη διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος, διαπίστωσε πως αυτό είναι σημαντικό. Πληροφορίες αναφέρουν για funds και άλλους θεσμικούς επενδυτές, ενώ ανεπίσημες εκτιμήσεις θέλουν το ποσό που ζητά η ΔΕΗ, των 750 εκ. ευρώ, να φτάνει τουλάχιστον στο 1,5 δις. ευρώ.

Το επενδυτικό πλάνο

Η διοίκηση της εισηγμένης χθες στο διοικητικό συμβούλιο είχε επικαιροποίησε το στρατηγικό πλάνο της που προβλέπει επενδύσεις 8,6 δις. ευρώ την περίοδο 2022 – 2026, βάζοντας πλώρη για την δυναμική ανάπτυξη της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την επέκταση της στις αγορές της Ν.Α. Ευρώπης με έμφαση τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Οι δύο αγορές είναι στις προτεραιότητες, σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε στους αναλυτές, της ΔΕΗ ως προς το σχέδιο της εξωστρεφούς δράσης της. Μέσα από εξαγορές χαρτοφυλακίων και εταιριών με συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα αλλά και από την ανάπτυξη δικών της έργων στην Ελλάδα η δημόσια εταιρία επιδιώκει να ανεβάσει το 2026 συνολικά την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά και αποθήκευση ενέργειας στα 9,1 GW. Από μόλις 200 MW που διαθέτει σήμερα.

Η πλήρης απολιγνιτοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί το 2025. Και τα οφέλη σε συνδυασμό με τη δυναμική της είσοδο στις ΑΠΕ καθώς και τη διατήρηση πελατών με «γερά πορτοφόλια» θα της δώσουν λειτουργική κερδοφορία 1,7 δις. ευρώ το 2026 από 901 εκ. ευρώ φέτος (εκτιμήσεις). Εξοικονόμηση δαπανών θα έχει επίσης και από τη δραστική μείωση των εκπομπών των αέριων ρύπων. Θα περιοριστούν στα 5 εκ. από 23 εκ. τόνους.

Ως προς τους καταναλωτές, η διοίκηση της ΔΕΗ υποστήριξε στους αναλυτές αφενός το γεγονός πως η πράσινη ενέργεια έχει χαμηλότερες τιμές. Και ιδίως εκείνη που θα έχει στη διάθεση της από τις εξαγορές στα Βαλκάνια. Κι αυτό καθώς οι τιμές χονδρεμπορικής είναι φθηνότερες κατά περίπου 18% σε σχέση με τις αντίστοιχες στην εγχώρια αγορά.

Η είσοδος ιδιωτών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο θα φέρει ρευστότητα στην εταιρία προκειμένου να πραγματοποιήσει το προαναφερόμενο επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ. Η εταιρία φιλοδοξεί να παίξει στρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.